Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu Pentru o implicare mai eficienta a UE in combaterea violentei impotriva femeilor

ro

24 Nov, 2010 17:03 1200 Marime text

Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a pledat, in sesiunea plenara de la Strasbourg, pentru o implicare mai eficienta a UE in combaterea violentei indreptate impotriva femeilor.

"Violenta de gen, fie ea domestica ori din zonele de conflict armat, reprezinta una din cele mai grave incalcari ale drepturilor omului si trebuie contracarata si pedepsita in consecinta", a subliniat Corina Cretu in interventia scrisa aferenta dezbaterii privind implinirea unui deceniu de la adoptarea Rezolutiei 1325 a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite. Europarlamentarul PSD a declarat ca Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor, celebrata la 25 noiembrie, trebuie sa ne aminteasca, de asemenea, ca femeile sunt victime ale violentei conjugale, care cunoaste o frecventa ingrijoratoare, ale violului marital, hartuirii sexuale si traficului de fiinte umane.

"Rezolutia 1325 a inaugurat, acum zece ani, un cadru legislativ consolidat ulterior de rezolutiile 1888 si 1889 din 2009 si de numirea primului reprezentant special al Natiunilor Unite pentru violenta impotriva femeilor. Din pacate, eforturile declarative, rezolutiile si planurile nationale si internationale de imbunatatire a gradului de protectie a femeilor in teatrele de conflict nu au avut drept consecinta eradicarea acestei arme barbare la care se recurge frecvent in razboiul modern: violenta sexuala. Din contra, impunitatea asigura premisele favorabile proliferarii in aceasta directie complet opusa valorilor noastre", a declarat europarlamentarul PSD, care a denuntat, in repetate randuri, in Parlamentul European, violentele impotriva femeilor, inclusiv violurile in masa din Congo, Liberia si din alte zone de conflict, in special din Africa. "O problema foarte grava e ca s-au inregistrat cazuri in care atrocitatile au fost comise la doi pasi de bazele fortelor ONU", a precizat Corina Cretu.

"Miile de femei care cad victime abuzurilor sexuale si violentei sunt condamnate sa suporte ulterior stigmatul social si povara unor maladii cumplite, cum este infectia cu virusul HIV. Uniunea Europeana trebuie sa-si amplifice actiunile pentru combaterea acestor grave incalcari ale drepturilor omului, astfel incat rezolutiile ONU sa nu ramana litera moarta", se arata in interventia vicepresedintelui Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii