Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bugetul UE 2011

ro

25 Nov, 2010 22:58 917 Marime text
Deputații europeni și-au exprimat disponibilitatea pentru obținerea unui acord privind bugetul UE pentru anul 2011 în limitele stabilite de Consiliu, cu condiția ca guvernele să fie de acord cu principiul flexibilității bugetului și cu metodele de lucru pentru viitor. Acesta este mesajul rezoluției referitoare la negocierile în curs pentru bugetul 2011, adoptate joi, 25 noiembrie.

Rezoluția Parlamentul a fost adoptată de o majoritate covârșitoare a deputaților europeni (486 pentru, 64 împotrivă și 21 de abțineri).

Deputații "își exprimă disponibilitatea de a facilita acordul asupra bugetului pentru 2011 și a elementelor conexe într-o perioadă de timp foarte scurtă", dacă sunt îndeplinite trei condiții:

În primul rând, deputații doresc un acord asupra unor mecanisme reale de flexibilitate, care să fie adoptate de Parlament și de către Consiliu cu majoritatea calificată. Înaintea intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, bugetul poate fi schimbat cu până la 0,03% din PNB-ul UE, cu condiția ca aceste schimbări să fie decise cu majoritate calificată în Consiliu și să fie aprobate de Parlament. Acest mecanism a fost necesar pentru disponibilizarea fondurilor pentru proiectul Galileo, ca și pentru mobilizarea unui miliard de euro pentru mecanismul alimentar destinat unui ajutor de urgență pentru țările în curs de dezvoltare care au suferit din cauza creșterii prețurilor alimentare. Ceea ce dorește Parlamentul este ca această flexibilitate să fie menținută și pentru viitor.

Deputații solicită de asemenea Comisiei să prezinte propuneri substanțiale referitoare la noile resurse proprii ale UE, ca și un angajament al Consiliului de a discuta aceste propuneri cu Parlamentul în cadrul procesului de negociere asupra viitorului Cadru Financiar Multianual (CFM) conform prevederilor Acordului interinstituțional privind aspectele bugetare din 2006. Președintele Comisiei J. M. Barroso a declarat în cadrul dezbaterii de marți asupra bugetului că aceste propuneri pot fi prezentate de Comisie înainte de sfârșitul lunii iunie 2011.

Tratatul (articolul 312.5) obligă cele trei instituții "să ia toate măsurile necesare" pentru a facilita adoptarea viitorului cadru financiar multianual. Cea de-a treia condiție presupune un acord între cele trei instituții asupra metodelor de lucru, care să arate cum poate fi pus în practică în mod concret acest cadru financiar multianual.

"Pentru a obține o soluție rapidă și eficientă pentru UE, avem nevoie de acțiune din partea Consiliului și noi suntem gata să negociem. Avem nevoie de acțiune privind rolul Parlamentului în negocierile asupra viitorului cadru financiar multianual, un angajament privind o dezbatere completă asupra resurselor propriii și un mecanism real de flexibilitate care să respecte actualele principii de revizuire și care să ajute la finanțarea politicilor înscrise în Tratatul de la Lisabona", a declarat Președintele PE Jerzy Buzek.

Prima rundă a negocierilor pentru buget a început cu o propunere a Comisiei în aprilie, au urmat poziția Consiliului din august și apoi cea a Parlamentului din octombrie. Planul inițial era ca un acord să fie obținut pe durata procesului de conciliere, care s-a încheiat la 15 noiembrie. Deoarece instituțiile nu au putut ajunge la un acord, Comisia va prezenta o nouă propunere de buget, probabil la 1 decembrie. Comisia PE pentru bugete a Parlamentului European va discuta această propunere în cadrul reuniunii sale din 1-2 decembrie.

Comisia Europeană va face o propunere pentru următorul cadru bugetar pe termen lung (cadru financiar multianual sau perspectivele financiare multianuale) în vara anului 2011.

Mai multe informații

Textul adoptat va fi disponibil aici (selectați 25 noiembrie 2010)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii