Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a adoptat raportul prin care Daciana Sârbu cere venituri decente pentru agricultori şi sprijin pentru agricultura tradiţională

ro

02 Dec, 2010 22:53 667 Marime text
Miercuri 1 decembrie 2010, la Bruxelles, Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a adoptat raportul Dacianei Sârbu privind "Recunoaşterea rolului strategic al agriculturii în contextul securităţii alimentare", care solicită venituri decente pentru producătorii agricoli, finanţarea agriculturii tradiţionale şi a producţiei bio, precum şi extinderea programelor sociale şi nutriţionale.

Printre principalele prevederi din raport propuse de Daciana Sârbu şi votate de colegii europarlamentari se numără menţinerea programelor cu finanţare europeană care asigură hrană persoanelor defavorizate, dar şi a programelor nutriţionale prin care se oferă fructe şi legume în şcoli, alături de crearea altor programe care încurajează alimentaţia sănătoasă.

Un capitol fundamental al raportului este cel care subliniază importanţa agriculturii tradiţionale, a producţiei bio, precum şi a agriculturii la scară mică, pe care autoarea raportului le consideră esenţiale pentru aprovizionarea pieţelor locale cu alimente proaspete şi de calitate. Daciana Sârbu a solicitat Comisiei Europene să prevadă instrumente financiare concrete care să sprijine aceste tipuri de agricultură.

Eurodeputata PSD a subliniat, în cadrul aceluiaşi document, nevoia ca Politica Agricolă Comună să fie mai echitabilă, în special în privinţa distribuţiei plăţilor directe către statele membre şi în interiorul acestora.

Daciana Sârbu a atras atenţia şi asupra scăderii veniturilor agricultorilor, cerând ca aceştia să fie remuneraţi decent, datorită rolului lor în producerea hranei de calitate.

Raportul mai subliniaza şi nevoia de transparenţă şi corectitudine în interiorul lanţului alimentar, precum şi oportunitatea creării de stocuri mondiale pentru asigurarea securităţii alimentare în caz de criză şi pentru regularizarea preţurilor în caz de volatilitate extremă.

După adoptarea de către Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, raportul urmează să fie votat, în luna ianuarie, în plenul Parlamentului European.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii