Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Crețu cere Comisiei Europene să acționeze pentru combaterea căsătoriilor forțate

ro

16 Oct, 2012 20:56 1005 Marime text

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a cerut Comisiei Europene să ia măsuri concrete pentru combaterea și prevenirea căsătoriilor forțate, flagel tot mai prezent în multe regiuni ale globului.

"Mariajul forțat este, la orice vârstă și în orice condiții, o încălcare grava a drepturilor omului. Mai ales negarea dreptului unei fetițe la copilărie, educație și dezvoltare personala și profesionala, prin limitarea oportunităților și transformarea ei într-o potențială victimă a violențelor domestice, este revoltătoare și inumană", a declarat Corina Crețu, vicepreședintele Comisiei pentru Dezvoltare din cadrul Parlamentului European.

Vicepreședintele PSD a subliniat, în interpelarea adresată Comisiei, amplificarea acestui fenomen, mai ales in rândul minorilor. "Conform statisticilor, în fiecare an, zece milioane de fete cu vârste sub 18 ani se căsătoresc, multe fiind forțate in acest sens. În Niger, Ciad, Mali, Bangladesh, Guineea și în nordul Republicii Centrafricane, rata de căsătorii timpurii și forțate este de peste 60%. În Asia de Sud, aproape jumătate - 46 %, iar în Africa sub-sahariana 38% dintre fete subt obligate sa se căsătoreasca înainte sa împlinească 18 ani. Pe continentul european, situația cea mai gravă este în Georgia, unde 1 din 6 fete este căsătorita forțat, in vreme ce în Turcia ponderea este de 14 %, iar în Ucraina de 10 %. Fenomenul este specific, in Europa, mai ales comunităților de romi, inclusiv din România, si celor musulmane din Germania si Kosovo. 83,4% din persoanele forțate sa se căsătoreasca in Germania fiind tinere musulmane", a evidențiat europarlamentarul Corina Crețu.

În interpelarea adresată Comisiei Europene, vicepreședintele socialist a solicitat acesteia să întreprindă demersuri pentru a combate și a preveni dezvoltarea acestui fenomen dăunător care împiedică îndeplinirea a 6 din cele 8 Obiective de Dezvoltare ale Mileniului, vizând eradicarea sărăciei, educația primara, egalitatea de șanse, combaterea SIDA si reducerea mortalității la naștere si infantile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii