Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

China - IM Pascu despre concretizarea relatiilor UE-China

ro

22 Sep, 2010 23:59 1126 Marime text
Strasbourg, 22 septembrie 2010

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a atras atenţia, marţi, în plenul PE, asupra faptului că relaţiile UE - China ajung să câştige din ce în ce mai multă greutate, nu numai din perspectivă comercială şi economică, ci şi politică, şi de ce nu, chiar militară.

Ioan Mircea Paşcu a afirmat că "este de pe acum un fapt de viaţă că R.P. Chineza, deja a doua putere globală în domeniul economic şi al exporturilor, se îndreaptă spre statutul de "superputere", forţând SUA să-i acorde o atenţie în creştere.

"Astfel, Europa va trebui în curând să "concureze" China pentru a păstra favorurile Statelor Unite, în timp ce puterea ei de atracţie dispare rapid", a adăugat eurodeputatul PSD.

Prin urmare, în opinia lui Ioan Mircea Pascu, "pentru a concretiza aceste relaţii, avem nevoie să depăşim aparenta "diviziune a muncii" între instituţiile UE pe de o parte - cărora li se încredinţează de cele mai multe ori rolul de "băiat rău" în relaţiile cu China - şi Statele Membre, aflate în competiţie unele cu altele pentru a juca rolul de "băiat bun" în relaţiile cu aceasta superputere în devenire."
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii