Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - "Site-ul anti-imigratie flamand este un avertisment sever privind expansiunea extremei drepte in UE"

ro

10 Apr, 2012 23:57 911 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, considera ca lansarea de catre extrema dreapta flamanda a unui site discriminatoriu la adresa imigrantilor marcheaza esecul eforturilor de pana acum de contracarare a ofensivei extremiste in Uniunea Europeana. "Site-ul partidului Vlaams Belang, inspirat de cel lansat de extremistii olandezi, extinde si in Belgia practica denuntarii imigrantilor, sub pretextul combaterii prezentei ilegale si a criminalitatii. Este un semnal de alarma sever ca institutiile europene si fortele politice democratice sunt neputincioase in a apara valorile ce stau la temelia Uniunii Europene in fata atacurilor extremei drepte", a subliniat Corina Cretu in interpelarea adresata Comisiei Europene.

Vicepresedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare a precizat ca aceasta initiativa, care incalca dreptul la libera circulație și cel la nediscriminare, contravine Rezoluţiei Parlamentului European, din 15 martie 2012, referitoare la site-urile de internet discriminatorii și reacțiile guvernelor. In acest document, forul europarlamentar a condamnat site-ul creat de Partidul Libertatii din Olanda, considerandu-l contrar valorilor fundamentale europene, precum demnitatea umană, libertatea, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului. Rezolutia atrage atentia asupra faptului ca astfel de initiative "riscă să distrugă însăși temelia Uniunii, formată din pluralism, nediscriminare, toleranță, dreptate, solidaritate și libera circulație".

"Sper ca guvernul belgian va reactiona mult mai prompt si mai ferm decat cel olandez, care depinde de sustinerea parlamentara a extremistilor xenofobi. De asemenea, solicit Comisiei Europene sa depuna toate eforturile necesare pentru a asigura respectarea Directivei 2004/38/CE privind dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre pentru cetățenii Uniunii și membrii familiilor acestora, precum si a Deciziei-cadru privind rasismul și xenofobia", a declarat Corina Cretu in intrebarea cu solicitare de raspuns scris in regim de urgenta, adresata Comisiei Europene.

Europarlamentarul roman a mentionat ca site-ul extremei drepte flamande a fost calificat de Centrul pentru egalitatea de sanse si lupta impotriva rasismului ca o manifestare comparabila cu cele ale nazistilor, in anii 30 ai secolului trecut.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii