Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:38 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu spatiul Schengen va fi consolidat prin aderarea Romaniei si Bulgariei

ro

11 May, 2011 23:03 870 Marime text
Strasburg, 11 Mai 2010

In cadrul dezbaterilor care au avut loc in plenul Parlamentului European pe tema migratiei si impactului sau asupra spatiului Schengen, deputatul european Ioan Enciu a sustinut ca Uniunea Europeana trebuie sa protejeze si sa consolideze spatiul european de libera circulatie si sa permita, totodata, accesul cat mai rapid la acesta al Romaniei si Bulgariei.

Referindu-se la recenta propunere a Frantei si Italiei de a schimba regulile Schengen prin introducerea posibilitatii de a reinstaura controalele la frontiere interne, Ioan Enciu a aratat ca "spatiul Schengen trebuie protejat si nu pus sub semnul intrebarii iar Comisia Europeana si statele membre trebuie sa dea dovada de solidaritate si sa contribuie la consolidarea acestuia". Potrivit europarlamentarului roman, aceasta consolidare trebuie sa aiba loc prin respectarea regulilor Schengen in vigoare. In acest sens, aderarea Romaniei si Bulgariei la zona de libera circulatie "trebuie sa se realizeze imediat, in acord cu prevederile europene", aceasta contribuind, potrivit eurodeputatului PSD, la consolidarea spatiului Schengen in ansamblul sau.

Aceasta idee a fost sustinuta de reprezentanti ai tuturor grupurilor politice importante din Parlamentul European care au subliniat, in unanimitate, faptul ca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa devina membre ale spatiului Schengen iar aderarea acestora trebuie sa aiba loc cat mai curand posibil. Liderul Grupului Socialistilor si Democratilor (S&D), Martin Schulz a sugerat, in acest sens ca cele doua tari pot fi considerate deja parte a spatiului Schengen intrucat "aderarea se produce atunci cand toate criteriile Conventiei Schengen sunt indeplinite, fiind dat ca UE este o comunitate de drept si nu una arbitrara".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii