Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:51 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu Pentru stoparea exportului de inteligenta din tarile in curs de dezvoltare

ro

26 Jan, 2011 23:09 1088 Marime text
Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare, a pledat, ieri, in cadrul reuniunii acesteia, pentru o cooperare internationala mai strânsă in vederea contracararii efectelor crizei economice asupra tarilor in curs de dezvoltare. Prezentand raportul de opinie privind rolul migratiei in procesul de dezvoltare, Corina Cretu a insistat asupra provocarilor cu care se confrunta atat tarile de origine ale lucratorilor migranti, cat si cele de destinatie a exodului de specialisti din tarile sarace.

Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a precizat ca trebuie incurajata intoarcerea acestora in tarile de origine, pentru a evita perpetuarea subdezvoltarii si a saraciei prin exodul de creiere si de forta de munca deja calificata. Corina Cretu a subliniat, de asemenea, ca diaspora poate juca un rol important nu numai in plan economic, ci si pentru intarirea democratiei, reprezentand o componentă majoră a societăţii civile.

"In ultimii ani, pe fondul recesiunii, sumele trimise de lucratorii emigrati catre ţările în curs de dezvoltare au scazut masiv, afectandu-i grav pe cei care depind in mare masura de acest sprijin. Cred ca e nevoie de noi eforturi pentru reducerea costurilor de tranzacţie si pentru a crea conditii economice si financiare favorabile, in special prin cresterea transparentei", a declarat, in cadrul dezbaterii din Comisia pentru Dezvoltare, Corina Cretu.

Europarlamentarul PSD a cerut o implicare mai ferma a forurilor europene pentru ratificarea Convenţiei internaţionale privind protecţia drepturilor tuturor lucrătorilor migranţi şi a membrilor familiilor acestora, care oferă un cadru de standarde minime în domeniul drepturilor omului. De asemenea, Corina Cretu a argumentat necesitatea clarificarii rolurilor Serviciului European pentru Acţiune Externă si al Directiei privind Cooperarea pentru Dezvoltare, in vederea coordonarii si eficientizarii activitatii lor. Ascultaţi

Citiţi fonetic

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii