Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaş - "Impărțirea Uniunii Bancare in state decidente si state executante risca sa creeze o Europa cu doua viteze"

ro

08 Nov, 2012 23:04 950 Marime text
Bruxelles, 07 noiembrie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a primit răspunsul Comisiei Europene (CE) la întrebarea scrisă privind participarea în condiții de egalitate a tuturor statelor membre la Uniunea Bancară Europeană. În interpelarea scrisă adresată CE, deputatul european sublinia faptul că aproximativ 80% din sectorul bancar din România este reprezentat de bănci cu sediul central in zona euro, iar decizia de monitorizare a activității acestora ar avea consecințe directe asupra economiei României.

Potrivit comisarului european pentru piața internă si servicii, Michel Barnier, executivul european va încerca sa găsească o modalitate pentru a permite participarea statelor din afara zonei euro pe picior de egalitate cu statele din interiorul acesteia, însa in limita prevederilor legale.

"Instituirea unui mecanism de supraveghere unic în zona euro nu va submina integritatea pieței unice și va fi benefică pentru întreaga Uniune, deoarece va contribui la asigurarea stabilității financiare. Mecanismul de supraveghere unic propus de Comisie este deschis tuturor statelor membre. Statele membre din afara zonei euro pot stabili în mod voluntar o cooperare strânsă cu BCE, caz în care dobândesc acces integral la toate informațiile și sunt implicate în activitățile Consiliului de supraveghere în cea mai mare măsură permisă de tratat și de statutul BCE. Decizia de stabilire a cooperării strânse va preciza în consecință modalitățile de implicare a statelor respective în procesul decizional al BCE", a declarat comisarul european.

"În contextul negocierilor actuale și în limitele stabilite prin tratat, Comisia va avea în vedere și alte dispoziții care să permită, în măsura posibilului, participarea statelor din afara zonei euro pe picior de egalitate cu statele din zona euro. BCE va acționa în conformitate cu cadrul de reglementare unic aplicabil tuturor statelor membre, iar Autoritatea bancară europeană va continua să asigure coerența practicilor de supraveghere în ansamblul Uniunii", se mai arată în răspunsul Comisiei.

Sabin Cutaş consideră : "împărțirea Uniunii Bancare în state decidente şi state executante nu poate asigura integritatea pieței unice, contrar afirmațiilor domnului Barnier. România ar trebui să aibă drept de vot în cadrul consiliului de supraveghere al BCE pentru a fi membru cu drepturi depline al Mecanismului Unic de Supraveghere."

"Înțeleg argumentele de ordin legal conform cărora participarea în condiții de egalitate a statelor din afara zonei euro la o structură specifică acestei zone ar fi dificilă, însă trebuie găsit un echilibru pentru a nu crea o Europă cu două viteze", a conchis europarlamentarul român.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii