Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputaţii europeni cer parlamentului lituanian să respingă proiectul de lege împotriva homosexualilor

ro

19 Jan, 2011 23:56 587 Marime text
Deputaţii fac apel la parlamentul lituanian pentru a respinge proiectul de lege care ar pedepsi "promovarea publică a relaţiilor homosexuale". În plus, minorii ar trebui să poată accesa liber informaţii despre homosexualitate, se menționează în rezoluție. Comisia Europeană a fost invitată să prezinte un plan de combatere a homofobiei.

Această rezoluţie, propusă de grupurile politice S&D, ALDE, Grupul Verzilor / EFA și GUE/GNL, a fost declanşată de "o serie de evenimente îngrijorătoare", au declarat deputaţii europeni, cum ar fi adoptarea în Lituania a legii privind protecţia minorilor împotriva efectelor dăunătoare ale informaţii publice, încercarea autorităților locale de a interzice organizarea de marșuri ale homosexualilor și utilizarea de către anumiți politicieni și parlamentari de frunte a unui limbaj incendiar sau amenințător sau care incită la ură.

În centrul atenției se află un proiect de lege care ar modifica Codului infracțiunilor administrative în vederea sancționării „promovării publice a relațiilor homosexuale" cu o amendă între 580 și 2 900 de euro. Aceste modificări ar putea incrimina aproape orice mesaj, caracterizare sau informație cu caracter public privind homosexualitatea, subliniază un raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale, prezentat membrilor Parlamentului European în noiembrie 2010.

Potrivit Parlamentului European, propunerile de amendamente sunt contrare constituţiei lituaniene, o părere de asemenea exprimată de ministrul lituanian de justiţie. Preşedinta Dalia Grybauskaitė (fost comisar UE) a luat, de asemenea, o poziție fermă, denunţând proiectele de lege homofobe ca fiind dăunătoare pentru cetăţenii lituanieni şi imaginea ţării. Amendamentele propuse "nu au fost încă votate de către plenul parlamentului lituanian şi sunt încă în curs de revizuire de către autorităţile lituaniene naţionale" (AM 3), subliniază deputaţii europeni, salutând intenția de a revizui acele amendamente care au fost considerate a fi în contradicție cu legislaţia europeană (AM 4) si solicitând totodată preşedintelui lituanian să se opună acestor amendamente, în cazul în care ele vor fi aprobate.

UE are nevoie de un plan de luptă împotriva homofobiei

Din partea UE, parlamentarii solicită Comisiei să întreprindă o evaluare juridică a amendamentelor propuse şi să emită o foaie de parcurs a UE cu măsurile de luptă împotriva homofobiei şi discriminării pe motive de orientare sexuală.

"Instituţiile UE şi statele membre au datoria de a se asigura că drepturile omului sunt respectate, apărate şi promovate în Uniunea Europeană," fără a face distincţie pe motive de orientare sexuală, subliniază deputaţii europeni.

Educaţia despre diversitatea sexuală poate încuraja toleranţa

În iunie 2009, Parlamentul lituanian (Seimas) votase deja modificarea legii privind protecţia minorilor împotriva efectelor dăunătoare ale informaţiilor publice, interzicând accesul minorilor la informații despre homosexualitate.

"Nici o cercetare credibilă nu indică faptul că educarea copiilor şi a tinerilor cu privire la sexualitate le poate afecta orientarea sexuală (...) Educaţia despre diversitatea sexuală încurajează toleranţa şi acceptarea diferenţelor", susţin deputaţii europeni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii