Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu interpeleaza CE privind asigurarea securitații spațiului cibernetic in lupta impotriva terorismului

ro

07 Jun, 2010 14:36 863 Marime text

Bruxelles, 7 iunie 2010

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), a interpelat luni Comisia Europeană privind lupta împotriva terorismului, executivul comunitar fiind întrebat ce soluții prevede pentru protecția infrastructurilor sensibile în Europa, în special asigurarea securității spațiului cibernetic.

"Conform observațiilor experților, în ultimii ani, sub presiunea luptei globale împotriva terorismului, nucleul central al rețelei Al Qaida a slăbit, acesta fiind caracterizat de un proces de descentralizare. Dar, descentralizarea nu a însemnat neapărat și diminuarea pericolului. Se poate constata că apar alte amenințări care nu pot fi neglijate. In prezent, are loc un fenomen de 'autonomizare' a grupurilor teroriste regionale și a celor locale sau, mai precis, de consolidare a terorismului regional de tip 'independentist'. Acest lucru este confirmat și de ultimul raport al Europol, care constată ca 'pericolul în Europa provine mai mult din interior - 'home-grown terrorism'-, decât de la organizații teroriste bine cunoscute' ", se arată în întrebarea scrisă adresată CE.

"O amenințare crescândă o reprezintă și utilizarea Internetului, ca mod de comunicare, de recrutare și, în cazuri aparte, de formare a grupărilor teroriste. Mai precis, în linii mari, avem de a face cu fenomenul transformării amenințării. Așa cum nici terorismul și nici Internetul nu au granițe, este evidentă necesitatea unei strânse cooperări la nivel internațional, european și național pentru asigurarea unui grad înalt de anticipare și reacție în ce privește amenințările teroriste", afirmă deputatul european.

În acest context, Ioan Enciu a întrebat Comisia Europeană ce soluții prevede pentru protecția infrastructurilor sensibile în Europa, în special în asigurarea securității spațiului cibernetic, luând în considerare și faptul că dezvoltarea mediului informațional, Agenda digitală reprezintă o linie emblematica a Strategiei UE 2020. Totodată, executivul comunitar este întrebat:

● ce măsuri preventive intenționează să ia pentru lupta contra radicalizării rețelelor teroriste regionale;

● cum vede implicarea sa în ceea ce ține de încurajarea statelor membre de a-și perfecționa legislația națională vizând lupta cu terorismul;

● care este viziunea sa referitor la cooperarea în contextul dat, cu țările terțe și cele din vecinătatea apropiata.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii