Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul regretă profund decizia Argentinei de a expropria compania YPF

ro

21 Apr, 2012 00:11 1053 Marime text
Comisia Europeană trebuie să folosească toate instrumentele de rezolvare a disputelor pe care le oferă OMC şi G20 pentru a răspunde deciziei "unilaterale şi arbitrare" a Argentinei de a expropria compania energetica YPF, potrivit unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European vineri. Deputaţii europeni deplâng acţiunea şi cer Comisiei şi Consiliului să exploreze măsurile posibile pentru a evita astfel de situaţii în viitor, inclusiv măsuri de suspendare parţială a preferinţelor tarifare.

Autorităţile argentiniene "ar trebui să se întoarcă la masa dialogului şi negocierilor", afirmă rezoluţia elaborată de grupurile PPE, S&D, ALDE, ECR şi EFD, subliniind că decizia "unilaterală şi arbitrară" a Argentinei echivalează cu un atac asupra exercitării liberului antreprenoriat şi principiului siguranţei legislative, "provocând astfel deteriorarea mediului investiţional pentru companiile europene în Argentina". Textul a fost adoptat cu 458 de voturi pentru, 71 împotrivă şi 16 abţineri.

Deputaţii europeni cer Consiliului European, Comisiei Europene şi înaltului Reprezentant Catherine Ashton să depună toate eforturile pentru a apăra prezenţa şi investiţiile Europei în Argentina. Comisarul pentru comerţ De Gucht şi înaltul Reprezentant Ashton ar trebui să folosească de asemenea "toate căile diplomatice aflate la dispoziţia lor" pentru a rezolva această situaţie împreună cu omologii lor argentinieni.

Parlamentul îşi exprimă adânca preocupare legată de această situaţie întrucât aceasta reprezintă "neîndeplinirea obligaţiilor potrivit acordurilor internaţionale", şi atrage atenţia cu privire la efectele negative pe care le-ar putea avea astfel de măsuri, cum ar fi retragerea investiţiilor internaţionale şi consecinţe adverse pentru Argentina în comunitatea internaţională.

În plus, deputaţii europeni au luat notă de faptul că această decizie afectează doar o singură companie din sectorul respectiv (compania spaniolă de energie Repsol) şi numai o parte din acţiunile sale, "aspecte care ar putea fi considerate discriminatorii", spun aceştia.

Acordul de asociere UE - Mercosur
Parlamentul European consideră că UE şi Mercosur trebuie să abordeze negocierile din cadrul Acordului de Asociere într-un spirit de deschidere şi încredere reciprocă. Rezoluţia subliniază că decizii de tipul celor adoptate de autorităţile argentiniene "pot pune presiune pe climatul de înţelegere şi prietenie necesare pentru a ajunge la un astfel de Acord".

Detalii de context
La 16 aprilie, guvernul Argentinei şi-a anunţat decizia de a propune o lege către Congresul argentinian în vederea exproprierii unui procent de 51% din acţiunile corporaţiei de hidrocarburi YPF, care este majoritar deţinută de compania spaniolă de energie Repsol. Acest anunţ a fost însoţit de o preluare imediată a principalelor birouri ale companiei de către autorităţile argentiniene, care au evacuat management-ul şi au desemnat personal al companiei aflat în incintă.

De-a lungul ultimelor luni, compania a făcut obiectul "unei campanii publice de hărţuire care, însoţită de alte decizii luate de autorităţile administrative, a dus la scăderea valorii acţiunilor sale", se spune în documentul adoptat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii