Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu - 02.02.2009

ro

02 Feb, 2009 20:27 3684 Marime text

   MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ
TRIBUNALUL CONSTANŢA
Secţia de urmărire penală – 3722
        Dosar nr. 1042/P/2008

                                            VERIFICAT
                                         sub aspectul legalităţii  şi temeiniciei,         
                                           conform disp. art.264 alin.3 C.pr.pen.
                                           PRIM PROCUROR,

R E C H I Z I T O R I U
Anul 2009, luna ianuarie, ziua 30

BELU LAURA, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa;
Examinând materialul de urmărire penală din dosarul cu numărul de mai sus, privind pe inculpaţii:

ENACHE DIMCIU-DANIEL   şi
ATODIRESEI CRISTINEL -  cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, faptă prev. de art. 9 lit. c din Legea 241/2005; fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prev. de art. 290 C. pen. ; furt calificat, faptă prev. de art. 208 alin. 1 – art. 209 alin. 1 lit. a şi g C. pen ; asociere în vederea comiterii de infracţiuni, faptă prev. de art. 323 din C. pen. şi spălare de bani, faptă prev. de art. 23 lit. b din Legea nr. 656/2002, cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen. şi art. 33 lit. a C. pen.,
ROMAN CLAUDIA           - cercetată pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, faptă prev. de art. 9 lit. c din Legea 241/2005; uz de fals, faptă prev. de art. 291 C. pen.; asociere în vederea comiterii de infracţiuni, prev. de art. 323 din C. pen. şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor, prev. de art. 26 rap. la art. 23 lit. b din Legea nr. 656/2002, cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen. şi art. 33 lit. a C. pen.,

FRÎNCU GHEORGHE-ION   şi
PINTILII MARIAN           - cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, faptă prev. de art. 9 lit. c din Legea 241/2005; fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prev. de art. 290 C. pen. ; asociere în vederea comiterii de infracţiuni, faptă prev. de art. 323 din C. pen. şi spălare de bani, faptă prev. de art. 23 lit. b din Legea nr. 656/2002, cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen. şi art. 33 lit. a C. pen.,
GURZU VASILE           şi
ŢIGMEANU CRISTINEL-NICU   -  cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la furt calificat, faptă prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin. 1 – art. 209 alin. 1 lit. a şi g      C. pen şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, faptă prev. de art. 323 din C. pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen. şi art. 33 lit. a C. pen.,

DRĂGAN NICU-ROBERT   -  cercetat pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, faptă prev. de art. 208 alin. 1 – art. 209 alin. 1 lit. a şi g C. pen, cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen.,

DEDIU VASILE                 -  cercetat pentru comiterea infracţiunii de complicitate la furt calificat, faptă prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin. 1 – art. 209 alin. 1 lit. a şi g      C. pen, cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen.,

CRISTEA LAURENŢIU     -  cercetat pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la furt calificat, faptă prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin. 1 – art. 209 alin. 1 lit. a şi g      C. pen, şi abuz în serviciu, faptă prev. de art. 246 C. pen, cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen., şi art. 33 lit. a C. pen.,

CEORNODOLEA GABOR-AURELIAN - cercetat pentru comiterea infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, faptă prev. de art. 323 C.p. şi complicitate la spălare de bani, faptă prev. de art. 26 rap. la art. 23, lit. a din Legea nr. 656/2002, ambele cu aplic. art. 33 lit. a C.p.,

EXPUN  URMĂTOARELE:

În fapt :
            La data de 06.09.2007, lucrătorii de poliţie au fost sesizaţi prin serviciul de urgenţă 112, cu privire la faptul că persoane necunoscute intenţionează să sustragă 18 bare ţaglă din incinta S.C. MINMETAL S.A. Constanţa.


            În urma intervenţiei lucrătorilor de poliţie, au fost identificaţi numiţii Ursu Gabriel şi conducătorul auto Ion Alexandru, persoane care intenţionau să încarce în mijlocul auto cu numărul de înmatriculare GL-06-DTG având semiremorca cu nr. B-50-ZAC, un număr de 18 bucăţi ţaglă, operaţiune ce urma a se efectua cu ajutorul macarelei aparţinând S.C. MINMETAL S.A. Constanţa, condusă de numitul Sâmion Mihai.
            Din cercetările efectuate în cauză, cercetări ce au constat şi în solicitarea şi implicit studierea desfăşurătoarelor convorbirilor telefonice obţinute de la Serviciul Român de Informaţii, a rezultat că numitul Ursu Gabriel a purtat convorbiri telefonice cu inculpatul Enache Dimciu-Daniel precum şi cu numitul Mărgineanu Călin, la acea dată director la S.C. MINMETAL S.A. Constanţa.
            La data de 02.11.2007, S.C. CHIMPEX S.A. Constanţa a sesizat lucrătorii de poliţie cu privire la faptul că A.N., în perioada 19 – 24.10.2007, au sustras din incinta societăţii un număr de 21 colaci oţel beton.
            Urmare cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, în perioada respectivă, singurele mijloace de transport auto a căror prezenţă în incinta societăţii nu putea fi justificată, au fost autovehiculele cu numerele de înmatriculare B-78-GRA şi CT-07-VGK conduse numai de către învinuitul Gurzu Vasile, aspect rezultat din registrul de acces auto de la poarta societăţii.
             Şi în această situaţie, lucrătorii de poliţie au solicitat de la Serviciul Român de Informaţii, desfăşurătoarele convorbirilor telefonice purtate de această dată de către învinuitul Gurzu Vasile.
             Astfel cum rezultă din listingurile telefonice comunicate de către serviciul mai susmenţionat, învinuitul Gurzu Vasile a purtat în momentul săvârşirii faptelor, convorbiri telefonice cu inculpatul  Enache Dimciu-Daniel, persoană care la rândul său i-a contactat pe numitul Alexa Mugurel agent al poliţiei de frontieră ce asigura paza în zona S.C. CHIMPEX S.A. Constanţa. Este de precizat faptul că, lucrătorul de poliţie, la rândul său, îi contacta pe numiţii Bădeanu Adrian agent de pază la poarta de acces a S.C. CHIMPEX şi Burţilă Lucian macaragiu în cadrul aceleaşi societăţi.
            Având în vedere legătura de cauzalitate dintre cele două dosare, în cauză s-a dispus conexarea acestora, iar pentru stabilirea certă a activităţii infracţionale derulate, printre alte mijloace de probă administrate în cauză,  parchetul a solicitat instanţei de judecată autorizarea interceptării convorbirilor telefonice a inculpatului Enache Dimciu-Daniel, învinuitul Gurzu Vasile respectiv a numiţilor Ursu Gabriel, Mărginean Călin-Vasile, Burţilă Lucian, Sumanu Lucian, Bădeanu Adrian, Ciucuraşi Gheorghe şi Giurcă Ion Iulian.
Dată fiind repetabilitatea implicării inculpatului ENACHE DIMCIU-DANIEL, în desfăşurarea activităţilor, aspect ce a rezultat din interceptările convorbirilor telefonice, în cauză s-au efectuat verificări cu privire la persoana acestuia, ocazie cu care s-a stabilit , că pe lângă funcţia pe care o îndeplineşte la S.C. U.T.I. Servicii Portuare S.R.L., este asociat la S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa.
Din adresa emisă de Oficiul Registrului Comerţului Constanţa, cu nr. 401074/10.10.2008, rezultă că S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa, a fost înfiinţată la data de 15.05.2006, asociaţii respectivei societăţi fiind  inculpaţii ENACHE DIMCIU DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL, administrator şi contabil fiind învinuita ROMAN CLAUDIA.
După cum rezultă din certificatul de înregistrare fiscală, rezultă că activitatea principală declarată a S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa este „Alte activităţi anexe transporturilor pe apă”.
Revenind la cele arătate anterior, cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice efectuate de utilizatori, întrucât existau suspiciuni că presupuşii făptuitori ar fi participat împreună, în urma unei înţelegeri stabilite în prealabil, la comiterea faptelor, s-a solicitat instanţei  reînnoirea autorizaţiilor de interceptare.
Astfel, din interceptările convorbirilor telefonice efectuate în cauză, a rezultat implicarea în activitatea infracţională desfăşurată şi a numitului  „CRISTI”, ce s-a dovedit ulterior a fi inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL, fapt pentru care s-a solicitat autorizarea interceptării convorbirilor telefonice purtate şi de acesta.
A rezultat astfel faptul că inculpaţii  ENACHE DIMCIU DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL comercializau prin intermediul S.C. STEEL PROD S.R.L. mărfuri pentru care nu deţineau documente justificative de provenienţă, aspect relevant din convorbirea purtată la data de 05.07.2008, de inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL cu învinuita ROMAN CLAUDIA, ocazie cu care aceasta îi reproşează : „ ai vândut mai mult decât ai cumpărat ….. ţi-am zis să ai grijă la cantitate că mă bagi în belele ! … Ai vândut 220 de tone şi ai cumpărat 199.”, ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 28.07.2008, vol. II. fila 29).
Tot din convorbirile telefonice purtate în perioada august - octombrie 2008, de inculpaţii ENACHE DIMCIU DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL cu inculpatul ŢIGMEANU CRISTINEL NICU şi învinuitul DRĂGAN NICU ROBERT, a rezultat efectuarea unor transporturi de cocs, transporturi ce se efectuau de regulă pe timpul nopţii, cu un autovehicul aparţinând inculpatului ŢIGMEANU CRISTINEL NICU, către un loc de depozitare situat în zona localităţilor Basarabi - Valul lui Traian.
Este de precizat faptul că, din verificările efectuate, s-a stabilit că inculpatul ŢIGMEANU CRISTINEL-NICU, este asociatul şi administratorul S.C. CRIS TRANS COM S.R.L., societate ce are ca obiect de activitate declarat „transport rutier mărfuri” şi deţine în patrimoniu, printre alte autovehicule, şi ansamblul auto format din cap tractor marca DAF de culoare galbenă, având simbolul literei „S” pe ambele părţi ale cabinei, cu nr. CT-20-WXY şi semiremorca cu nr. B-62-UCO de culoare roşie.
Astfel, din interceptarea convorbirilor telefonice rezultă atât actele preparatorii efectuate în vederea comiterii faptelor, cât şi modul în care se derula transportul mărfii, traseul şi destinaţia, după cum urmează:
- în data de 25.08.2008, inculpaţii ENACHE DIMCIU DANIEL şi ŢIGMEANU CRISTINEL NICU poartă convorbiri telefonice la orele 21:00 şi 21:24, cu privire la aducerea autovehiculului de la Poarta Albă în vederea efectuării unui transport şi stabilirea persoanelor care sunt de serviciu. (volumul I, filele 61 – 62).
- în data de 30.08.2008, cu ocazia convorbirilor telefonice purtate de inculpatul ENACHE DIMCIU DANIEL cu inculpatul ŢIGMEANU CRISTINEL NICU, acesta din urmă îl întreabă care este destinaţia transportului „Aia unde trebuie plimbată?” şi îi furnizează elemente de identificare a autovehiculului pentru a se putea întâlni „E un DAF galben cu remorcă roşie”. La rândul său inculpatul ENACHE DIMCIU DANIEL solicită ca autovehiculul să oprească în zona localităţii Valul lui Traian „Dă-i tu telefon să oprească la pădure la Valu” ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 03.09.2008, vol. II, fila 65, convorbiri purtate la orele 00:45, 00:49 şi 01:05;
- în data de 31.08.2008, inculpaţii ATODIRESEI CRISTINEL şi ŢIGMEANU  CRISTINEL NICU poartă o convorbire telefonică la orele 19:56, cu privire la comiterea unei noi fapte în ziua următoare. (volumul I, filele 84).
- în data de 07.09.2008, inculpatul ŢIGMEANU CRISTINEL NICU îl întreabă pe inculpatul ATODIRESEI CRISITINEL ce probleme sunt pe traseu, acesta răspunzându-i : „Nu, nu-i nimica mă … A cerut actele” (a se vedea procesul verbal de transcriere din 30.08.2008, vol. II, fila 94, convorbire purtată la orele 00:51).
- în data de 07.09.2008, inculpatul  ATODIRESEI CRISTINEL şi  învinuitul DRĂGAN NICU ROBERT poartă convorbiri telefonice la orele 12:05 şi 12:39, din care rezultă că acesta din urmă a ajuns la destinaţie şi descarcă : „N-am treabă cu nimeni. Basculez şi am plecat” (a se vedea procesul verbal de transcriere din 30.08.2008, vol. II, filele 94- 95).
- în data de 10.09.2008, cu ocazia convorbirii telefonice purtate inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL îi comunică învinuitului DRĂGAN NICU ROBERT, traseul pe care să se deplaseze „Vezi, urcăm pe pod, stânga în Basarabi …” ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 30.08.2008, vol. II, fila 96, convorbiri purtate la orele 23:11 şi 23:14).
- în data de 14.09.2008 inculpatull ATODIRESEI CRISITNEL poartă mai multe convorbiri telefonice cu învinuitul DRĂGAN NICU ROBERT referitoare la sustragerea de cocs :  „A.C. – Vezi că acum scot nişte praf, s-o pui plină, da? … Păi de-aia mare ai luat?”, „D.N.R. - Da … cărbune … praf,     n-am luat praf, am luat bulgări”, ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 30.08.2008, vol. II, filele 97-98, convorbiri purtate la orele 21:46, 22:54, 23:40 şi 02:04).
- în data de 18.09.2008, cu ocazia convorbirilor telefonice purtate cu inculpatul ŢIGMEANU CRISITINEL, inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL îi solicită acestuia să încarce autovehiculul la capacitate maximă „Pune-o plină te rog … Fă-o full. Hai că-i aproape”, ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 30.08.2008, vol. II, fila 100, convorbiri purtate la orele 23:15 şi 23:33).
De asemenea, din convorbirile telefonice purtate de inculpaţii ENACHE DIMCIU-DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL, reiese faptul că aceştia valorificau cocs-ul sustras, la diverşi beneficiari, elocvente fiind  în acest sens convorbirile purtate cu numiţii „GOGU”, „FANE” şi martorul TUDOR DANIEL.
Astfel ,la data de 18.08.2008, cu ocazia convorbirii purtate de inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL cu numitul „Gogu”, acesta din urmă îl întreabă dacă mai poate sau nu să îi aducă „cartofi”, termen utilizat pentru bulgării de cocs: „ - E.D.D. : Trebuie cartofi ? ;      - GOGU :  Da măi omule, spune clar, mai poţi sau nu mai poţi să îmi aduci ? „ ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 03.09.2008, vol. II fila 58, convorbirea purtată la orele 16:44) .
La data de 30.08.2008, cu ocazia convorbirii purtate de inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL cu martorul TUDOR DANIEL, învinuitul se recomandă la telefon a fi „băiatul cu cărbunele „ şi îi oferă martorului spre vânzare o maşină de cocs  : „ - A.C. : Sunt băiatul acela care îţi aduceam cărbunele….. Am o maşină de cocs, cum fac ?”, ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 26.09.2008, vol. II fila 80, convorbirea purtată la orele 10:56);
- În noaptea  de 30.08.2008, inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL transmite un mesaj text inculpatului ENACHE DIMCIU-DANIEL, prin care îi solicită acestuia din urmă : „Să-mi dai un mesaj cu numărul lui „COPILU”, poate ajung la consumator”, ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 30.09.2008, vol. II fila 65, orele 02:18);
- În ziua de 30.08.2008,inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL îi comunică inculpatului ENACHE DIMCIU-DANIEL, că urmează să se deplaseze la Medgidia, după care poartă o convorbire cu martorul TUDOR DANIEL, învinuitul recomandându-se la telefon a fi „băiatul cu cărbunele „ şi îi oferă martorului spre vânzare o maşină de cocs  : „ - A.C. : Sunt băiatul acela care îţi aduceam cărbunele….. Am o maşină de cocs, cum fac ?”, ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 26.09.2008, vol. II fila 80, convorbiri purtate la orele 09:15 şi 10:56);
-  La data de 30.08.2008, inculpatul  ATODIRESEI CRISTINEL, poartă o discuţie cu numitul „FANE”, cu privire la preţul mărfii valorificate, comunicându-i acestuia : „Bine măi, hai poate găsim consumatorul” precum şi cu privire la identificarea unor cumpărători în localitatea Strehaia ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 26.09.2008, vol. II fila 82, convorbire purtată la orele 20:31);
- Ulterior,la data de 01.09.2008, cu ocazia convorbirii purtate de inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL cu o persoană neidentificată, notată cu „X”,  învinuitul o întreabă pe aceasta :  „A.C. : Băi, cartofi mai cumperi tu,    mă ? ; „X” – Da mă.; A.C. – Păi hai, poate vorbim mă zilele astea.” ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 26.09.2008, vol. II fila 84, convorbirea purtată la orele 11:33) ;
- la data de 04.09.2008, cu ocazia convorbirii purtate de inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL cu aceeaşi persoană neidentificată, menţionată în alineatul precedent, este întrebat de acesta din urmă : ” „X” – Ia zi, nu ţi-a venit cartofii ?; A.C. : Cartofi poate să vină zilele astea.” ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 26.09.2008, vol. II, fila 90, convorbirea purtată la orele 16:45) .
                    În vederea efectuării transportului cocs-ului către cumpărătorii identificaţi, inculpaţii ENACHE DIMCIU-DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL, l-au contactat pe învinuitul GURZU VASILE, care coordonează activitatea de transport a S.C. PITIMOL TRANS S.R.L., administrată de soţia  sa, acesta desemnându-l pe conducătorul auto martorul BARBU SĂNDEL să efectueze transporturile ce urmau a-i fi comunicate .
Astfel, la data de 04.09.2008, inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL, îl contactează pe învinuitul GURZU VASILE,  în vederea efectuării unui transport : „ A.C. – Băi, ai vre-o căruţă să fac una scurtă aici ….., de la VALU mă duc la Medgidia”.
Ulterior, la datele de 04 şi 05.09.2008, inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL, l-a  contactat pe martorul BARBU SĂNDEL, cu care purtat mai multe convorbiri telefonice, informându-l că a discutat cu patronul său pentru efectuarea unui transport, stabilind locul şi ora încărcării ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 26.09.2008, vol. II filele 90, 92 - 93, convorbiri purtate la orele 14:27, 17:54, 23:04, 06:53 şi 10:53).
Referitor la transporturile de cocs, cei doi au mai purtat discuţii telefonice la datele de 18.09.2008, 05 şi 06.10.2008 (a se vedea procesul verbal de transcriere din 26.09.2008, vol. II filele 99 şi 100, convorbiri purtate la orele 17:16, 17:24, 19:31 şi 22:07 vol. II, filele 99-100 şi procesul verbal de transcriere din 24.10.2008, convorbiri purtate la orele 17:03, 19:08, 09:05, 09:27, 12:00, vol. II, filele 121-122).
Transporturile au fost efectuate în baza unor documente de însoţire a mărfii, documente care după predarea mărfii la beneficiar, erau distruse prin ardere, astfel cum rezultă din transcrierea convorbirii purtate între inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL şi martorul BARBU SĂNDEL în data de 12.09.2008 : „A.C. – Auzi, avizul acela, să-i dai foc, să-l rupi, da ……., Că să nu-l mai găsesc luni pe masă” ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 26.09.2008, vol. II fila 97, convorbire purtate la orele 13:42).
În baza datelor rezultate din interceptări şi alte activităţi informativ-operative desfăşurate de lucrătorii de poliţie, la data de 08/09.10.2008, orele 00:15 a fost depistat în flagrant pe str. Caraiman din  municipiul Constanţa, învinuitul DRĂGAN NICU-ROBERT, conducător auto în cadrul S.C. CRIS TRANS COM administrată de inculpatul ŢIGMEANU CRISTINEL-NICU, în timp ce transporta cantitatea de 23.880 kg. cocs cu ansamblul auto format din capul tractor marca DAF  de culoare galbenă cu nr. CT-20-WXY şi semiremorca nr. B-62-UCO, fără a poseda documente de însoţire a mărfii.
Din transcrierile convorbirilor telefonice, rezultă faptul că inculpaţii ENACHE DIMCIU DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL s-au întâlnit în seara zilei de 08.10.2008, în jurul orelor 21:19, la staţia Peco din apropierea porţii de acces nr. 5 a Portului Constanţa şi au rămas în zona străzii Caraiman – C.E.T. ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 24.10.2008, vol. II, fila 130).
După depistarea învinuitului DRĂGAN NICU ROBERT de către lucrătorii de poliţie, cei doi învinuiţi au avut mai multe convorbiri telefonice, referitoare la oprirea autovehiculului încărcat cu cocs, precum şi la faptul că mijlocul de transport a fost condus la sediul Poliţiei Port Constanţa: „E.D.D - L-a luat GARDA pe acela, la PETROM, acolo. L-a oprit unii de la TRANSPORTURI … La PETROM  când a intrat pe Caraiman, acolo … Lasă că merg eu acolo … s-a dus, că l-a întors înapoi şi l-am văzut pe poarta 2, l-a dus la poarta 2 …” ( a se vedea procesul verbal de transcriere din 24.10.2008, vol. II, filele 131-132).
Cu ocazia depistării sale, învinuitul DRĂGAN NICU-ROBERT, a declarat lucrătorilor de poliţie că a acţionat din dispoziţia patronului său inculpatul ŢIGMEANU CRISTINEL-NICU, indicând totodată provenienţa mărfii, arătând că nu poate preciza destinaţia acesteia, întrucât urma să îi fie comunicată pe timpul transportului.
Solicitându-i-se acestuia să arate locul de unde a încărcat combustibilul solid susmenţionat, învinuitul DRĂGAN NICU-ROBERT a condus lucrătorii de poliţie, în incinta Portului Constanţa, mai exact, la depozitul de cocs aparţinând S.C. COMVEX S.A. Constanţa, a se vedea procesul verbal  de conducere în teren însoţit de planşa foto (volumul I, filele 36 – 45).
Tot cu prilejul audierii sale de către organele de poliţie, învinuitul  DRĂGAN ROBERT-NICU a declarat că în împrejurări similare, cu aproximativ o săptămână în urmă, tot din dispoziţia şefului său respectiv inculpatul ŢGMEANU CRISTINEL-NICU a mai efectuat un transport de cocs din incinta S.C. COMVEX, şi de această dată fără a poseda documente de însoţire a mărfii. Cantitatea de combustibil solid a fost transportată de către acesta la un depozit situat între localităţile Valu lui Traian şi Murfatlar,fiind descărcată aici.
Fiind audiat cu privire la acest aspect,  inculpatul ŢIGMEANU CRISTINEL-NICU, a susţinut că nu poate da relaţii cu privire la identitatea persoanei care i-a solicitat efectuarea celor două transporturi de cocs şi nici nu poate furniza elemente care să conducă la identificarea sa, întrucât toate discuţiile le-ar fi purtat telefonic.
Apărarea acestuia nu poate fi veridică, având în vedere că din analizarea desfăşurătoarelor convorbirilor telefonice, rezultă că inculpatull ŢIGMEANU CRISTINEL-NICU, a purtat convorbiri telefonice în noaptea de 08/09.10.2008 atât cu inculpaţii ENACHE DIMCIU-DANIEL, ATODIRESEI CRISTINEL şi DRĂGAN NICU-ROBERT, cât şi cu învinuiţii DEDIU VASILE conducător utilaj wolă la S.C. COMVEX  respectiv CRISTEA LAURENŢIU agent de pază la poarta de acces nr. 6 a Portului Constanţa.( a se vedea volumul II filele 252, 256 şi 257).
Cercetările efectuate au reliefat faptul că, ambii învinuiţi DEDIU VASILE şi CRISTEA LAURENŢIU, au fost de serviciu în noaptea de 08/09.10.2008, primul contribuind la încărcarea mijlocului auto condus de învinuitul DRĂGAN NICU-ROBERT iar cel de-al doilea a permis ieşirea autovehiculului din Portul Constanţa fără a-l opri şi verifica documentele de însoţire a mărfii, conform atribuţiunilor sale de serviciu, care rezultă din fişa postului anexată la dosar (vol.1, fila 232) şi în care se menţionează ca responsabilităţi efectuarea controlului la intrarea şi ieşirea din incinta unităţii a persoanelor şi mijloacelor de transport, materialelor,documentelor şi altor bunuri.
Având în vedere faptul că, astfel cum rezultă din desfăşurătoarele convorbirilor telefonice, înainte de comiterea faptei precum şi în timpul desfăşurării acesteia s-au purtat convorbiri telefonice între inculpatul  ŢIGMEANU CRISTINEL-NICU şi învinuiţii DEDIU VASILE şi CRISTEA LAURENŢIU, apreciem că între aceştia a existat o înţelegere prealabilă bine stabilită. Acest aspect este întărit şi de faptul că, tot din desfăşurătoarele convorbirilor telefonice, rezultă că la fiecare sustragere, s-a procedat în acelaşi mod, contactându-se între ele aceleaşi persoane, respectându-se acelaşi interval orar cât şi aceeaşi ordine în ceea ce priveşte apelarea telefonică.
Astfel, inculpatul ŢIGMEANU CRISTIEL-NICU era contactat de inculpaţii ENACHE DIMCIU-DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL, la rândul său, îl suna iniţial pe învinuitul DRĂGAN NICU-ROBERT (conducătorul auto), după care pe învinuitul DEDIU VASILE (conducător wolă) şi pe învinuitul CRISTEA LAURENŢIU (agent de pază la poarta nr. 6 Port Constanţa).
Tot din aceleaşi desfăşurătoare telefonice, rezultă că după contactarea învinuiţilor DEDIU VASILE şi CRISTEA LAURENŢIU,inculpatul ŢIGMEANU CRISTINEL-NICU, purta convorbiri telefonice cu agentul de poliţie ALEXA MUGUREL (din cadrul poliţiei de frontieră) respectiv pe agenţii de poliţie din cadrul Serviciului de Poliţie Maritimă Port Constanţa BUŞTIUC IULIU-COSMIN, ISPAS CONSTANTIN, MUNTEANU GEORGE şi NELEPCU VIOREL (acesta din urmă stabilindu-se că utiliza telefonul mobil aparţinând numitei Mavromalidi  Camelia).
În baza datelor furnizate de învinuitul DRĂGAN NICU-ROBERT, lucrătorii de poliţie au identificat pe raza localităţii Valul lui Traian jud. Constanţa, un depozit aparţinând S.C. VMB LUX SONOR S.R.L. Constanţa, în incinta căruia S.C. STEEL PROD S.R.L. folosea o suprafaţă de teren în baza unui contract de închiriere, locaţie în care au fost găsite două grămezi de cocs (a se vedea planşa foto de la vol. I, filele 51 – 54).
Este de precizat faptul că la locul respectiv, lucrătorii de poliţie s-au deplasat împreună cu martora Adem Ana, angajată în cadrul S.C. VMB LUX SONOR, care le-a pus la dispoziţie documentele de închiriere a spaţiului şi în prezenţa căreia au fost ridicate probe şi contraprobe din combustibilul solid depozitat.
Astfel cum rezultă din procesul verbal încheiat la data de 09.10.2008 (vol. I fila nr. 49), martora Adem Ana l-a contactat telefonic pe inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL, şi i-a comunicat cererea organelor de poliţie de a se prezenta la sediul depozitului, însă acesta a precizat că nu se află în localitate, urmând să revină în ziua următoare, dată la care va prezenta şi documentele de provenienţă a mărfii depozitate.
Totodată, lucrătorii de poliţie au identificat în incinta depozitului pe martora Hagineagu Maria, care, cu prilejul audierilor, a precizat că are acceptul proprietarului VMB LUX SONOR S.R.L. pentru a locui în imobilul din incinta depozitului, întrucât soţul său este angajatul acestei societăţi şi urmau să asigure accesul persoanelor şi autovehiculelor în incinta depozitului.
Referitor la cocs-ul identificat în incinta depozitului, martora Hagineagu Maria, a precizat că acesta aparţine S.C. STEEL PROD S.R.L., ai cărei reprezentanţi au fost recunoscuţi în planşele foto în persoana învinuitului ATODIRESEI CRISTINEL şi a numitului ENACHE NICOLAE, fratele inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL, care se prezentau atât la momentul depozitării cât şi cu ocazia livrărilor.
Aşa cum rezultă din declaraţia martorei, combustibilul solid era adus şi depozitat numai în cursul nopţii, frecvenţa fiind de două ori pe săptămână începând cu luna iulie 2008, iar livrările se efectuau pe timpul zilei, la operaţiunile de încărcare fiind utilizat un utilaj wolă identificat ca fiind condus de martorul Netedu Neculai.
În vederea stabilirii provenienţei mărfii, identificate în incinta depozitului din localitatea Valu lui Traian, lucrătorii de poliţie s-au deplasat a doua zi împreună cu lucrătorii Gărzii Financiare Constanţa la sediul S.C. STEEL PROD S.R.L. CONSTANŢA, însă, inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL, care anterior precizase că va pune la dispoziţie documentele mărfii, nu a fost găsit.
Fiind contactat telefonic, învinuitul a precizat că va pune la dispoziţia lucrătorilor de poliţie şi ai Gărzii Financiare, la data de 13.10.2008, toate documentele justificative atât în ceea ce priveşte achiziţia cât şi vânzările de cocs efectuate de S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa.
Având în vedere însă susţinerile învinuitului DRĂGAN NICU-ROBERT referitor la transportul anterior de cocs efectuat de la S.C. COMVEX S.A. Constanţa şi descărcat în incinta depozitului din localitatea Valu lui Traian, aflat în folosinţa S.C. STEEL PROD S.R.L., precum şi faptul că nu au putut fi verificate documentele de provenienţă a mărfii deţinute în aceeaşi locaţie, s-a procedat la cântărirea, ridicarea şi predarea cantităţii totale de 54.340 kg cocs în custodia S.C. COMVEX S.A.
Aşa cum rezultă din transcrierile convorbirilor telefonice interceptate, după depistarea în flagrant a învinuitului DRĂGAN NICU-ROBERT, inculpaţii ENACHE DIMCIU-DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL, l-au contactat pe învinuitul FRÎNCU GHEORGHE ION administrator la S.C. FEROM ASS S.R.L. Deva, solicitându-i acestuia documente prin care să ascundă adevărata provenienţă a mărfii.
Astfel, la data de 09.10.2008, orele 10:12, conform procesului verbal de transcriere din 24.10.2008 (vol. II fila 134), cei doi învinuiţi poartă următoarea conversaţie: “A.C. – Da. … E.D.D - Mă, ION vrea să-i trimitem 20 de milioane să ne trimită FACTURA aia. … A.C. - Dacă-i obraznic....Ia nu mai lua, dă-l în gâtul mă-sii! Nu ştiu ce să mai zic: „ ne zâmbea(?) acum ceri banii? … E.D.D - Păi şi sună-l şi zi-i: „Eu ţi-am dat banii o vară întreagă şi n-am zis nimica, am tăcut din gură. Tu ce faci? Când mă vezi că sunt băgat în c…t, vrei să mă înfunzi mai tare?”....Zi-i, ce avem vreo datorie la ION ? Sună-l şi zi-i!”
Convorbirea dintre cei doi este continuată la scurt interval de timp învinuiţii purtând următoarea discuţie: E.D.D - Alo! … A.C. - Zi. … E.D.D - 0744.555.078. Poţi să-i zici: „Băi, eu ţi-am dat ţie 40 de milioane de astă vară. Nu ţi-am zis nimic. Acuma la CONSTANŢA 15, OK, hai dar zi tu de câte ori ai avut bani la mine. … A.C. - Da, da. … E.D.D - „De câte ori ai avut tu bani la mine şi m-ai ajutat şi asta e. Dacă vrei, bine. Nu, asta e, ce să facem? Viaţa merge înainte. N-o să ne rupem gâtul ...?... acuma dar măcar să se ştie”. Că ăştia sunt ciorile, te încalecă acuma. Când eşti la greu te încalecă.”
În acelaşi timp, având în vedere aspectele rezultate ca urmare a interceptărilor telefonice, din care rezulta faptul că în perioada lunilor august – octombrie 2008 au fost purtate discuţii telefonice referitoare la vânzări de cocs de către inculpaţii ENACHE DIMCIU-DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL cu martorii TUDOR DANIEL directorul general al S.C. METALICA MEDGIDIA S.A. şi DIMA NECULAI administratorul al S.C. LEGMAS S.A. Năvodari, lucrătorii de poliţie au procedat la efectuarea de verificări în cadrul acestor două societăţi.
Cu acest prilej, s-a stabilit faptul că S.C. METALICA MEDGIDIA S.A., a achiziţionat la datele de 08.09.2008 şi 29.09.2008 cu facturile fiscale seria STEEL nr. 00037 respectiv nr. 00041, cantitatea totală de 51.180 kg cocs de la S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa, transportul efectuându-se cu mijlocul auto cu nr. CT-78-GRA.
Conform adresei  nr. 29965/25.11.2008 emisă de Instituţia Prefectului Constanţa, mijlocul auto CT-78-GRA aparţine S.C. PITI MOL TRANS S.R.L. administrată de învinuitul GURZU VASILE.
Referitor la modalitatea de achiziţie a mărfii, martorul TUDOR DANIEL în declaraţiile date a precizat că iniţial a fost contactat telefonic de inculpatul  ATODIRESEI CRISTINEL care ulterior, s-a prezentat împreună cu numitul ENACHE NICOLAE şi au purtat discuţii referitoare la modul de livrare, preţul achiziţiei respectiv modalitatea de plată, învinuitul precizând că în preţul negociat este inclus şi transportul.
Susţinerile martorului TUDOR DANIEL, rezultă şi din convorbirile telefonice purtate cu inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL, conform procesului verbal din 26.09.2008 de transcriere a convorbirilor telefonice, la datele de : 30.08.2008 orele 10:56 şi 09:15;  02.09.2008 orele 18:42; 03.09.2008 orele 09:39 şi 17:45; respectiv 04.09.2008 orele 13:24, la care ne-am referit anterior. (a se vedea vol. II, filele 80,85-87 şi 90).
De precizat este faptul că, deşi cu ocazia livrării cocs-ului martorul TUDOR DANIEL nu s-a aflat în incinta societăţii, acesta i-a recunoscut pe cei doi cu ocazia efectuării recunoaşterii din planşe fotografice.
La data efectuării verificării, în incinta S.C. METALICA MEDGIDIA S.A., a fost identificată o cantitate de cocs, din care se utiliza deja în procesul de producţie şi care a fost indicată de martorul TUDOR DANIEL ca fiind cea achiziţionată de la S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa.
Cu privire la plata contravalorii mărfii achiziţionate, s-a stabilit că aceasta s-a efectuat parţial de către S.C. METALICA MEDGIDIA S.A. prin transferuri bancare în contul S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa.
În ceea ce priveşte S.C. LEGMAS S.A. Năvodari, cu ocazia verificărilor efectuate, şi în incinta acestei societăţi a fost identificată o cantitate de cocs, despre care administratorul societăţii, martorul DIMA NECULAI, a declarat că a achiziţionat-o de la S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa, conform facturilor fiscale seria STEEL nr. 00003 din 18.09.2008, 00040/26.09.2008 şi 00043/06.10.2008, în cantitate totală de 52.000 kg.
În declaraţiile date, martorul DIMA NECULAI  a precizat că a purtat discuţii referitoare la achiziţie, transport şi plată, numai cu inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL, care s-a prezentat personal la sediul S.C. LEGMAS S.A. şi pentru a se asigura de calitatea mărfii, iniţial a achiziţionat doar cantitatea de 2.900 kg cocs.
Pentru această primă achiziţie, martorul DIMA NECULAI precizează că a dispus angajaţilor săi martorii BEBERECHE OCTAVIAN şi BĂLAN CORNELIU, să se deplaseze cu un mijloc de transport aparţinând societăţii, la depozitul indicat de inculpatul ENACHE DIMCIU –DANIEL.
La rândul lor, martorii BEBERECHE OCTAVIAN şi BĂLAN CORNELIU, au precizat că s-au întâlnit cu inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL în localitatea Valu lui Traian la un depozit, locaţie care corespunde ca fiind aceiaşi  cu indicată de învinuitul DRĂGAN NICU-ROBERT.
Cei doi martori au precizat că la momentul încărcării, au asistat inculpaţii ENACHE DIMCIU-DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL, recunoscuţi în planşele foto de aceştia, despre care martorii au afirmat că primul, respectiv inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL ar fi cel ce a completat şi emis factura fiscală aferentă mărfii achiziţionate de S.C. LEGMAS S.A. Năvodari.
Cu privire la celelalte două achiziţii, martorul DIMA NECULAI a precizat că a fost de fiecare dată contactat telefonic de inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL, care s-a obligat să asigure transportul cocs-ului, aspect ce  rezultă din facturile fiscale. S-a stabilit că şi de această dată a fost utilizat  mijlocul auto cu nr. CT-74-GRA aparţinând S.C. PITI MOL TRANS S.R.L., conform adresei nr. 29965/25.11.2008 emisă de Instituţia Prefectului Constanţa, societate administrată de învinuitul GURZU VASILE.
Conform verificărilor efectuate în rulajul de cont al S.C. STEEL PROD S.R.L., precum şi în documentele puse la dispoziţie de beneficiarul S.C. LEGMAS S.A., contravaloarea mărfii, şi în această situaţie a fost achitată parţial, prin transfer bancar în conturile S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa.
De precizat este şi faptul că, emiterea facturilor de vânzare de către S.C. STEEL PROD s-a efectuat la sediul S.C. LEGMAS S.A. Năvodari, de către inculpatul ENACHE DIMCIU DANIEL, în prezenţa martorei DUDUMAN CAMELIA, contabil în cadrul societăţii beneficiare, aceasta recunoscându-l pe învinuit cu ocazia prezentării planşelor fotografice.
Referitor la transportul cocs-ului către beneficiarii S.C. METALICA MEDGIDIA S.A. şi S.C. LEGMAS S.A. Năvodari, s-a stabilit că acesta s-a efectuat de către martorul BARBU SĂNDEL, din dispoziţia învinuitului GURZU VASILE, martorul indicând ca loc de încărcare acelaşi depozit din localitatea Valu lui Traian aflat în folosinţa S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa.
Deşi transportul s-a efectuat de martorul BARBU SĂNDEL, cu autovehiculele cu nr. CT-74-GRA şi CT-78-GRA, conform menţiunilor înscrise în facturile emise de S.C. STEEL PROD S.R.L. către cumpărători la rubrica “date privind expediţia”, seria actelor de identitate menţionate în aceste documente, nu aparţin conducătorului auto.
Conform adresei nr. E 5753/17.10.2008 emisă de Serviciul de evidenţă Informatizată a Persoanei Constanţa, actele de identitate înscrise în facturi, aparţin inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL şi fratelui acestuia numitul ENACHE NICOLAE.
Ulterior, lucrătorii de poliţie au procedat la efectuarea de verificări asupra achiziţiei şi vânzărilor de cocs efectuate de S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa, începând cu data de 01.01.2008 până la data controlului.
Cu această ocazie, S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa, prin inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL şi ROMAN CLAUDIA, a pus la dispoziţie documente de provenienţă, conform cărora societatea a achiziţionat cocs de la S.C. PINTI MAR S.R.L. Slobozia şi S.C. FEROM ASS S.R.L. Deva, marfă ce a fost ulterior valorificată atât la cele două societăţi susmenţionate cât şi la S.C. TERMEX S.A. Balş, fără a putea prezenta jurnalul de cumpărări în care se regăseau evidenţiate aceste operaţiuni comerciale.
Totodată, s-a constatat faptul că societatea nu întocmise fişa de magazie pentru evidenţierea cantităţilor de cocs derulate, fapt pentru care societatea a fost sancţionată contravenţional de către lucrătorii Gărzii Financiare, conform procesului verbal seria H nr. 0053729/13.10.2008.
Din studierea documentelor puse la dispoziţie de S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa prin inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL şi ROMAN CLAUDIA, a rezultat faptul că, în cursul anului 2008, societatea a achiziţionat cantitatea totală de 164.180 kg cocs de la de la S.C. PINTI MAR S.R.L. Slobozia şi S.C. FEROM ASS S.R.L. Deva şi a valorificat cantitatea de 134.180 kg, rămânând la data verificării cu un stoc scriptic de 30.000 kg (a se vedea volumul III filele 3 – 37).
Având în vedere faptul că la data de 10.10.2008, în incinta depozitului din localitatea Valu lui Traian a fost găsită cantitatea de 54.340 kg, rezultă că S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa, nu deţine documente legale de provenienţă pentru cantitatea de 23.340 kg, aspect ce rezultă din procesul verbal întocmit de lucrătorii de poliţie (a se vedea volumul I filele 160 – 161).
Totodată, în susţinerea legalităţii achiziţiilor de cocs, inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL şi ROMAN CLAUDIA, au pus la dispoziţia lucrătorilor de poliţie, pe lângă facturile de achiziţie şi contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu S.C. PINTI MAR S.R.L. Slobozia la data de 23.07.2008 având ca obiect achiziţii de cereale şi cocs. (a se vedea volumul III fila 32).
Din procesele verbale de transcriere a convorbirilor telefonice interceptate, rezultă însă că inculpaţii ENACHE DIMCIU-DANIEL, ATODIRESEI CRISTINEL şi ROMAN CLAUDIA, după depistarea în flagrant a învinuitului DRĂGAN NICU-ROBERT, au desfăşurat activităţi infracţionale prin care au încercat să ascundă adevărata provenienţă a mărfii.
Astfel la data de 09.10.2008, orele 10:16, inculpatull ATODIRESEI CRISTINEL, poartă următoarea convorbire telefonică cu învinuitul FRÎNCU GHEORGHE-ION, solicitându-i acestuia din urmă emiterea unei facturi: A.C. - Ascultă-mă două secunde. Eu am zis că suntem prieteni dar acuma când suntem încurcaţi tu ne ceri banii? Eu ţi-am dat bani atâta timp, două luni. Ţi-am zis ceva? … F.G.I. - Eu mă gândesc şi la faza aia că puteţi să-mi faceţi fel de fel, ziceţi chestia asta la vrăjeală. … F.G.I. - Au căzut GARDA aşa instantaneu măi CRISTI. … A.C. - Măi nebunule,  căzut GARDA pe maşină şi eu am ascuns depozitul! Da? Vrei să vorbesc o oră la telefon? Vrei să ne ajuţi, bine. Nu, o s-o rezolvăm. Vrei să-l sun pe GOGU să-mi dea o factură? Dacă tu nu crezi atunci ce să mai zic? Atunci ce să te mai cred pe tine IOANE? Când ţi-am dat banii nu mi-ai răspuns o lună la telefon. … A.C. - Oricum o s-o rezolvăm IOANE, că n-o să stau în loc dacă nu mă ajuţi să rezolv. Ţi-am zis, dacă vrei bine, dacă nu, clar, ce dracu?  Dar eu n-am făcut din astea cu tine şi nu te sunam IOANE.... Mă înţelegeam cu ăla să-l trimit să-mi dai facturi? (volumul II, procesul verbal de transcriere din data de 24.10.2008, fila 134)
În aceiaşi zi, la orele 10:34 şi 10:53 învinuitul ENACHE DIMCIU-DANIEL poartă convorbiri telefonice cu învinuitul ATODIRESEI CRISTINEL referitoare la acoperirea activităţii ilicite: E.D.D - …. Aşa că dacă ne trimite mortu ăla de ION o factură ieşim din rahat bine de tot.” …Băi, ne trebuie hârtia aia de la mortu ăla neapărat. Ai înţeles? …  Dacă ne dă hârtia, ne doare-n … de ei. După aia eu le reglez toate cap coadă, nu avem nici o treabă. Ai înţeles? (volumul II, procesul verbal de transcriere din data de 24.10.2008, filele 135 - 136)
După terminarea convorbirii telefonice cu inculpatul ENACHE DIMCIU DANIEL, inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL îl contactează telefonic pe învinuitul FRÎNCU GHEORGHE ION şi stabilesc modalitatea de trimitere a facturii: „A.C. - Să-mi trimiţi aia că mă apuc de dansuri”. La rândul său învinuitul FRÎNCU GHEORGHE-ION, confirmă trimiterea facturii solicitând în schimb dovada că i-au fost trimişi banii : „când ajung la Deva, îţi dau un număr de fax să îmi trimiţi şi mie o copie după ordinul ală căruia i-ai trimis ăluia banii înapoi …. Îţi trimit factura aia, nu-i nici o problemă” ( a se vedea volumul II, procesul verbal de transcriere din data de 24.10.2008, fila 136);
Tot în aceiaşi zi, inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL, îl contactează din nou pe învinuitul FRÎNCU GHEORGHE-ION, pentru a-i solicita urgentarea trimiterii facturii: „A.C. - Ai trimis aia ? Zi ?…., hai, hai ION trimite-o„ … „F.G.I. - O trimit acum…, MĂI, SĂ NU MĂ BĂGAŢI LA ÎNCURCĂTURI MAI MARI…. Şi după aia beleaua să rămână pe capul meu” (a se vedea volumul II, procesul verbal de transcriere din data de 28.10.2008, fila 114);
Pentru dovedirea activităţii infracţionale a învinuiţilor, constând în aceea că falsificau documentele de provenienţă a mărfii, elocventă este şi discuţia  din data de 14.10.2008, orele 10:54, între inculpatul ATODIRESEI CRISTINEL, FRÎNCU GHEORGHE-ION: „A.C. - Am făcut hârtie, vrăjeală, pe urmă o dai înapoi, …, o rezolvi într-o … la depozit …, vezi că am pus şi factura de la tine, faci intrare”. ( a se vedea volumul II, procesul verbal de transcriere din data de 24.10.2008, fila 138)
Faptul că cei doi învinuiţii folosesc diverse metode ilicite pentru a ascunde adevărata provenienţă a mărfii şi pentru a îşi asigura o apărare veridică în faţa organului de urmărire penală, rezultă din convorbirea purtată între inculpaţii ENACHE DIMCIU-DANIEL şi ATODIRESEI CRISTINEL  la data de 10.10.2008, orele 19:34: E.D.D. - Dar luni când mă duc cu actele , procurorul o să aibă o surpriză. Am acte, e plătită prin bancă. Să aruncăm factura aia de la ION că nu ne foloseşte … Şi luăm alta de la ăia şi tot aşa o plătim luni, ne achităm toate datoriile şi asta e.” ( a se vedea volumul II, procesul verbal de transcriere din data de 28.10.2008, fila 116).
În ceea ce priveşte aspectul referitor la falsificarea de către ENACHE DIMCIU DANIEL şi ROMAN CLAUDIA  a documentelor prin care aceştia justifică relaţiile comerciale derulate cu S.C. PINTI MAR S.R.L., acesta rezultă din convorbirile telefonice purtate de către cei doi, la data de 13.10.2008 în sensul că inculpatul ENACHE DIMCIU DANIEL îi solicită învinuitei ROMAN CLAUDIA să îi comunice data înscrisă pe prima factură emisă de S.C. PINTI MAR, pentru a o putea corela cu data ce urma să o înscrie pe contractul încheiat cu societatea susmenţionată. Mai exact inculpatul  ENACHE DIMCIU DANIEL urmărea ca data încheierii contractului să fie anterioară primei facturi de achiziţie emisă de S.C. PINTI MAR S.R.L.:  „E.D.D. - Când e prima factură de la PINTI, am făcut contractul de la PINTI … R.C. – La PINTI prima factură de cocs este de pe 3 august … E.D.D. – Nu de cocs. De cereale mă interesează. l-am făcut şi de cereale şi de … R.C. – Pe 30 a şaptea … E.D.D. – Pe 30, şi eu o fac cu 25 a şaptea … R.C. – Da, poţi s-o faci cu 25” (volumul II, procesul verbal de transcriere din data de 10.11.2008, fila 157); 
În ziua următoare inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL, o contactează pe învinuita ROMAN CLAUDIA, solicitându-i un număr de înregistrare din 15.08.2008, pentru un contract de prestări servicii, aceasta răspunzându-i : „N-am nici un caiet, poţi să-i dai şi tu … nu ştiu. Un … nu ştiu. Vreo 36” ( a se vedea volumul II, procesul verbal de transcriere din data de 10.11.2008, fila 160).
Pe parcursul derulării cercetărilor în prezenta cauză, s-a constat şi participarea unei alte persoane la comiterea activităţilor infracţionale, respectiv a învinuitului CEORNODOLEA GABOR AURELIAN.
Fiind audiat cu privire la activitatea desfăşurată, învinuitul CEORNODOLEA GABOR AURELIAN a precizat că este administrator la S.C. WOLLNY S.R.L. Slobozia, societatea având declarat ca obiect de activitate comerţ cu cereale.
Acesta precizează că la cunoscut pe învinuitul PINTILII MARIAN la o petrecere şi întrucât acesta din urmă la întrebat dacă poate să câştige nişte bani, i-a propus să înfiinţeze o firmă.
Învinuitul CEORNODOLEA GABOR-AURELIAN, s-a oferit să-l ajute şi din punct de vedere financiar pe învinuitul PINTILII MARIAN, pentru înfiinţarea societăţii.
În acest sens, ambii s-au deplasat la Slobozia, unde, învinuitul CEORNODOLEA GABOR-AURELIAN a întreprins toate activităţile ce se impuneau în vederea constituirii unei societăţi comerciale.
Noua societate constituită, purta denumirea „PINTI MAR” iar contul acesteia a fost deschis la Raiffeisen Bank – Sucursala Slobozia.
Învinuitul CEORNODOLEA GABOR-AURELIAN, a precizat că a derulat activităţi comerciale prin intermediul S.C. PINTI MAR S.R.L. Slobozia, activităţi ce au constat numai în achiziţii cereale.
Afirmaţia învinuitului nu este reală însă, având în vedere că, în timpul cercetărilor efectuate a fost identificată factura fiscală seria PINTI nr. 00021 emisă la data de 28.09.2008 de S.C. PINTI MAR S.R.L. către S.C. STEEL PROD S.R.L, şi pe care la rubrica „denumire produs” este menţionat „COX PROVENIENŢĂ ROMÂNIA” despre care învinuitul PINTILII MARIAN a precizat că i-a fost dată de către învinuitul CEORNODOLEA GABOR-AURELIAN, doar pentru a o completa la rubricile : „TVA, Număr factură, Date privind expediţia, semnătura şi ştampila vânzătorului”, menţionându-i că celelalte rubrici le va completa el în funcţie de marfa şi cantitatea pe care urma să o achiziţioneze.
Cu prilejul procesului verbal de confruntare efectuat între cei doi învinuiţi, CEORNODOLEA GABOR-AURELIAN nu a recunoscut acest aspect, arătând că nu a făcut nico dată achiziţii de cocs şi nici nu i-ar fi cerut vreo dată învinuitului PINTILII MARIAN să-i emită facturi completate parţial.
În declaraţiile sale, învinuitul PINTILII MARIAN, a precizat că facturile şi ştampila societăţii s-au aflat în posesia învinuitului CEORNODOLEA GABOR AURELIAN, acesta din urmă fiind cel care a comandat şi ridicat de la Imprimeria CUGET LIBER documentele tipizate pe numele S.C. PINTI MAR S.R.L. Slobozia.
Afirmaţiile învinuitului PINTILII MARIAN, sunt confirmate de înregistrările surprinse de camerele video amplasate în incinta magazinului Imprimeriei CUGET LIBER, din vizualizarea cărora s-a constatat că persoana ce s-a prezentat la data de 18.09.2008 pentru ridicarea documentelor, este una şi aceeaşi cu învinuitul CEORNODOLEA GABOR-AURELIAN, a se vedea vol. I filele nr. 220-221.
Sunt elocvente în acest sens, interceptările convorbirilor telefonice purtate de inculpatull ENACHE DIMCIU-DANIEL cu învinuitul CEORNODOLEA GABOR-AURELIAN, din care rezultă că, acesta din urmă, desfăşura activităţi în numele S.C. PINTI MAR S.R.L. Astfel, la data de la data de 14.10.2008, orele 15:51, inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL, apelează numărul de telefon 0765.991.408, recunoscut ca fiind utilizat la acea dată de învinuitul CEORNODOLEA GABOR-AURELIAN, cu care discută referitor la verificările efectuate de lucrătorii de poliţie la Tipografia CUGET LIBER, privind facturile şi avizele de însoţire a mărfii eliberate către S.C. PINTI MAR S.R.L: „C.G.A. – Auzi, cică a căutat şi pe la Cuget Liber…. M-a sunat aia de acolo că , domnule, a întrebat, a venit, poliţia port şi a întrebat de aşa……… e gravă problema aşa ?.. .E.D.D. – Nu măi, e o problemă de o săptămână. Acela trebuie să se dea lovit şi el într-o săptămână …….. Fă acte pe registru … dar lu mortu acela spune-i să nu se arate astăzi…. Trimite-l pe la ţară pe undeva …ai luat facturi de acolo ? … C.G.A. – Lasă că nu-l găseşte pe om, … Nu le-am dat numele meu normal.”, ( a se vedea volumul II, procesul verbal de transcriere din data de 05.11.2008, fila 189-190).
Cu ocazia acestei discuţii, cei doi s-au înţeles că în cazul în care învinuitul CERNODOLEA GABOR-AURELIAN a fost surprins de camerele video, să declare că a ridicat documentele „ca asociat, ca prieten, ca colaborator”, insistând totuşi, ca învinuitul PINTILII MARIAN să plece la ţară „o săptămână, două”.
Pentru a stabili legalitatea operaţiunilor de achiziţie şi valorificare cocs derulate de S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa, s-a solicitat Gărzilor Financiare Judeţene, efectuarea de verificări la furnizorii S.C. PINTI MAR S.R.L. Slobozia şi S.C. FEROM ASS S.R.L. Deva, precum şi la beneficiarul S.C. TERMEX S.A. Balş.
Cu adresa nr. 502217/IL/03.11.2008, Garda Financiară – Secţia Ialomiţa, a comunicat faptul că nu au putut efectua verificarea la S.C. PINTI MAR S.R.L. Slobozia întrucât administratorul acesteia, învinuitul PINTILII MARIAN, nu a putut fi contactat precum şi faptul că societatea nu a depus nici o declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul consolidat, aferente perioadei iunie – septembrie 2008, fapt pentru care au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa ( a se vedea volumul III fila 119).
Această stare de fapt confirmă faptul că învinuitul PINTILII MARIAN, nu a dat curs verificărilor, sustrăgându-se aşa cum convenise inculpatul ENACHE DIMCIU-DANIEL şi CERNODOLEA GABOR AURELIAN.
Cu adresa 502218/HD/24.11.2008, Garda Financiară – Secţia Judeţeană Hunedoara, a comunicat că nici administratorul S.C. FEROM ASS S.R..L. Deva, învinuitul FRÎNCU GHEORGHE-ION-ION, nu a putut fi contactat, invitaţiile fiind returnate cu menţiunea „adresant mutat de la adresă”, fapt pentru care şi în acest caz fiind formulată sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 lit. f din Legea nr. 241/2005 ( a se vedea volumul III fila 160).
Şi în acest caz, învinuitul FRÎNCU GHEORGHE-ION s-a sustras controlului, probabil conştientizând faptul că emiterea facturii către S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa nu are la bază operaţiuni comerciale reale.
În ceea ce priveşte beneficiarul S.C. TERMEX S.A. Balş, din nota de constatare înaintată de Garda Financiară – Secţia Judeţeană Olt cu adresa nr. 503567/OT/27.10.2008 (volumul III filele 402 – 464), rezultă faptul că în evidenţele contabile ale societăţii figurează înregistrată factura fiscală seria STEEL nr. 00039 emisă de S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa la data de 25.09.2008, pentru cantitatea de 31.000 kg cocs.
Totodată, a fost identificată evidenţiat contabil, şi achiziţia cantităţii de 28.220 kg cocs de către S.C. TERMEX S.A. Balş de la S.C. METAL RECYCLING S.R.L. Vâlcea, conform facturii fiscale seria BIR nr. 30 din 09.10.2008, în care s-a menţionat că transportul s-a efectuat cu mijlocul auto cu nr. CT-08-GLN ( a se vedea volumul III fila 435).
Procedându-se la efectuarea de verificări cu privire la mijlocul auto cu nr. CT-08-GLN, rezultă conform adresei nr. 29965/25.11.2008 emisă de Instituţia Prefectului Constanţa, că mijlocul auto aparţine S.C. AGER TRANS IMPEX S.R.L administrator ce a fost identificat în persoana martorului BUTISEACĂ NEAGU ( a se vedea volumul I fila 256).
Audiat cu privire la transportul de cocs susmenţionat, martorul BUTISEACĂ NEAGU  a precizat că a fost contactat pentru efectuarea acestuia de cătreincl ENACHE DIMCIU-DANIEL, sens în care, l-a desemnat pe martorul CIUCHI PETRE în calitate de conducător auto.
Cu ocazia audierii, martorul BUTISEACĂ NEAGU, acesta a pus la dispoziţia lucrătorilor de poliţie, avizul de însoţire a mărfii seria STEEL nr. 0000370 din 08.10.2008, emis de S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa către S.C. DODO COM S.R.L. Strehaia, aferent transportului cantităţii de 19.900 kg cocs precum şi factura fiscală nr. 024/07.11.2008 emisă de S.C. AGER TRANS IMPEX către S.C. STEEL PROD, pentru serviciul prestat (a se vedea volumul III filele 505 – 507).
La rândul său, martorul CIUCHI PETRE, arată faptul că, la data de 08.09.2008, s-a deplasat în localitatea Valu lui Traian conducând mijlocul auto cu nr. CT-08-GLN, unde a fost aşteptat de inculpatull ATODIRESEI CRISTINEL şi condus de către acesta pentru încărcare la depozitul închiriat de S.C. STEEL PROD S.R.L. Constanţa, loc în care se aflau învinuitul GURZU VASILE şi numitul MIHAI TĂNASE, aceştia fiind recunoscuţi în planşa fotografică prezentată.
După încărcare, martorul CIUCHI PETRE precizează că a primit de la o altă persoană indicată în planşa foto ca fiind unul dintre fraţii ENACHE, un aviz de însoţire a mărfii aferent cocs-ului încărcat.
Pe timpul transportului, martorul CIUCHI PETRE arată că a fost însoţit până în localitatea de destinaţie Balş, de numitul MIHAI TĂNASE, care se deplasa însă cu un alt mijloc de transport.
Martorul CIUCHI PETRE, a mai arătat că pentru justificarea transportului, a xerocopiat avizul de însoţire a mărfii primit la depozitul din Valu lui Traian, cu ocazia unei opriri la o staţie Peco, fotocopie pe care la revenirea din cursă i-a înmânat-o martorului BUTISEACĂ NEAGU.
De menţionat este faptul c
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii