Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - "Restrictiile impotriva romanilor si bulgarilor submineaza potentialul Pietei Unice"

ro

25 Oct, 2012 23:51 892 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a declarat ca mentinerea restrictiilor la angajarea cetatenilor romani si bulgari impiedica valorificarea intregului potential al Pietei Unice si risca sa compromita increderea in proiectul european.

"Suntem in faza discutiilor despre trecerea de la Piata Unica la uniunea politica. Dar pana la includerea in Spatiul Schengen a noilor state membre ale UE si pana la obtinerea liberei circulatii a cetatenilor acestora pe piata muncii, orice pas inainte spre ceea ce ne place sa numim "mai multa Europa" risca sa devina un acoperis mai frumos pentru o constructie tot mai subreda", a subliniat Corina Cretu, cu prilejul aniversarii in Parlamentul European a 20 de ani de la crearea Pietei Unice.

Vicepresedintele socialist a precizat ca Piata Unica inseamna numeroase beneficii pentru cetateni si pentru economiile statelor membre, dar si o sursa de dezechilibre si frustrari, in special pentru tarile care au aderat recent la Uniunea Europeana. "Nu e normal ca bunurile, serviciile si capitalul sa poata circula fara bariere, iar una din cele patru libertati de baza ale Pietei Unice - libera circulatie a persoanelor - sa fie incalcata de masuri protectioniste. Romania a devenit, o data cu eliminarea taxelor vamale, o piata facila pentru marfurile vest-europene, mult mai competitive. Si totusi, nimeni n-a cerut reintroducerea unor bariere vamale pentru protejarea marfurilor proprii", a declarat europarlamentarul roman.

"Acest an aniversar pentru cele doua repere europene - Piata Unica, devenita functionala acum 20 de ani si moneda euro, intrata in vigoare in urma cu 10 ani - scoate in evidenta numeroasele carente acutizate in timp", a atras atentia Corina Cretu, pledand pentru actualizarea si eficientizarea cadrului institutional-decizional al Uniunii Europene.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii