Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PT Comunicat de presa - 21.03.2010

ro

21 Mar, 2010 22:20 1872 Marime text

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în temeiul disp.art. 1491 C.pr.pen., modificat, a propus Judecătoriei Constanţa, la data de 18.03.2010 luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul:

-HAGIU STOICA,fost poliţist - şeful Postului de Poliţie Crucea, judeţul Constanţa, în prezent pensionar, pentru comiterea infracţiunilor de:

-producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă, prev. de disp.art. 2961 alin.1 lit.b din Legea 571/2003 (Codul Fiscal);

-înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor prev. de disp.art. 297 alin.1 şi 2 C.pen.;

-ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prev. de disp.art. 9 alin.1 lit.a di legea 241/2005;

-punerea în circulaţie fără drept, a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, prev. de disp.art. 7 alin .1 din legea241/2005,

-cu aplic.art. 33 lit.a C.pen.;

În sarcina acestuia s-a reţinut ca situaţie de fapt, următoarele:

La începutul anului 2009, inculpatul HAGIU STOICA l-a pus în legătură pe inculpatul POCORA VALENTIN cu inculpatul ENACHE GHEORGHE - cercetaţi, în prezenta cauză, pentru comiterea aceloraşi infracţiuni, în scopul constituirii unui antrepozit fiscal de fabricare a ţigaretelor, în mod clandestin, produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă şi, personal, a constituit un asemenea antrepozit pe raza comunei Crucea, judeţul Constanţa, în incinta unei fermei formată din teren în suprafaţă de 925 m.p., şi două magazii, în suprafaţă construită de 358,7 m.p. cumpărate de HAGIU ELENA - soţia inculpatului HAGIU STOICA de la SC CRUCIDAVA SRL CRUCEA, potrivit procesului verbal de adjudecare pentru bunuri mobile sau pentru ansamblu de bunuri din 09.09.2004, cu seria A/2003 nr.0006456 (Regim special) şi nr.9697/09.09.2004, înregistrat la D.G.F.P. Constanţa, precum şi facturii fiscale de executare silită seria CTVDL nr.6229826 din 13.09.2004, emisă în baza procesului verbal de licitaţie nr.9674 din 08.09.2004.

Cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate în mod autorizat de Judecătoria Constanţa în acest imobil - proprietatea familiei HAGIU, s-au descoperit, într-o magazie, 18 cutii carton, având fiecare aproximativ cantitatea de 200 Kg tutun, mărunţit parţial, legate cu benzi din plastic, utilaje destinate fabricării de ţigarete, respectiv - un tocător înseriat 09-84054, în interiorul căruia se aflau resturi de ambalaje ale parchetelor de ţigări marca „Plugarul", precum şi banderole de marcaj tip „Republice Moldova"; instalaţie de împachetat tutun şi ţigări, model SKODA, conectată la reţeaua de energie electrică.

Într-unul din compartimentele instalaţiei, a fost identificată pe suport de hârtie o schemă de funcţionare a acesteia, iar, în interiorul instalaţiei un contor electric ce evidenţia o valoare de înregistrare de „86.048". Instalaţia astfel montată era conectată la reţeaua electrică a fermei.

În incinta aceluiaşi imobil, a fost identificată o groapă în care au fost arse pachete de ţigări marca „Plugarul", resturi ale acestora fiind găsite pe marginea gropii, ridicate şi ambalate ca probe la dosarul cauzei.

Din declaraţiile inculpatului HAGIU STOICA rezultă că, în luna noiembrie 2009 a închiriat, fără întocmirea vreunui înscris în acest sens, o parte din spaţiul magaziei din locaţia sus-menţionată la doi cetăţeni, a căror identitate nu a cunoscut-o la data respectivă, şi nu o cunoaşte nici în prezent, pentru desfăşurarea unor activităţi comerciale. În acest sens a primit suma de 1.000 euro, reprezentând chiria aferentă pentru lunile noiembrie şi decembrie 2009, sumă pe care i-a remis-o soţiei sale. Pentru perioada ianuarie-martie 2010 nu există nici o modalitate de plată din partea persoanelor necunoscute pentru spaţiul închiriat şi nici a sumei încasate cu titlu de chirie.

Declaraţia inculpatului în sensul arătat mai sus, nu se coroborează cu nici un alt mijloc de probă administrat în dosarul cauzei, ci, dimpotrivă, inculpatul a încercat zădărnicirea aflării adevărului, prin conducerea ofiţerilor de poliţie judiciară la o locaţie, situată în municipiul Constanţa, unde a fost identificat un imobil în construcţie, tip vilă, fără a fi locuit de vreo persoană, motivând că cei doi cetăţeni cărora le-a închiriat o parte din spaţiul - proprietatea familiei sale, ar locui la această adresă.

Din declaraţia inculpatului mai rezultă că, la ferma sa, situată pe raza comunei Crucea, deţinea doi câini de pază la care venea la două zile pentru a le oferi hrană şi apă. În aceste condiţii, inculpatul avea posibilitatea oricând să observe persoanele care foloseau locaţia închiriată unde se fabrica în mod clandestin ţigări şi să intre în contact cu persoanele respective.

Din această perspectivă, afirmaţiile inculpatului nu pot fi coroborate cu nici un alt mijloc de probă administrat în cauză, cu atât mai mult, cu cât magazia destinată fabricării clandestine a ţigaretelor era compartimentată şi cu o încăpere cu destinaţie de dormitor şi alta cu destinaţie de birou, inculpatul desfăşurând şi activităţi cu specific agricol prin luarea în arendă a unor suprafeţe de teren de pe raza comunei Crucea, potrivit actelor de la dosar.

Implicarea inculpatului HAGIU STOICA în activitatea infracţională pentru care se efectuează cercetări în prezenta cauză este dovedită şi de faptul că, au fost ridicate de la inculpat un set de 18 chei, din care una de la lacătul forţat cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate la magazia în care s-a găsit instalaţia de procesat şi ambalat ţigări, fapt ce dovedeşte că inculpatul HAGIU STOICA avea oricând acces în acest spaţiu, iar afirmaţia sa că spaţiul a fost închiriat unor persoane necunoscute, nu poate fi acceptată în economia probatoriului.

 

Faţă de situaţia de fapt arătată mai sus,s-a apreciat de parchet că se impune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul HAGIU STOICA în conformitate cu disp. art.148 lit. b şi f C.pr.pen. , având în vedere că pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea mai mare de 4 ani, iar lăsarea acestuia în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică,având în vedere calitatea deţinută până la pensionare de poliţist şi relaţionarea acestuia cu persoanele implicate în activitatea ilicită de fabricare a ţigărilor, întrucât producerea în stare de clandestinitate şi punerea în consum a unei cantităţi importante de ţigarete, fără autorizaţiile cerute de lege, aduce o puternică atingere relaţiilor sociale ocrotite de lege.

De asemenea, prin activitatea desfăşurată inculpatul a creat o stare de pericol prin constituirea unui antrepozit de produse şi falsificare de ţigarete, produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă, în cadrul căruia s-au fabricat, prin falsificare, produse vătămătoare sănătăţii, ascunzând astfel sursa impozabilă şi taxabilă în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale către bugetul consolidat al statului, aducând inculpatului o sursă de venituri fabuloase, în mod ilicit.

Lăsarea în libertate a inculpatului ar crea în sânul comunităţii un sentiment de insecuritate şi neîncredere în autorităţile judiciare care concură la înfăptuirea justiţiei, putând da naştere la o stare de temere, datorită faptului că aceste autorităţi nu acţionează cu suficientă fermitate pentru sancţionarea infracţiunilor de natura celor reţinute în sarcina acestuia.

De asemenea, s-a apreciat că în cauză există date că inculpatul fiind lăsat în libertate va încerca să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului, fie prin influenţarea martorilor, cu un grad scăzut de percepţie a fenomenului infracţional, care, în schimbul unor foloase derizorii, pot manifesta o atitudine lipsită de cooperare cu organele de urmărire penală, în scopul aflării adevărului, ori a ascunde probe încriminatorii în legătură cu alte fapte de natură penală ce decurg din activitatea infracţională reţinută în sarcina sa, în prezenta cauză, având în vedere că la activitatea infracţională sunt antrenate atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, iar calitatea anterioară de poliţist pe care a îndeplinit-o inculpatul poate duce la ascunderea şi distrugerea probelor, după cum s-a întâmplat, prin incendierea unei părţi din produsele finite (pachete ţigări, banderole de marcaj, etc.), ori a acoperirii altor persoane care au legătură cu activitatea infracţională din prezenta cauză.

Inculpatul a fost reţinut pe o durată de 48 de ore, începând cu data de 19.03.2010, ora 1300 .

BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii