Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu Buligan Andrei Ion - 10.11.2009

ro

10 Nov, 2009 16:25 1518 Marime text

ANUL 2009, LUNA NOIEMBRIE, ZIUA 05.

MIOARA FRIED, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa,

Examinând materialul de urmărire penală din dosarul privind pe inculpatul

Buligan Andrei Ion - cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de viol prevăzute de art.197 al.1,3 C.p. şi art.197 al.1,3 C.p., ambele cu aplic.art.

37 lit.b C.p. şi art.33 lit.a C.p.

EXPUN URMĂTOARELE

Prin sentinţa penală nr.305/ 25.09.2003 pronunţată de Judecătoria Mangalia, inculpatul Buligan Andrei Ion a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol. A fost arestat la data de 17.06.2003 şi liberat condiţionat la data de 25.07.2006, având de executat un rest de 693 de zile.

Săvârşind o nouă infracţiune intenţionată la data de 17.10.2009, inculpatului Buligan Andrei Ion îi sunt aplicabile disp. art.37 lit.b C.p. privind recidiva postexecutorie.

Astfel, în seara zilei mai sus menţionată, în jurul orei 2000, partea vătămată Ferariu Eugenia Elena în vârstă de 13 ani, împreună cu vecina sa, martora Pavăl Mihaela, s-au deplasat la magazinul din localitatea Mereni, unde acestea domiciliază, pentru cumpărături.

La întoarcerea spre casă, la un moment dat martora l-a văzut pe inculpat alergând în faţa lor. Întrucât era întuneric, pe stradă nu se mai aflau alte persoane şi cunoştea faptul că acesta este violent şi a mai violat şi alte fete din localitate, l-a apelat telefonic pe soţul său şi l-a rugat să iasă la poartă. După ce s-a despărţit de martora Pavăl Mihaela care a intrat în locuinţă împreună cu soţul său, martorul Pavăl Adrian Cătălin, partea vătămată s-a îndreptat spre domiciliu situat la o distanţă de aproximativ 50 de metri de locuinţa celor doi martori. În momentul în care a intrat în curte, inculpatul care stătea ascuns după poartă a lovit-o cu palma peste cap, iar aceasta a început să ţipe. Inculpatul a înjurat-o şi i-a pus mâna la gură pentru a o determina să nu mai ţipe. A continuat să o lovească spunându-i că doreşte să întreţină cu ea un raport sexual. Pentru că partea vătămată continua să ţipe, a ameninţat-o cu moartea, apoi a luat-o în braţe împotriva voinţei sale şi a dus-o pe câmp în apropierea cimitirului turcesc din localitate. A continuat s-o ameninţe, cerându-i să se dezbrace de pantalon şi de chilot. Partea vătămată a refuzat iniţial, dar inculpatul a ameninţat că o va obliga la raport sexual oral şi anal. De teamă, partea vătămată şi-a scos pantalonul,( doar un crac) şi chilotul, iar inculpatul a întreţinut cu aceasta raport sexual normal.

După întreţinerea raportului sexual, inculpatul a condus-o pe partea vătămată la domiciliu, deşi aceasta a refuzat, iar în momentul în care s-au despărţit a ameninţat-o că în cazul in care va spune cuiva despre ceea ce s-a întâmplat va intra în casă peste ea şi familia ei, împreună cu fraţii lui.

Conform actului medico-legal nr.114/A1S/03.11.2009, în urma loviturilor primite partea vătămată a suferit leziuni traumatice la nivelul feţei care au putut fi produse prin lovire cu corp dur şi prin compresiune digitală şi au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale. Acelaşi act medico-legal a constatat o deflorare veche a cărei dată nu poate fi precizată, dar şi faptul că a avut loc un raport sexual recent (3-4 ore).

După ce s-a despărţit de inculpat, partea vătămată a povestit plângând mamei sale şi martorelor Pavăl Mihaela şi Arsine Măndica faptul că a fost violată de inculpatul Buligan Andrei Ion. Din declaraţiile celor două martore, rezultă faptul că partea vătămată era plină de noroi pe haine şi avea sânge în zona feţei, precum şi faptul că plângea şi se afla în stare de şoc. Cu această ocazie martorele au aflat de la partea vătămată că în urmă cu aproximativ două luni aceasta a mai fost violată tot de Buligan Andrei Ion. La acea dată însă partea vătămată nu a spus nici unei persoane despre cele întâmplate fiindu-i teamă de inculpat, care era cunoscut pentru violenţa sa şi pentru violurile anterioare şi având în vedere că acesta o şi ameninţase pentru a nu spune vreunei persoane.

În aceeaşi seară martora Pavăl Mihaela a anunţat organele de poliţie.

Cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut faptul că partea vătămată a refuzat să întreţină raport sexual cu acesta precum şi faptul că i-a pus mâna la gură ca să nu mai ţipe şi a obligat-o să meargă pe câmp, dar paradoxal, susţine că aceasta a întreţinut de bunăvoie raportul sexual. Inculpatul nu recunoaşte nici faptul că a agresat-o pe partea vătămată şi nici faptul că a mai obligat-o la un raport sexual în urmă cu două luni. Susţinerile sale nu pot fi avute în vedere deoarece violenţele exercitate asupra părţii vătămate la nivelul feţei sunt dovedite de actul medico-legal şi de declaraţia martorei Păun Eufrosina, bunica părţii vătămate, din care rezultă că în luna august a constatat faptul că nepoata sa era abătută şi nu mai ieşea din curte la joacă

În acest sens sunt relevante şi declaraţiile martorelor Pavăl Mihaela şi Arsine Mândica, cărora partea vătămată le-a relatat faptul că a fost violată şi în urmă cu două luni, din care rezultă aceleaşi fapte şi împrejurări expuse de partea vătămată cu ocazia audierii atât la poliţie cât şi la parchet.

Fapta comisă de inculpat prezintă un pericol social deosebit, având în vedere natura infracţiunii, împrejurările în care a fost comisă, persistenţă în comportamentul infracţional, vârsta părţii vătămate şi impactul asupra psihicului acesteia, cu consecinţe pe tot parcursul vieţii.

Acţiunea civilă

Cu ocazia audierii, partea vătămată Ferariu Eugenia Elena a declarat că nu se constituie parte civilă în procesul penal, eventuale pretenţii civile putând fi formulate de aceasta şi în faţa instanţei de judecată.

Încadrare juridică

Fapta inculpatului Buligan Andrei Ion care în seara zilei de 17.10.2009, prin violenţă a întreţinut raport sexual cu partea vătămata Ferariu Eugenia Elena în vârstă de 13 ani, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de viol prev. de art.197 al.1,3 C.p. cu aplic. art.37 lit.b C.p.

Fapta aceluiaşi inculpat, care a constrâns-o prin violenţă la raport sexual pe partea vătămată Ferariu Eugenia Elena şi în luna august 2009, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de viol prev. de art.197 al.1,3 C.p. cu aplic. art.37 lit.b C.p.

Deoarece inculpatul a săvârşit două infracţiuni înainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, în cauză sunt aplicabile disp. art.33 lit.a C.p., privind concursul real de infracţiuni.

În legătură cu persoana inculpatului Buligan Andrei Ion arătăm că lucrează ca muncitor necalificat, este necăsătorit şi are un copil minor.

Fapta reţinută în sarcina inculpatului este dovedită prin :

- plângerea şi declaraţiile părţii vătămate, fila

- proces-verbal de cercetare la faţa locului întocmit în prezenţa părţii vătămate, fila

- proces-verbal de depistare a inculpatului, fila

- actul medico legal nr. , fila

- declaraţiile martorilor, fila

- toate coroborate cu declaraţiile inculpatului, fila

În cauză acţiunea penală a fost pusă în mişcare faţă de inculpatul Buligan Andrei Ion prin ordonanţa nr.2113/P/2009 din 18.10.2009, pentru infracţiunile de viol prev. de art.197 al.1 şi 3 C.p. şi art.197 al.1,3 C.p., ambele cu aplic. art.37 lit.b C.p. şi art.33 lit.a C.p.

Văzând şi disp.art.262 pct.1 lit.b C.p.p.

DISPUN

1. Trimiterea în judecată a inculpatului

Buligan Andrei Ion - fiul lui Mircea şi Viorica născut la data de 27.07.1975 în com

Topraisar judeţul Constanţa, cetăţean român, 6 clase, stagiul militar satisfăcut, necăsătorit, un copil minor, muncitor necalificat, domiciliat în sat Mereni, judeţul Constanţa, recidivist,

- pentru săvârşirea infracţiunilor de viol, prev. de art.

- 197 al.1 şi 3 C.p. cu aplic. art.37 lit.b C.p.( fapta din 17.10.2009 )

- 197 al.1,3 C.p. cu aplic. art.37 lit.b C.p. ( fapta din luna august 2009)

- ambele cu aplic. art.33 lit.a C.p.

Faţă de inculpatul Buligan Andrei Ion a fost luată măsura reţinerii de la data de 18.10.2009 până la data de 19.10.2009 şi măsura arestării preventive de la data de 18.10.2009 la data de 15.11.2009, perioadă care în conformitate cu disp. art.88 C.p. urmează a fi dedusă din pedeapsa aplicată de instanţa de judecată.

Conf. disp.art.264 C.p.p. dosarul va fi trimis la Tribunalul Constanţa, în vederea judecării cauzei urmând a fi citaţi:

Inculpatul

Buligan Andrei Ion - Arestul IPJ Constanţa

Parte vătămată

Ferariu Eugenia Elena prin reprezentant legal Ferariu Anişoara - comuna Mereni, str. Cărămidăriei nr.283 judeţul Constanţa

Martori

Pavăl Mihaela - comuna Mereni, str. Cărămidăriei nr.272, judeţul Constanţa

Pavăl Adrian Cătălin - idem

Păun Eufrosina - comuna Mereni, str. Cărămidăriei nr.283, judeţul Constanţa

Se stabilesc cheltuieli judiciare în sumă de 600 lei, care în conf. cu disp. art.191 C.p.p.vor fi suportate de inculpatul Buligan Andrei Ion, din care suma de 400 lei reprezintă onorariu avocat oficiu, urmând a fi avansată din fondurile Ministerului de Justiţie.

PROCUROR MIOARA FRIED

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii