Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisie specială pentru a investiga structurile de crimă organizată în UE

ro

15 Mar, 2012 01:11 918 Marime text
Parlamentul European a creat, miercuri, 14 martie, o comisie specială pentru problemele legate de crimă organizată, corupţie şi spălare de bani. Comisia are la dispoziţie un an pentru investigarea modului în care mediul economic european, administraţia publică şi sistemele financiare au putut fi infiltrate de către structuri ale crimei organizate (inclusiv structurile de tip mafiot). În acelaşi interval de un an, noua comisie trebuie să propună acţiuni pentru combaterea aspectelor investigate.

Utilizarea deficitară a fondurilor publice, infiltrarea sectorului public şi contaminarea afacerilor legale şi a sistemului financiar reprezintă principalele ameninţări provocate de structurile de crimă organizată în Uniunea Europeană.

Pe perioada mandatului, comisia trebuie să evalueze impactul pe care crima organizată îl are asupra economiei şi societăţii în UE şi să propună măsuri legislative, precum şi alte acţiuni, care să permită Uniunii Europene să reacţioneze la nivel internaţional, comunitar şi naţional.

"Crearea unei comisii anti-mafie în Parlamentul European reprezintă un adevărat punct de cotitură în istoria politicilor Uniunii Europene. În sfârşit, Europa transmite un mesaj clar către structurile de crimă organizată: instituţiile UE nu vor da înapoi în fata lor", a declarat Sonia Alfano (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Italia).

Deputaţii europeni vor audia judecători, victime ale crimei organizate, instituţii şi organisme ale societăţii civile

Comisia, cu un mandat de un an, care poate fi prelungit încă o dată, va avea şi atribuţiile de a face vizite la faţa locului şi a organiza audieri cu instituţiile comunitare şi naţionale din întreaga lume.

Deputaţii europeni ar putea invita la audieri reprezentanţi ai societăţii civile, mediului de afaceri şi ai organizaţiilor victimelor crimei organizate, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor, inclusiv judecători, implicaţi în lupta zilnică împotriva crimei organizate, corupţiei şi spălării de bani.

Decizia creării comisiei a fost adoptata prin vot liber, cu ridicare de mâini.

Următorii paşi Parlamentul va vota compoziţia comisiei în cadrul plenului de la Bruxelles din 28-29 martie, comisia urmând să înceapă să funcţioneze până la finalul lunii aprilie din acest an.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii