Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - dialog cu Jimmy Carter, la Parlamentul European

ro

05 Oct, 2011 18:29 994 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare, a subliniat - in cadrul dezbaterii cu fostul presedinte american Jimmy Carter, organizata la Parlamentul European - necesitatea asigurarii corectitudinii primelor alegeri democratice in urma Primaverii arabe. Europarlamentarul roman a precizat ca exista riscul ca alegerile din tarile arabe in care au avut loc schimbari de regim sa aduca la putere forte radicale, care pot compromite perspectivele democratice in sudul Mediteranei.

La reuniunea prezidata de Jerzy Buzek, presedintele forului europarlamentar, au participat Jimmy Carter, fostul premier canadian Joe Clarck, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate, Catherine Ashton, precum si reprezentanti ai Parlamentului European, ONU si OSCE.

"Discutiile s-au concentrat asupra primelor alegeri democratice dupa Primavara araba. Schimbul de opinii cu presedintele Carter a fost foarte interesant si util pentru ca este un excelent cunoscator al lumii arabe, fiind profund si direct implicat, de-a lungul catorva decenii, in procesul de pace din Orientul Mijlociu. De asemenea, a actionat constant pentru organizarea de alegeri libere si corecte in numeroase tari ale lumii. Experienta sa poate fi foarte importanta pentru pregatirea procesului de observare a alegerilor din 23 septembrie din Tunisia, in conditiile in care Uniunea Europeana pregateste o misiune masiva in acest sens", a declarat Corina Cretu.

In interventia din cadrul reuniunii, europarlamentarul roman a precizat ca, in calitate de reprezentanta a unei tari ce a cunoscut decenii de dictatura, considera necesar atat suportul pentru rasturnarea regimurilor opresive, cat si ajutorul pentru crearea si consolidarea unor institutii democratice, care sa garanteze respectarea drepturilor cetatenilor. Corina Cretu a atras atentia, in acest context, asupra necesitatii asigurarii corectitudinii procesului electoral. De asemenea, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a avertizat in legatura cu riscul ca, in urma alegerilor, sa acceada la putere forte extremiste, asa cum s-a intamplat in Gaza, unde se vad consecintele optiunii pentru radicalism.

Corina Cretu si-a exprimat aprecierea fata de intreaga activitate a fostului sef de stat american de promovare a pacii si a dialogului pentru identificarea de solutii pasnice. "Cred ca sunteti un model pentru lumea politica internationala si m-as bucura ca si alti sefi de state, inclusiv ai SUA, sa-si consacre la fel de intens energia si influenta stimularii proceselor de pace", a declarat Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii