Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:14 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti - "Pasi concreti spre un cadru legal european privind drepturile lucratorilor in contextul liberei circulatii"

ro

03 Sep, 2013 13:01 935 Marime text
Europarlamentarul roman Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen, a prezentat in cadrul sedintei comisiei punctul de vedere ca raportor din partea socialistilor si democratilor europeni pe raportul privind propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind masurile de facilitare a exercitarii drepturilor conferite lucratorilor in contextul liberei circulatii a lucratorilor.
 
Dreptul de a lucra si trai in una din tarile Uniunii reprezinta libertati fundamentale ale Uniunii, mobilitatea lucratorilor avand o contributie pozitiva la cresterea economica a tarilor in care acestia isi desfasoara activitatea.
 
Actuala criza economica a avut efecte negative asupra mobilitatii si a afectat cel mai mult lucratorii temporari si cei cu fractiune de norma, femeile reprezentand una dintre categoriile cel mai puternic afectate.
 
"Prin propunerea de directiva inaintata de Comisia Europeana spre analiza si aprobare Parlamentului European, consider ca putem aduce o contributie importanta imbunatatirii situatiei si exercitarii drepturilor lucratorilor care aleg sa locuiasca si sa lucreze in alt stat membru UE.
 
Este de datoria statelor membre sa creeze structuri, organisme care sa informeze, sa faciliteze si sa simplifice procedurile administrative cu privire la libera circulatie a lucratorilor, cum ar fi obtinerea permisului de rezidenta, a permisului de lucru, portabilitatea drepturilor sociale, accesul la ingrijiri medicale, evitarea dublei impuneri fiscale, transferul certificatelor de inmatriculare a autovehiculelor, transferul copiilor in sistemul de invatamant, etc. Trebuie atent monitorizate agentiile si organizatiile care ofera locuri de munca pentru lucratorii din alte state membre si trebuie identificate in special cele care ofera locuri de munca fictive sau locuri de munca la negru.
 
De asemenea, trebuie acordata o atentie deosebita femeilor care desfasoara activitati ce implica ingrijirea copiilor sau a persoanelor in varsta – cum ar fi cele de baby-sitter, de bona sau infirmiera si de femei de serviciu – care sunt adesea angajate de catre entitati private, precum familii sau membri ai familiei si ajung astfel sa lucreze fara un contract de munca sau ilegal si, astfel, nu se bucura de drepturile si avantajele ce li se cuvin, precum securitatea sociala, asistenta medicala etc.
 
O situatie aparte si care nu trebuie deloc neglijata o reprezinta situatia copiilor lasati acasa de parintii lor si care trebuie ajutati sa se dezvolte normal si sa beneficieze de educatie si de o viata sociala corespunzatoare", a declarat europarlamentarul roman.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii