Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PE adopta rezolutia anti-cianuri - Daciana Sarbu "Avem obligatia de a apara oamenii si mediul"

ro

06 May, 2010 17:07 1125 Marime text

s_d_daciana-sarbu.jpgBruxelles, 5 mai 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu, membră a Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European (ENVI), a afirmat, marți, că deputații europeni au obligația de a apăra oamenii și mediul de catastrofe ecologice, declarația fiind făcută în contextul adoptării, de plenul PE, cu 488 de voturi pentru, 48 împotrivă și 57 de abțineri, a rezoluției care solicită interzicerea folosirii cianurii în exploatările miniere din Uniunea Europeană până la finalul lui 2011. Parlamentul a respins totodată amendamentele susținute de eurodeputații PDL, favorabile folosirii cianurii.

"Am propus o rezoluție prin care să interzicem folosirea cianurilor în minerit, fiindcă avem obligația de a ne lua toate măsurile de siguranță pentru a apăra oamenii și mediul de catastrofe ecologice. Dacă ne asumăm angajamente istorice privind reducerea emisiilor, dacă dăm tonul lumii întregi în privința protecției mediului, de ce să nu facem un gest elementar de curățenie și să eliminăm această practică nocivă din Uniunea Europeană?!", a declarat doamna Sârbu, amintind și cazul accidentului de la Baia Mare de acum 10 ani.

"Acum, tot în România, la Roșia Montană, se dorește construirea unei noi exploatări miniere cu cianuri - cea mai mare mină de aur de suprafață din Europa. Acolo, într-un peisaj frumos, se află o localitate veche de 2000 de ani, un potențial UNESCO World Heritage Site datorită prețioaselor vestigii datând din perioada pre-romană și romană. Cianurile ar șterge de pe fața pământului istoria, dar și viitorul regiunii, fiindcă în urmă ar rămâne un deșert. Ca alternativă, o simplă rețea de drumuri ar însemna o infuzie de investiții, turiști și dezvoltare. Sprijinul european ar fi un impuls în plus", a adăugat deputata europeană.

Rezoluția PE atrage atenția că doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri se poate obține o stare bună din punct de vedere chimic și proteja resursele de apă și diversitatea biologică. Parlamentul invită Comisia Europeană "să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârșitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă și a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităților miniere; și să efectueze, totodată, o evaluare normală a impactului".

În plus, se arată în textul Parlamentului European, Comisia și statele membre nu ar trebui "să susțină, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri în UE până când se va aplica interdicția generală și nici să nu susțină astfel de proiecte în țări terțe".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii