Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti Parlamentul European, factor esential de decizie pentru viitorul Europei

ro

05 Jul, 2013 11:22 765 Marime text
COMUNICAT DE PRESA

Minodora Cliveti: Parlamentul European, factor esential de decizie pentru viitorul Europei

Parlamentul European a adoptat in cadrul acestei sesiuni plenare de la Strasbourg o serie de rapoarte si rezolutii cu impact direct asupra viitorului cetatenilor europeni, reflectat in principal de acordul politic privind Cadrul financiar multianual 2014-2020 pentru a pune in aplicare cu succes Strategia UE 2020.
Un succes important al Parlamentului a fost introducerea "clauzei de revizuire" care va da posibilitatea atat viitorului Parlament cat si viitoarei Comisii sa aiba un punct de vedere asupra bugetului si faptul ca legislativul european s-a asigurat de asumarea de catre Comisia Europeana a achitarii platilor restante pentru 2013, care sunt de aproximativ 11,2 miliarde de euro.
Europarlamentarii socialisti au avut o contributie semnificativa la consolidarea acestui acord prin:
- alocarea sumei de 6 miliarde euro in perioada 2014-2015 pentru a combate somajul in randul tinerilor;
- alocarea de fonduri disponibile pentru a lupta impotriva somajului in randul tinerilor din 2016 si pana la sfarsitul perioadei de sapte ani, datorita unei mai mare flexibilitati in buget;
- majorarea sumelor din Fondul de ajutor european pentru persoanele cele mai defavorizate de la 2,5 miliarde de euro la 3,5 miliarde de euro.
Este de remarcat efortul depus de catre presedintia irlandeza pentru ajungerea la un acord intre Parlamentul European, Comisia Europeana si Presedintia Consiliului in vederea asigurarii unui Cadru financiar multianual operational, coerent, transparent si mai adaptat la nevoile cetatenilor Uniunii. Regulamentul privind Cadrul financiar multianual și noul Acord interinstitutional urmeaza sa fie adoptate la inceputul acestei toamne, daca se vor respecta conditiile exprimate in acordul politic agreat.
In acest context, Consiliul trebuie sa fie de acord in cel mai scurt timp cu o suplimentare de 7,3 miliarde euro si sa aloce fondurile necesare pentru a evita un deficit structural in 2013.


Urmatoarea presedintie a Uniunii Europene pentru viitorul semestru, preluata deja de Lituania, va trebui sa finalizeze Cadrul financiar multianual, sa promoveze o politica de coeziune mai coerenta si mai eficienta, o politica sociala si de ocupare a fortei de munca mai structurata, concentrata in special pe tineri, pe drepturile muncitorilor si pe egalitatea intre femei si barbati.


Un succes in cadrul politicii de promovare a femeilor in functii de conducere, il reprezinta numirea doamnei Emily O'Reilly, care a fost aleasa Ombudsman european, fiind astfel prima femeie care detine aceasta functie. Rolul Ombusdmanului este de a investiga plangerile impotriva institutiilor europene, inclusiv lipsa de transparenta si refuzul de a oferi informatii sau documente.


"Ca femeie, dar si ca membra in cadrul Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen din Parlamentul European, sunt mandra ca legislativul european a demonstrat ca sansele femeilor de a ocupa functii de conducere nu sunt numai in teorie, ci pot fi si concretizate. Astfel, am aratat ca experienta si pregatirea profesionala trebuie sa primeze in fata ideilor preconcepute si nu de multe ori exprimate", a declarat europarlamentarul roman.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii