Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti - Bugetul si egalitatea de gen pe masa Parlamentului European

ro

21 Nov, 2013 14:24 1064 Marime text
Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti saluta votarea in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg a unei serii de rapoarte extrem de importante pentru functionarea viitoare a Uniunii Europene.

S-a votat in aceasta sesiune “Cadrul financiar multianual (2014-2020)”, care prevede fonduri de 960 de miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani, dintre care 40 de miliarde ii vor reveni Romaniei. De asemenea, tot in aceasta sesiune Parlamentul European a aprobat si suplimentarile la bugetul UE pentru anul 2013 prin care Romania beneficiaza de bugete rectificative favorabile, pentru acoperirea pagubelor produse de seceta si incendiile forestiere din anii 2012 si 2013, si bugetul UE pentru 2014 care, desi este cu 6% mai mic decit bugetul din acest an, asigura fonduri mai multe aferente politicilor de educatie si inovatie si pentru ajutorul umanitar.

In acelasi context s-a votat si acordul incheiat cu Consiliul privind cinci legi de reforma a politicii agricole comune (PAC), care presupun o agricultura UE 2014-2020 mai ecologica si mai echitabila in distribuirea fondurilor UE si sprijinirea tinerilor fermieri. Tot in aceasta saptamina s-a aprobat si noua politica de coeziune care presupune 325 miliarde pentru regiunile UE, adica o treime din bugetul UE pentru 2014-2020 fiind dedicata dezvoltarii regionale, atentia indreptandu-se spre crearea de locuri de munca si eficienta energetica.
In cadrul acestei sesiuni s-a adoptat si raportul “Echilibrul de gen in randul administratorilor neexecutivi ai societatilor cotate la bursa”, care pune pentru prima data in mod deschis in discutie problema cotelor privind prezenta femeilor in consiliile de administratie si vine cu solutii concrete pentru imbunatatirea procedurilor de numire a directorilor neexecutivi din companiile listate la bursa, astfel incat pina in 2020 cel putin 40% din aceste pozitii sa fie ocupate de femei. Companiile publice trebuie sa atinga aceasta tinta deja pina in 2018. Regulile nu se vor aplica intreprinderilor mici si mijlocii, adica acelora care au mai putin de 250 de angajati, in schimb, deputatii europeni incurajeaza inclusiv IMM-urile sa-si imbunatateasca echilibrul de gen in consiliile de administratie.
“Este pentru prima data cind intr-un document european vorbim de folosirea cotelor in asigurarea participarii de gen echilibrate, ceea ce speram va deschide calea pentru folosirea acestui principiu in toate domeniile de activitate”, a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii