Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:48 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IM Pascu, catre Serbia "Reforma armatei poate fi varful de lance al modernizarii societatii"

ro

03 Jun, 2010 18:51 1020 Marime text

Bruxelles, 3 iunie 2010

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a declarat, miercuri, că reforma forţelor armate poate reprezenta vârful de lance al modernizării întregii societăţi. Declarația lui Pașcu a avut loc în cadrul schimbului de opinii cu Dragan Sutanovac, ministrul apărării din Serbia, în cadrul Subcomisiei pentru securitate şi apărăre a PE (SEDE).

"Reforma forţelor armate poate reprezenta vârful de lance al modernizării întregii societăţi având în vedere că este foarte vizibilă politic şi se bucură de încredere populară şi de credibilitate. Şi în România armata a ocupat constant locul doi în încrederea populară după biserică. De asemenea, diplomaţia militară şi a apărării are un rol foarte relevant, împreună cu diplomaţia tradiţională", a afirmat europarlamentarul PSD.

Deputatul european a salutat participarea trupelor sârbe în operaţiuni multinaţionale. "Din experienţa noastră vă pot confirma că această participare valorează mult mai mult pentru interoperabilitatea forţelor armate decât sute de seminarii", a precizat fostul ministru român al apărării.

În viziunea europarlamentarului PSD, "operaţiunile multinaţionale îţi permit totodată să le demonstrezi aliaţilor de ce eşti capabil, care este nivelul tău operaţional în teatru. Structurile de informaţii militare sunt foarte importante atât pentru operaţiuni cât şi pentru relevanța politica a actiunilor de cooperare cu serviciile similare ale statelor aliate si partenere. Un alt aspect fundamental este modernizarea sistemului de educaţie militară, nu doar pentru instruire, cât şi pentru crearea unei noi mentalităţi".

Ministrul Sutanovac a apreciat recomandările, menționând totodată şi rolul refacerii industriei de apărare în procesul de reformă al forţelor armate din Serbia, care contribuie de asemenea la modernizarea societăţii. Reforma învăţământului militar este prioritară iar Serbia are deja rezultate foarte bune, mai ales în cadrul Academiei Militare, a afirmat oficialul de la Belgrad.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii