Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:05 25 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delegaţia PSD din Parlamentul European Este timpul să acţionăm la nivel european pentru îmbunătăţirea situaţiei populaţiei Roma

ro

10 Sep, 2010 23:13 842 Marime text
Strasbourg, 9 septembrie 2010

Parlamentul European a aprobat joi, în sesiunea plenară de la Strasbourg, Rezoluţia privind situaţia populaţiei Roma în Uniunea Europeană, condamnând ferm acţiunile recente de repatriere a romilor de către unele ţări europene conduse de Guverne cu orientare de dreapta. Textul adoptat este o iniţiativă a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din PE, Grup din care face parte şi Delegaţia europarlamentară a PSD.

«Acţiunile recente ale autorităţilor franceze de repatriere a romilor au caracter discriminatoriu şi vin în contradicţie cu legislaţia europeană», se arată în documentul citat. Rezoluţia respinge orice tentativă de a pune semnul egalităţii între imigraţie şi criminalitate, pe de o parte şi, de generalizare, în sensul culpabilizării unei întregi comunităţi pentru acte ce trebuie tratate individual, de la caz la caz, pe de altă parte.

Totodată, Rezoluţia adoptată consideră că situaţia populaţiei Roma în Europa nu afectează aderarea României la spaţiul Schengen şi nici drepturile cetăţenilor la libera circulaţie.

Delegaţia PSD din Parlamentul European va urmări îndeaproape, alături de Grupul european din care face parte, evoluţiile pe această problemă şi, în perioada următoare, va iniţia o serie de misiuni de verificare în Ungaria, Slovacia, România şi alte ţări europene, pentru a se asigura o mai bună monitorizare a situaţiei romilor, cu respectarea legislaţiei Uniunii Europene.

Delegaţia europarlamentară PSD susţine solicitarea adresată Comisiei Europene şi statelor membre de a dezvolta urgent o strategie clară şi coordonată la nivel european în favoarea incluziunii populaţiei roma, de a se asigura că instrumentele financiare europene, destinate acestei comunităţi, care va contribui substanţial la îmbunătăţirea integrării lor sociale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii