Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu critica lipsa de viziune a UE fata de regiunea Marii Negre

ro

23 Jan, 2011 20:11 715 Marime text

Europarlamentarul PSD Corina Cretu a criticat lipsa de viziune a Uniunii Europene fata de zona Mării Negre, avertizand ca obiectivele confuze şi suprapunerea formelor de cooperare risca sa goleasca de substanţă strategia UE in regiune. In interventia scrisa aferenta dezbaterii de azi din plenul Parlamentului European a Raportului Ungureanu referitor la o strategie a UE la Marea Neagra, Corina Cretu a atras, de asemenea, atentia asupra importantei clarificarii statutului Rusiei si Turciei in raport cu UE pentru rezolvarea conflictelor îngheţate şi stabilizarea pe termen lung a zonei.

Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a subliniat ca "există un decalaj în înţelegerea situaţiei cooperării la Marea Neagră. Încă de la începutul anilor 90, când ţările din zonă se confruntau cu dileme privitoare la evoluţiile după căderea comunismului, au apărut diverse forme de cooperare instituţională. Unele au funcţionat, altele mai puţin, dovedindu-se forme fără fond. Încă de atunci au existat mai multe canale de cooperare între aceste organizaţii şi ţările membre, cu Uniunea Europeană. Lucrurile s-au schimbat odată cu asocierea unora dintre aceste ţări la UE şi apoi după aderarea lor la Uniune. In ciuda unor progrese, exista inca suprapuneri între diversele forme de cooperare si nu există instrumente clare care să măsoare performanţa acţiunilor de cooperare", se arata in interventia europarlamentarului PSD.

Corina Cretu a precizat ca lucrurile risca sa nu se îmbunătăţeasca din cauza diversitatii statutului ţărilor implicate în raport cu Uniunea Europeană, intereselor adesea divergente ale actorilor acestei cooperări şi din cauza unei lipse de viziune, prezentă şi în Raportul redactat de europarlamentarul PD-L Traian Ungureanu. "Lipsa de claritate a obiectivelor şi suprapunerea formelor de cooperare risca sa goleasca de substanţă strategia UE in regiune", a atentionat Corina Cretu.

"Dacă vrem să grăbim rezolvarea conflictelor îngheţate din zonă, trebuie să plecăm de la constatarea că acest lucru a fost mult întârziat de concurenţa între sponsorii diverselor planuri, iar lucrurile trenează de mai bine de 15 ani. Iar această concurenţă trădează interesele lor divergente, cel mai adesea legate, explicit sau implicit, de controlul rutelor de transport al energiei în zonă. Din punctul meu de vedere, lucrurile se vor limpezi abia în momentul în care va fi foarte clar ce se va întâmpla cu aderarea Turciei la UE şi ce statut va avea Rusia în raport cu Uniunea. Abia această clarificare va duce la rezolvarea conflictelor îngheţate şi la stabilizarea pe termen lung a zonei", a declarat Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii