Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - "UE trebuie sa actioneze coordonat impotriva fraudei fiscale, din cauza careia fiecare cetatean european are costuri anuale suplimentare de 2000 euro"

ro

21 May, 2013 19:38 1510 Marime text
Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a declarat ca șefii de state si guverne din UE au, la Consiliul European de mâine, obligația fata de cetățenii europeni de a depăși contradicțiile si de a iniția o campanie comuna pentru combaterea evaziunii fiscale, care reprezintă o sursa imensa de pierderi bugetare si de nemulțumire sociala in Uniunea Europeana. "Romania a dat deja semnalul unei acțiuni ferme anti-frauda prin masurile inițiate de guvern in privința creării Direcției Antifraudă, a imbunatatirii legislației fiscale si a sancționării dobândirii ilicite a averilor", a subliniat Corina Crețu.
"In condițiile in care criza economica a adâncit inechitatea sociala in Uniunea Europeana, combaterea fraudei fiscale devine o obligație morala si politica, nu doar o cale de a spori resursele publice. Când cetățenii suporta efectele austerității, in cadrul efortului de echilibrare bugetara, combaterea paradisurilor fiscale și îmbunătățirea sistemele de colectare a taxelor sunt masuri esențiale, inclusiv pentru recâștigarea credibilității instituțiilor europene, ca instrumente eficiente in serviciul cetățenilor UE", a declarat Corina Crețu, intr-o intervenție scrisa aferenta dezbaterii de azi din plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg.
Europarlamentarul PSD a precizat ca, potrivit estimărilor, toate deficitele Uniunii Europene ar putea fi acoperite in noua ani, daca evaziunea fiscala ar putea fi oprita. "Pierderile publice provocate de frauda au atins pragul revoltător de 1000 de miliarde euro anual, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 2000 euro pentru fiecare cetatean european. S-a ajuns ca aceste fonduri neimpozitate sa depaseasca bugetul alocat sanatatii la nivelul UE si sa reprezinte de patru ori mai mult decât bugetul tuturor celor 27 de state membre pentru educație", a menționat vicepreședintele Socialiștilor din Parlamentul European.
Corina Crețu a subliniat ca, pentru atingerea obiectivului Comisiei Europene de reducere la jumătate a pierderilor fiscale pana in 2020, planul de acțiune trebuie sa vizeze armonizarea discrepantelor dintre sistemele fiscale ale statelor membre, reglementarea unitara a infracțiunilor de natura fiscala, combaterea fraudei vamale, definirea restrictiva a paradisurilor fiscale, imbunatatirea colectării TVA, întărirea disciplinei fiscale si creșterea transparentei, inclusiv in ceea ce privește raportarea financiara a companiilor multinaționale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii