Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

C.N. A.C.N. SA lanseaza nava de masuratori topohidrografice, „Izvorul Mare"

ro

20 Apr, 2010 16:41 2072 Marime text
dsc03508_resize.jpgIeri, 19.04.2010, începând cu orele 10:30, au avut loc botezul, sfinţirea şi lansarea la apă a navei topohidrografice „Izvorul Mare". Nava este în fapt materializarea proiectului „Sistem de măsurători topohidrografice pe Canalele Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă - Midia Năvodari ". Cu aceeaşi dată încep probele de casă de către furnizor, ca etapă premergătoare a probelor de cheu şi marş, după care nava se va preda beneficiarului (C.N. A.C.N. S.A.).

dsc03498_resize.jpgFinanţarea proiectului s-a realizat prin Programul Operaţional Sectorial Transport-Axa Prioritară 3- Modernizarea sectorului de transport în scopul îmbunătăţirii protecţiei mediului, a sănătăţii umane şi siguranţei pasagerilor, D.M.I. 3.2, Îmbunătăţirea siguranţei traficului pe toate modurile de transport, cu un buget de 3 127 815.72 lei fără TVA, din care 71,12% reprezintă finanţare europeană şi 28% constituie contribuţia bugetului de stat.

dsc03462_resize.jpgNava de dimensiuni relativ mici (lungime 15-16 m, lăţime 5m, pescaj maxim 1m, autonomie 10 ore) are montate următoarele echipamente: sistem hidroacustic pentru măsurarea adâncimii, sistem hidroacustic pentru profilarea straturilor de sediment, sistem de poziţionare cu precizie, senzori de mişcare etc. Obiectivul specific al navei este de a monitoriza cotele de adâncime şi a lucrărilor de dragaj pentru asigurarea şi menţinerea gabaritelor de navigaţie şi pentru desfăşurarea în siguranţă a navigaţiei pe cele două canale.

Prin acest proiect dorim să asigurăm condiţiile de urmărire, cunoaştere şi interpretare corectă a evoluţiei cotelor de adâncimi în canal. Acest program va ajuta la optimizarea lucrărilor de dragaj pentru întreţinerea şi pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe canal", a declarat Directorul General al Companiei Naţionale „Administraţia Canalelor Navigabile" S.A., Valentin Zeicu.

Proiectul se va finaliza la jumătatea lunii mai 2010.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii