Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutas "E nevoie de o forta UE de protectie civila, cu intervenție in maxim 24 ore de la dezastru"

ro

30 Jun, 2010 18:15 700 Marime text

Bruxelles, 30 iunie 2010

Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş a interpelat, marți, Comisia Europeană, cu privire la acţiunile pe care aceasta le întreprinde în vederea creării unei forţe europene de protecţie civilă în caz de dezastre naturale. Cutaş a dat exemplul României, care se confrunta anual cu inundaţii a căror amploare depăşeşte puterea de reacţie a autorităţilor naţionale.

"Schimbările climatice cu care întreaga planetă se confruntă sunt, în mare parte, cauza creşterii numărului şi a gravităţii dezastrelor naturale, care au drept efect nu numai distrugerea ecosistemelor sau a infrastructurii economice, dar şi pierderi de vieţi umane. În România, 19 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din aceste zile, amploarea acestora depăşind an de an puterea de reacţie a autorităţilor naţionale", a declarat acesta.

Potrivit europarlamentarului român: "încă din 2006, Michel Barnier pleda pentru crearea unei forţe europene de protecţie civilă, EuropeAid, care să prevină şi să combată dezastrele naturale. Conform Raportului Barnier, costul unei non-Europe în materie de gestionare a dezastrelor naturale este mult prea mare, iar răspunsurile individuale organizate în regim de urgenţă nu sunt echivalente cu un răspuns european planificat, testat în funcţie de scenarii concrete".

"Sunt de părere că o abordare comună, europeană, este cu mult mai eficientă decât abordările naţionale luate separat. Avem nevoie de o astfel de forţă europeană de protecţie civilă, care sa intervină rapid, în primele 24 de ore de la survenirea unui dezastru natural pe teritoriul statelor membre", a conchis Sabin Cutaş.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii