Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu, la lansarea Europuls "E nevoie de un amplu proces de comunicare publica pe teme europene"

ro

14 Apr, 2010 15:57 2306 Marime text

euro_plus.jpgBruxelles, 14 aprilie 2010

Eurodeputata PSD Corina Creţu, vicepreşedinta Comisiei pentru dezvoltare a Parlamentului European, a subliniat, în cadrul conferinţei de lansare, la Bruxelles, a organizaţiei "Europuls"

euro_plus1.jpg( http://www.europuls.ro/ ), că integrarea europeană, ca instrument al modernizării şi dezvoltării României, trebuie să fie în principal o problemă a cetăţenilor, în condiţiile în care până acum toate proiectele de modernizare naţională au fost prea mult apanajul unor elite, care, într-un fel sau altul, i-au exclus pe cetăţeni. Aderarea la UE poate accelera anumite procese interne, dar nu le poate substitui, consideră doamna Creţu.

In opinia europarlamentarului român, iniţiativa celor de la "Europuls" exprimă nevoia tinerei generaţii de a da mai multă concreteţe şi consistenţă proiectului european al României, în condiţiile în care acesta nu a fost unul organic, intrinsec, societăţii româneşti, care nu a avut şansa de a participa la structurarea iniţială a proiectului si de a evolua în acelaşi timp cu Uniunea Europeana.

"În momentul în care ne-am exprimat dorinţa de aderare, ni s-a pus în faţă o fotografie şi ni s-a spus: când arătaţi aşa, veţi fi primiţi în club. Nicio fotografie nu redă fidel realitatea, pierde pe drum detalii, este statică. Vreau să spun că greul abia acum urmează. Pentru că până în momentul aderării am evoluat în ritmul nostru, după regulile noastre. Acum trebuie să evoluăm în ritmul Uniunii, după regulile Uniunii, fără să fim pregătiţi s-o facem", a declarat Corina Creţu, remarcând că, din păcate, prea puţini români au aşteptări concrete legate de Uniunea Europeană, pe care o cunosc într-o mică măsură.

Deputata europeană a criticat absenta problematicii europene din dezbaterea publică românească şi a remarcat că este nevoie de un amplu proces de comunicare publică pe teme europene, iniţiativele societăţii civile, tot mai numeroase si mai consistente, trebuind dublate de eforturile Guvernului român. De asemenea, "faptul că România deţine în actuala Comisie Europeana portofoliul agriculturii ne oferă oportunitatea de a construi ceva consistent în plan european, cu ecou în plan intern, care să crească interesul cetăţenilor români pentru problemele europene", a afirmat doamna Creţu, menţionând că e nevoie, totodată, de mai multă solidaritate în interiorul UE, în primul rând cu ţările din Estul Europei, în condiţiile în care "se ridică un nou zid despărţitor între cele două părţi ale continentului".

La conferinţa de lansare a "Europuls", care a avut tema "Europa şi Romanii: atitudini, percepţii şi aşteptări", au participat deputaţi europeni, comisarul european Dacian Cioloş, Reprezentantul permanent al României pe lângă UE, Mihnea Motoc, ambasadorul României în Belgia, Ovidiu Dranga, precum şi numeroşi români care lucrează în instituţiile europene.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii