Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IM Pascu "UE si Japonia acorda o importanta strategica Afganistanului si Pakistanului"

ro

03 Jun, 2010 15:34 1197 Marime text

Bruxelles, 3 iunie 2010

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a declarat că Uniunea Europeană şi Japonia acordă o importanţă strategică Afganistanului şi Pakistanului, al căror eșec statal nu trebuie permis, în opinia sa. Paşcu a fost, săptămâna aceasta, vorbitorul principal pe tema „Prezenţa Japoniei şi Uniunii Europene în Afganistan şi Pakistan" în cadrul celei de a 31-a Reuniuni Interparlamentare Japonia-PE; tema a fost introdusă pe agenda reuniunii la propunerea deputatului european, care este și membru al Delegației PE pentru relațiile cu Japonia.

"Uniunea Europeană şi Japonia acordă o importanţă strategică Afganistanului şi Pakistanului şi abordării regionale a problemelor de securitate, reconstrucţie şi stabilizare din cele două state. Sanctuarul terorist din regiunea tribală de la frontieră, traficul de narcotice, crima organizată, armele de distrugere în masă reprezintă grave ameninţări globale. Într-o lume a riscurilor transnaţionale nu putem permite eşecul statal al Afganistanului şi Pakistanului", a declarat europarlamentarul PSD.

În opinia lui Pașcu, operaţiunea NATO din Afganistan, cu peste 100 000 de militari, trebuie să fie un succes, având în vedere că este în joc credibilitatea Alianţei şi, implicit, credibilitatea garanţiei de securitate colectivă.

Potrivit europarlamentarului PSD, implementarea proiectelor civile pentru dezvoltare şi reconstrucţia statală sunt procese de durată, fiind necesară asigurarea condiţiilor adecvate de securitate până în 2011, când Statele Unite vor începe să-şi retragă forţele din Afganistan. "În situaţia în care securitatea nu va fi realizată până în 2011 sau se va deteriora după retragerea forţelor SUA, se pune întrebarea dacă Uniunea Europeană, deja implicată în reconstrucţie, va fi pregătită să preia şi sarcina asigurării securităţii", a atras atenția el.

"Sprijnul pentru guvernul afgan nu trebuie să însemne înlocuirea acestuia şi este necesară accelerarea procesului de 'afganizare', a dezvoltării capacităţii afganilor de a-şi soluţiona singuri problemele. Avem totodată un interes fundamental pentru un Pakistan democratic şi stabil; UE şi Japonia sunt printre cei mai importanţi donatori de asistenţă civilă pentru Afganistan şi Pakistan. Nivelul de ambiţie al proiectelor civile de reconstrucţie este similar pentru Afganistan, UE alocând în fiecare an aproape 1 miliard euro, iar Japonia urmând să dezvolte proiecte de maxim 1 miliard de dolari anual pentru următorii 5 ani. Coordonarea sprijinului nostru pentru regiune trebuie dezvoltată prin proiecte comune concrete. Propun ca acest obiectiv să fie inclus în Planul comun de acţiune UE - Japonia", a conchis Ioan Mircea Pașcu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii