Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:01 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rovana Plumb pledeaza pentru un cadru financiar UE corespunzator pentru dezastre

ro

22 Sep, 2010 23:20 703 Marime text
Strasbourg, 22 septembrie 2010

Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI), a depus marti o declaratie scrisa aferenta raportului Ferreira privind Comunicarea Comisiei Europene „O abordare comunitara in privinta prevenirii dezastrelor naturale si a celor provocate de om". Doamna Plumb considera ca este oportuna si necesara crearea, la nivelul UE, a unui cadru financiar corespunzator prevenirii dezastrelor naturale si provocate de om, care sa consolideze si sa articuleze instrumentele existente.

"In ultimii ani, statele membre ale UE au fost victimele unui numar considerabil de dezastre, inregistrandu-se 62 de cereri de ajutor financiar provenind de la 21 de tari diferite. Prejudiciile sunt aproape intotdeauna greu de calculat, in primul rând din cauza pierderilor de vieti omenesti", se arata in declaratia scrisa.

Potrivit deputatei europene, statele membre sunt primii si principalii responsabili in ceea ce priveste protectia cetatenilor lor si prevenirea dezastrelor. De aceea, afirma doamna Plumb, se justifica cooperarea sporita in domeniul prevenirii, o mai buna coordonare a eforturilor si o consolidare a solidaritatii si a intrajutorarii, „mai ales pentru ca dezastrele tind sa ii afecteze intr-o mai mare masura pe cei mai nevoiasi, care nu au posibilitatea de a consacra resurse pentru protectia lor si a familiei sau bunurilor lor".

Europarlamentarul roman sustine implementarea unei cooperari intre autoritatile nationale, regionale si locale, prin asumarea responsabilitatilor privind ciclul de gestionare a dezastrelor, amenajarea teritoriului, cartografierea si gestionarea riscurilor, precum si crearea unei retele-forum de schimb de experiente si de masuri de prevenire, cu participarea societatii civile.

„Totodata este oportuna si necesara crearea, la nivelul UE, a unui cadru financiar corespunzator prevenirii dezastrelor naturale si provocate de om, care sa consolideze si sa articuleze instrumentele existente, inclusiv in domeniile politicilor de coeziune, regionale si de dezvoltare rurala", a conchis ea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii