Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Europarlamentarul PSD, Catalin Ivan „Guvernul Boc, repetent anticipat la strategia UE 2020 privind educatia”

ro

28 Apr, 2010 23:00 923 Marime text

Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, atrage atenţia Guvernului României asupra riscului pe termen lung la care supune ţara prin politica actuală de alocări bugetare în sistemul de învăţământ. Totodată, acesta trage un semnal de alarmă faţă de autismul de care ministrul educaţiei dă dovadă în relaţie cu sindicatele din sistem.

Toate nemulţumirile angajaţilor din educaţie au loc în contextul amplificării discuţiilor cu privire la noul proiect de strategie economică a Uniunii Europene - Agenda UE 2020. Întregul proiect, care prevede viitorul economic al UE, este bazat în primul rând pe dezvoltarea financiară a spaţiului european ca efect al dezvoltării sistemelor de învăţământ comunitare. Astfel, nemulţumirile profesorilor generează un ecou la nivel european, dar nu şi în România.

"Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au avut săptămâna trecută o întâlnire la Bruxelles cu preşedintele CE, Jose Manuel Barosso. Printre temele avute în vedere au fost şi chestiuni legate de educaţie. Nu ştiu dacă s-a discutat faptul că, exact în acel moment, România se confrunta cu o grevă a profesorilor. Efectele au fost, poate, nedemne de luat în seamă pentru dumnealor: examenul de bacalaureat dat peste cap în multe şcoli din ţăra, iar un profesor a intrat chiar în greva foamei ca metodă radicală de protest. În ritmul acesta, Guvernul României riscă să rămână repetent în 2010 nu doar la materia redresare economică a ţării, ci şi la încheierea cu succes a anului şcolar", a declarat Cătălin Ivan.

Europarlamentarul PSD arată cum multe din demersurile sale în cadrul Parlamentului European nu îşi găsesc niciun partener de dialog în interiorul executivului din România. Propunerile sale vorbesc despre necesitatea alocării unor sume din ce în ce mai mari pentru sistemele de educaţie şi cercetare din statele comunitare şi prevăd, spre exemplu, alocarea a 3% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare. Aceste iniţiative, conforme cerinţelor Agendei UE 2020, nici nu au fost luate în seamă de ministrul Funeriu pentru învăţământul şi cercetarea din România.

Europarlamentarul social-democrat a arătat că multe şcoli pot fi reabilitate, iar destule propuneri de cercetare şi-ar putea găsi un sprijin real în finanţarea europeană. Totodată, acesta a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte poziţia, jignitoare la adresa populaţiei pe care o reprezintă, a premierului Boc în ceea ce priveşte lucrul cu românii drept cauză a ineficienţei în atragerea fondurilor europene. Declaraţiile premierului ar trebui, în opinia europarlamentarului PSD, să le dea de gândit actualilor şefi din ministerul Educaţiei.

"Poate în locul ministrului Funeriu, Emil Boc ar trebui să importe un ministru finlandez, care să implementeze şi la noi modelul nordic al învăţământului de succes, dar şi de alocare bugetară pentru educaţie şi cercetare. Dacă românii din PDL nu sunt în stare, pentru simplul fapt că sunt români, să vină europenii să ne redacteze proiecte europene pentru dezvoltarea educaţiei", a încheiat Cătălin Ivan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii