Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:01 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European societatile de asigurari si bancile din Romania si celelalte state membre vor fi supravegheate de la Bruxelles din 2011

ro

23 Sep, 2010 17:20 951 Marime text
Bruxelles-Bucuresti, 23 septembrie 2010

Parlamentul European a aprobat pachetul de masuri de supraveghere financiara prin care se prevede crearea la nivel european a unui Comitet pentru Riscuri Sistemice si a trei organisme de control independente: Autoritatea Bancara Europeana, Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si Autoritatea Europeana pentru Valori Imobiliare si Piete. Aceste autoritati vor avea rolul de a superviza activitatea societatilor de asigurari si a bancilor din Romania si celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Sistemul de supraveghere financiara este conceput ca un raspuns european la potentialele crize financiare viitoare. Pachetul, ce contine 6 rapoarte separate, a fost votat de toate grupurile politice din Parlamentul European, cu exceptia grupului euro-sceptic (EFD).

Comentand rezultatul acestui vot, Doru Frantescu, directorul Institutului European pentru Democratie Participativa- Qvorum, a explicat ca „rezolutia adoptata de Parlament are caracter legislativ, deci obligatoriu. Este adevarat ca, pentru a intra in vigoare, textul trebuie sa fie aprobat si de cealalta institutie legislativa a UE, respectiv Consiliul. Dar avand in vedere acordul informal deja realizat intre Parlament si Consiliu, votul in aceasta a doua institutie va fi o simpla formalitate, astfel ca putem afirma fara teama de a gresi ca autoritatile europene de supervizare in domeniul financiar vor deveni operationale de la 1 ianuarie 2011.

In plus, din analiza luarilor de pozitie ale liderilor principalelor grupari politice din Parlamentul European, reiese cu claritate faptul ca acesta este doar un prim pas catre schimbarea de paradigma de guvernare economica di financiara de la nivel national la cel european, astfel ca ne asteptam la noi masuri similare in urmatoarele luni".

Surse de informare complementare pe acest subiect:

Votul asupra raportului privind Competentele Autoritatii bancare europene, ale Autoritatii europene pentru asigurari si pensii ocupationale si ale Autoritatii europene pentru valori mobiliare si piete:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii