Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE, legat de plațile in avans in caz de catastrofe "Parlamentul a sprijinit propunerea, nu au existat progrese in Consiliul UE"

ro

05 May, 2010 16:40 1132 Marime text

s_d_viorica-dancila.jpgBruxelles, 5 mai 2010

Preşedinta Delegaţiei europarlamentare PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind asistenţa sub forma unui sistem de plăţi în avans, în cadrul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, în caz de catastrofă naturală. CE afirmă că, deși Parlamentul European a sprijinit în mare măsură propunerea Comisiei -privind posibilitatea de a realiza plăți în avans-, nu au existat progrese la nivelul Consiliul UE, executivul comunitar lucrând în prezent la o nouă inițiativă pentru deblocarea acestui dosar.

"Deși Fondul de solidaritate al UE nu a fost conceput pentru a fi un instrument de urgență propriu-zis, ci mai degrabă un instrument care să ajute țările lovite de dezastre să suporte sarcina financiară a operațiunilor de urgență, Comisia împărtășește preocupările distinsului membru cu privire la necesitatea unei deblocări mai rapide a ajutorului", se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

Potrivit executivului UE, "din acest motiv, propunerea Comisiei din 2005 pentru un regulament modificat privind Fondul de solidaritate conține, printre alte elemente, posibilitatea de a realiza plăți în avans. Deși Parlamentul a sprijinit în mare măsură propunerea Comisiei, nu au existat progrese la nivelul Consiliului. Comisia lucrează în prezent la o nouă inițiativă pentru deblocarea acestui dosar".

Doamna Dăncilă atrăgea atenția în întrebarea sa că "în ultimii ani, s-a observat o creştere a numărului şi gravităţii dezastrelor naturale, care duc la pierderea de vieţi omeneşti, distrugerea infrastructurii economice şi sociale, precum şi la degradarea ecosistemelor". În opinia deputatei europene,"posibilitatea de a se acorda asistenţă, sub forma unui sistem de plăţi în avans bazat pe estimarea iniţială a pagubelor directe, unei ţări afectate de o catastrofă, la cererea acesteia, ar fi o facilitate care ar fi foarte apreciată de zonele afectate, imediat după producerea unei catastrofe".

Anexat aveţi textul întrebării adresate Comisiei Europene precum şi al răspunsului acesteia

ÎNTREBARE SCRISĂ E-1406/10

de Vasilica Viorica Dăncilă (S&D)

Comisiei Europene

Subiect: Asistenţă sub forma unui sistem de plăţi în avans în cadrul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene

În ultimii ani, s-a observat o creştere a numărului şi gravităţii dezastrelor naturale, care duc la pierderea de vieţi omeneşti, distrugerea infrastructurii economice şi sociale, precum şi la degradarea ecosistemelor. La nivel european, este necesară îmbunătăţirea capacităţii Europei de a răspunde la dezastrele majore atât în interiorul, cât şi în afara Uniunii Europene, şi abordarea coordonată faţă de prevenirea şi atenuarea efectelor catastrofelor. Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene funcţionează în general bine, însă experienţa dobândită în cursul primilor ani de punere în aplicare arată că există limitări şi puncte slabe importante în funcţionarea fondului. Acestea sunt legate de lipsa de rapiditate cu care este pusă la dispoziţie finanţarea din partea fondului, de gradul de transparenţă a criteriilor pentru mobilizarea fondului în cazul „catastrofelor regionale" şi de limitările la catastrofele de origine naturală. România a fost sprijinită financiar de către Uniunea Europeană pentru proiectele din zonele calamitate de inundaţii, dar deblocarea fondurilor s-a realizat cu întârziere faţă de momentul în care ar fi avut maximă eficienţă. În acest scop, posibilitatea de a se acorda asistenţă, sub forma unui sistem de plăţi în avans bazat pe estimarea iniţială a pagubelor directe, unei ţări afectate de o catastrofă, la cererea acesteia, ar fi o facilitate care ar fi foarte apreciată de zonele afectate, imediat după producerea unei catastrofe.

Poate Comisia Europeană să clarifice aceste incertitudini şi să confirme faptul că această finanţare în avans ar avea un efect benefic pentru atenuarea efectelor catastrofelor?

E-1406/10RO

Răspuns oferit de dl Hahn, în numele Comisiei

Deși Fondul de solidaritate al UE nu a fost conceput pentru a fi un instrument de urgență propriu‑zis, ci mai degrabă un instrument care să ajute țările lovite de dezastre să suporte sarcina financiară a operațiunilor de urgență, Comisia împărtășește preocupările distinsului membru cu privire la necesitatea unei deblocări mai rapide a ajutorului.

Din acest motiv, propunerea Comisiei din 2005 pentru un regulament modificat privind Fondul de solidaritate conține, printre alte elemente, posibilitatea de a realiza plăți în avans. Deși Parlamentul a sprijinit în mare măsură propunerea Comisiei, nu au existat progrese la nivelul Consiliului. Comisia lucrează în prezent la o nouă inițiativă pentru deblocarea acestui dosar.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii