Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Victor Bostinaru sanctioneaza reactia tardiva a premierului Emil Boc in absorbtia fondurilor europene

ro

15 Jul, 2010 06:28 993 Marime text
Bruxelles, 14 iulie - Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, a sancţionat reacţia întârziată a premierului Emil Boc în ceea ce priveşte gradul extrem de scăzut al absorbţiei fondurilor europene. Prim-ministrul Emil Boc a declarat duminică, 11 iulie, că va face la nivel guvernamental o "cartă albă" a absorbţiei fondurilor europene, ce va presupune ca miniştrii şi prefecţii să prezinte rapoarte lunare privind situaţia proiectelor cu finanţare europeană.

„Am luat act de reacţia nepermis de tardivă în evaluarea absorbţiei fondurilor europene, din perspectiva riscului ca România să nu poată cheltui toate fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Ceea ce premierul Emil Boc susţine, vine doar să confirme faptul că toate declaraţiile anterioare nu au vizat ameliorarea ritmului de absorbţie a fondurilor europene şi că rolul lor a fost doar unul propagandistic. Niciun moment Guvernul Boc, în nenumăratele sale variante, nu şi-a propus să analizeze cauzele adevărate ale lipsei capacităţii de absorbţie şi să identifice mijloacele care se impun, mai ales în contextul crizei economice" a declarat Victor Boştinaru.

De asemenea, eurodeputatul a mai afirmat că „fără a pretinde vreun drept de autor, îi recomand domnului prim-ministru şi echipei sale să citească o „carte albă" care există deja şi care i-ar fi permis să reacţioneze într-un mod mult mai benefic şi eficient la nevoile şi interesul României.

În mod repetat, Guvernul Boc fie a respins, fie a neglijat apelurile repetate ale Comisiei Europene privind propunerile de ameliorare a absorbţiei fondurilor europene. Îi reamintesc de asemenea primului-ministru, că încercările mele de a purta discuţii anul trecut cu Ministrul Dezvoltării Regionale, membru al Cabinetului său, nu s-a soldat cu niciun răspuns, fie el pozitiv sau negativ."

„Apreciez că regimul Băsescu - Boc poartă răspundere exclusivă pentru care România se află în banca perdanţilor din punct de vedere al beneficiilor integrării la Uniunea Europeană, în acelaşi timp, fiind una din puţinele ţări care îşi consolidează doar poziţia de contribuitor net la bugetul Uniunii" a conchis eurodeputatul.

Lansat la 1 Mai 2009, la iniţiativa şi coordonarea eurodeputatului Victor Boştinaru, studiul„Cartea albă a capacităţii administrative - absorbţia fondurilor europene de către comunităţile mici şi mijlocii" a reprezentat primul demers de cercetare de mare anvergură pentru identificarea problemelor cu care se confruntă actorii locali în procesul de absorbţie a fondurilor europene. Studiul s-a bucurat de aprecieri atât la Bruxelles cât şi în mediul academic din România.

Cu un eşantion de874 de primării, reprezentând la nivel local peste7 milioanede locuitori din România, rezultatele studiului au scos în evidenţă faptul că, pe lângă lipsa personalului instruit şi capacitatea bugetară slabă a administraţiilor locale, obstacolele birocratice importante, culegerile de norme prea voluminoase şi greu de înţeles, reglementările privind cofinanţarea lipsite de transparenţă, şansele mici pentru schimbul de experienţă dintre susţinătorii proiectelor, precum şi posibilităţile nedezvoltate de coordonare interregională îşi pun amprenta asupra capacităţii administrative de a gestiona orice fel de proiect. Studiul este disponibil integral la acest link: http://victorbostinaru.ro/Studiu.zip

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii