Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaş - „Este necesară punerea în comun a datoriilor deţinute de statele din zona euro"

ro

15 Feb, 2012 20:29 855 Marime text

Strasbourg, 15 februarie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (PE), a subliniat, ieri, importanţa punerii în comun a datoriilor deţinute de statele din zona euro pentru stabilizarea monedei unice şi pentru obţinerea unor dobânzi reduse. El a explicat că o monedă comună nu poate funcţiona fără o piaţă comună a obligaţiunilor.

Intervenția deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterii privind fezabilitatea introducerii obligațiunilor de stabilitate.

În contextul instabilităţii continue a monedei euro, numeroase voci s-au exprimat în favoarea creării unor obligaţiuni comune la nivel european. Comisia Europeană a lansat recent un document cu propuneri iniţiale care urmareşte încurajarea dezbaterii pe aceasta temă.

"Consider necesară punerea în comun a riscurilor cu care se confruntă statele membre pe pieţele financiare. În contextul în care Franţa este ameninţată cu retrogadarea notei sale de către agenţiile de rating de credit şi Germania s-a confruntat acum câteva luni cu dificultăţi crescute în a se finanţa, este clar că refuzul implementării euro-obligaţiunilor nu face decât să înrăutăţească situaţia actuală, pentru toate statele membre ale Uniunii. Crearea unei pieţe unice a obligaţiunilor europene, în paralel cu stabilirea unor ţinte de reducere a datoriilor statelor membre sub monitorizarea executivului european, ar permite stabilizarea monedei euro, creşterea lichidităţii şi obţinerea unor dobânzi semnificativ mai reduse. O monedă unică nu poate funcţiona fără o piaţă comună a obligaţiunilor şi o politică fiscală comună, iar euro are potenţialul necesar pentru a deveni o monedă de rezervă globală", a declarat Sabin Cutaş.

„În acest context salut propunerea iniţială a Comisiei Europene privind obligaţiunile de stabilitate. Ca urmare a consultărilor, aceasta trebuie să prezinte rapid o foaie de parcurs pentru lansarea acestui instrument", a conchis europarlamentarul român.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii