Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE va publica in 2010 orientarile privind bunele practici de prevenire a deseurilor

ro

04 Oct, 2010 20:09 714 Marime text
Bruxelles, 4 octombrie 2010

Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI), a primit raspunsul Comisiei Europene la intrebarea privind ghidurile si bunele practici de prevenire a producerii deseurilor. Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, anunta ca executivul comunitar va publica versiunea finala a orientarilor de profil pana la sfarsitul lui 2010.

Comisia Europeana precizeaza ca, de la adoptarea Directivei 2008/98/CE a PE si a Consiliului UE din 2009 privind deseurile, a luat o serie de masuri vizand facilitarea implementarii noilor cerinte privind prevenirea generarii de deseuri. Astfel, potrivit executivului european, in decursul anului 2009 a fost elaborat un proiect de orientari adresate statelor membre, referitoare la modul de pregatire a programelor de prevenire a generarii de deseuri, insotit de o selectie de exemple de bune practici.

„Aceste orientari si exemple de bune practici au fost discutate cu partile interesate (...). La runda finala a consultarilor vor participa experti din statele membre, carora li s-a transmis proiectul final al orientarilor, impreuna cu invitatia de a formula observatii. In prezent, Comisia examineaza comentariile primite si le incorporeaza in versiunea finala a orientarilor, pe care o va publica, pana la sfarsitul lui 2010, pe website-ul dedicat prevenirii generarii de deseuri", se arata in raspunsul CE. In acelasi timp, Comisia a lansat un studiu analitic mai amanuntit privind evolutia generarii de deseuri, cu rezultate disponibile din septembrie 2010.

Janez Potočnik afirma ca rezultatele acestor activitati vor fi diseminate in randul autoritatilor nationale prin intermediul website-ului Comisiei dedicat prevenirii generarii de deseuri, prin scrisori trimise statelor membre si prin reuniuni cu expertii nationali. In ceea ce priveste publicul larg, in 2009proiect trienal multinational axat pe prevenirea generarii de deseuri, intitulat „Saptamana europeana a reducerii deseurilor" . Comisia a sprijinit un

Autoritatile publice din Romania vor avea la dispozitie aceste ghiduri pentru a elabora planurile de prevenire a deseurilor. Nu trebuie uitat ca reciclarea deseurilor reduce necesarul de materii prime, dezvolta o economie prietenoasa fata de mediu si creaza locuri de munca verzi", a declarat Rovana Plumb.

Mai jos aveti textul integral al intrebarii adresate CE, precum si al raspunsului Comisiei

Intrebarea cu solicitare de raspuns scris E-4083/2010

adresata Comisiei

Rovana Plumb (S&D)

Subiect:Ghiduri si bune practici de prevenire a producerii deseurilor

Prevenirea producerii de deseuri influenteaza modul in care sunt utilizate resursele naturale, iar valorificarea si reciclarea deseurilor poate reduce necesarul de materii prime: din 16 t/locuitor/an de materii prime utilizate in UE rezulta 4 t deseuri.

Conform articolului 29 alineatul (5) din Directiva 2008/98/CE privind deseurile „Comisia creeaza un sistem de schimb de informatii privind cele mai bune practici in materie de prevenire a generarii de deseuri si elaboreaza orientari pentru asistarea statelor membre la pregatirea programelor".

Stiu ca in noiembrie 2009 studiul pentru pregatirea ghidurilor a fost finalizat, raportul final fiind acum in proces de revizuire. Ghidurile vor avea ca obiectiv principal clarificarea conceptelor de prevenire si de alegere a optiunii celei mai favorabile de prevenire in functie de tipul de deseu si conditiile geografice, venind astfel in sprijinul autoritatilor nationale, regionale, locale si al cetatenilor.

1.Poate Comisia sa ne precizeze mai exact termenul la care aceste ghiduri vor fi puse la dispozitia statelor membre?

2.Avand in vedere ca exemplele de bune practici cuprinse in studiu au fost alese mai mult din „vechile state membre" si numai Ungaria si Polonia dintre cele „noi" alaturi de Croatia, Australia, SUA, Canada si Coreea, are Comisia un calendar si o strategie de diseminare a acestora?

E-4083/10RO

Raspunsul domnului Potočnik

in numele Comisiei

De la adoptarea Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2009 privind deseurile , Comisia a luat o serie de masuri vizand facilitarea implementarii noilor cerinte privind prevenirea generarii de deseuri, prevazute de directiva respectiva.

In decursul anului 2009 a fost elaborat, cu ajutorul unui consultant extern, un proiect de orientari adresate statelor membre, referitoare la modul de pregatire a programelor de prevenire a generarii de deseuri, insotit de o selectie de exemple de bune practici. Aceste orientari si exemple de bune practici au fost discutate cu partile interesate in cadrul unui atelier de lucru organizat la Bruxelles la 19 octombrie 2009, la care au participat si statele membre. La runda finala a consultarilor vor participa experti din statele membre, carora li s-a transmis proiectul final al orientarilor, impreuna cu invitatia de a formula observatii. In prezent, Comisia examineaza comentariile primite si le incorporeaza in versiunea finala a orientarilor, pe care o va publica, pana la sfarsitul lui 2010, pe website-ul dedicat prevenirii generarii de deseuri.

In acelasi timp, Comisia a lansat un studiu analitic mai amanuntit privind evolutia generarii de deseuri si domeniul de aplicare al prevenirii generarii de deseuri, in conformitate cu articolul 9 litera (a) din Directiva 2008/98/CE; acest studiu va examina mai in detaliu si chestiunea indicatorilor de prevenire a generarii de deseuri. Se asteapta ca rezultatele studiului sa fie disponibile in septembrie 2010; acestea vor sta la baza raportului intermediar pentru 2011 elaborat de Comisie in conformitate cu acelasi articol.

Rezultatele acestor activitati vor fi diseminate in randul autoritatilor nationale prin intermediul website-ului Comisiei dedicat prevenirii generarii de deseuri (http://ec.europa.eu/environment/waste/prevention/index.htm ), prin scrisori trimise statelor membre si prin reuniuni cu expertii din statele membre pe teme legate de prevenirea generarii de deseuri, organizate periodic la Bruxelles. In ceea ce priveste publicul larg, in 2009 Comisia a sprijinit un proiect trienal multinational axat pe prevenirea generarii de deseuri, intitulat „Saptamana europeana a reducerii deseurilor". Acest proiect vizeaza diseminarea cunostintelor privind prevenirea generarii de deseuri si a exemplelor de bune practici, schimbul de informatii pe aceasta tema si sensibilizarea cetatenilor. Mai multe informatii cu privire la acest proiect sunt disponibile la adresa: www.ewwr.eu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii