Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:01 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PE aprobă bugetul pe termen lung al UE (2014 - 2020)

ro

19 Nov, 2013 18:45 428 Marime text
După luni de negocieri complexe, Parlamentul a aprobat marţi bugetul pe termen lung al UE, pentru 2014 - 2020. Toate condiţiile exprimate în rezoluţia din iulie - adoptată ca urmare a unui acord politic la cel mai înalt nivel între Parlament, Preşedinţia irlandeză şi Comisia - au fost îndeplinite. Bugetul total pentru următorii şapte ani este de 960 de miliarde pentru angajamente şi 908 miliarde pentru plăţi (la preţurile din 2011).

Remedierea întârzierilor de plată

Parlamentul a dorit în primul rând ca întârzierile recurente ale plăţilor să fie remediate. În ultimii ani, acestea au pus Comisia în imposibilitatea de a îşi îndeplini obligaţiile legale şi financiare. Remedierea presupune ca anul 2014 să nu mai înceapă în roşu. Statele membre au aprobat adăugarea sumei de 3,9 milioane de euro la bugetul pentru 2013.

Bazele legale pentru toate programele UE au fost aprobate

În al doilea rând, Parlamentul a insistat ca toate bazele legale pentru diferite programe UE să fie finalizate pe baza codeciziei între Consiliu şi Parlament. Acest lucru a fost îndeplinit şi ca urmare, multe programe sunt votate în această sesiune plenară.

Grup la nivel înalt pentru resursele proprii

În al treilea rând, Parlamentul a insistat pentru crearea unui grup de lucru la nivel înalt privind "resursele proprii" care să lucreze la reformarea aranjamentelor actuale privind resursele UE, întrucât sistemul actual, cu toate excepţiile, reducerile, sursele diferite de finanţare şi dependenţa de bugetele naţionale, a devenit inexplicabil. Statele membre au fost de acord cu organizarea acestui grup de lucru, care va începe să lucreze curând.

Utilizarea optimă a fiecărui euro

În acordul din iunie 2013, Parlamentul a asigurat deja priorităţile cheie pentru mandatul său de negociere. Printre acestea se află o flexibilitate aproape totală de mutare a fondurilor neutilizate (creditele de plată) de la un an la altul şi de la o categorie de cheltuieli la alta. Această flexibilitate este necesară pentru a asigura că fiecare euro din bugetul UE este utilizat acolo unde este necesar, mai ales în situaţia actuală în care bugetele anuale vor scădea.

Revizuirea la mijlocul perioadei bugetare

O altă realizare cheie a Parlamentului a fost inserţia unei "clauze de revizuire" care va cere Comisiei Europene să prezinte o revizuire a modului de funcţionare a bugetului UE pe termen lung (MFF) în 2016, ţinând seama de situaţia economică de la acel moment. A fost subliniată în mod special alinierea duratei viitoare a MFF - în prezent fiind de şapte ani - la ciclurile politice de cinci ani din instituţiile UE. Revizuirea va fi însoţită de o propunere legislativă de revizuire.

Ce urmează

Consiliul de Miniştri va supune la vot MFF ca punct A în cadrul Consiliului din 2 decembrie privind competitivitatea.

Rezultatul votului

Regulamentul MFF a fost adoptat cu 537 de voturi pentru, 126 împotrivă şi 19 abţineri. Acordul interinsituţional care însoţeşte acest regulament a fost adoptat cu 557 de voturi pentru, 118 împotrivă şi 11 abţineri.

Ti-a placut articolul?

Comentarii