Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arestare preventiva - 21.08.2009

ro

21 Aug, 2009 21:58 1151 Marime text

 MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ
TRIBUNALUL CONSTANŢA
OPERATOR DE DATE CU CARACTER PERSONAL NR.3722
 Secţia de urmărire penală
             Nr.1580/P/2009      21 august 2009
 
C Ă T R E :

TRIBUNALUL CONSTANŢA

În conformitate cu disp.art. 1491 din C.pr.pen., propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii:
LICĂ LUCIAN – fiul lui Marin şi Maria, născut la data de 05.02.1986 în Constanţa, cetăţean român, 2 clase, cioban, necăsătorit, domiciliat în or. Năvodari, str. Nuferilor, nr.7, bl.C, sc.D, ap.64, jud. Constanţa, fără forme legale în com. Corbu, jud. Constanţa,
  
GRĂDINARU FLORIN-VALENTIN - fiul lui Iordan şi Niculeta, născut la data de 14.04.1981 în Constanţa, cetăţean român, studii 6 clase, cioban, necăsătorit, domiciliat în com. Corbu, str. Lăstunului, nr.65, jud. Constanta,
pe o perioadă de 29 zile, începând de la 21 august 2009 şi până la 19 septembrie 2009.
Inculpaţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de omor deosebit de grav, tâlhărie şi distrugere,  prev. de art.174 rap. la art.176 lit.a, b şi d C.pen., art.211 alin.1, alin.2 lit.b şi alin.21 lit.a, b şi c C.pen. şi de art.217 alin.1 şi 4 C.pen., cu aplic. art.33 lit.a C.pen. S-a reţinut în sarcina acestora că în noaptea de 01/02 august 2009, în jurul orelor 0330, în locuinţa comună a victimelor din comuna Corbu, str. Principală, nr.354, jud. Constanţa, le-au ucis prin cruzimi în scop de jaf pe victimele TACHE STAN, de 85 de ani şi pe soţia sa, TACHE GHERGHINA, de 84 ani, cu aplicarea în mod repetat de lovituri cu câte un obiect tăietor-înţepător, respectiv lame de briceag, în zonele capului, gâtului, pieptului şi membrelor superioare şi provocarea a cel puţin şaisprezece plăgi tăiate-înţepate soţului, cu cvasidecapitare (cu secţionarea gâtului, inclusiv a coloanei cervicale), respectiv zece plăgi tăiate-înţepate soţiei, una cu interesarea cordului, a pericardului şi secţionarea a trei coaste, iar după uciderea victimelor au sustras din locuinţă un bidon de 10 litri cu vin roşu, apoi le-au incendiat şi casa, pentru a-şi acoperi urmele, incendiul fiind stins de intervenţia vecinilor şi a pompierilor, însă cu mari distrugeri atât ale casei, cât şi ale bunurilor din interior.
Cu ocazia cercetării la faţa locului, cele două victime au fost găsite amândouă cu gâtul tăiat şi cu numeroase alte plăgi tăiate-înţepate pe corp, soţia fiind descoperită într-o cameră din locuinţa incendiată, pe jumătate arsă, iar soţul în curte, într-o baltă de sânge, existând o cărare de pete de sânge de la uşa casei şi până la locul unde se afla acesta. Pe corpurile ambelor victime au fost descoperite numeroase semne de violenţă preponderent la nivelul capului şi gâtului, caracteristice acţiunilor de chinuire, precum şi leziuni de autoapărare la mâini.
În cursul cercetărilor, ginerele victimelor, HODOR ION a relatat că la verificarea camerei nearse din locuinţă soţia sa a remarcat lipsa unui bidon din plastic tip PET de 10 litri, cu eticheta de „APĂ PLATĂ DE IZVOR CALIPSO”, plin pe ¾  cu vin roşu şi a câtorva pungi cu făină (găsite ulterior într-un sac), iar soţia sa, HODOR VICTORIA a confirmat acest aspect, precizând că de fapt două astfel de bidoane a 10 litri lipsesc din locuinţă, celălalt având un conţinut de ¼ cu vin.
La verificarea persoanelor din cercul de suspecţi, în care au fost incluşi şi cei doi inculpaţi, într-o baracă metalică de la stâna de oi şi capre a numitului BRAN ILIE, situată în extravilanul comunei Corbu, unde locuiau şi munceau ambii inculpaţi, ca ciobani care aveau în grijă şi caprele victimelor, a fost găsit printre altele un bidon tip PET de 10 litri cu apă, cu eticheta „APĂ DE IZVOR PLATĂ CALIPSO”, însă care emana un miros specific vinului şi despre care inculpaţii au afirmat că a conţinut vin roşu, adus de către LICĂ LUCIAN, existând astfel bănuiala că bidonul respectiv ar putea proveni de la locuinţa victimelor. Explicaţia iniţială a inculpatului LICĂ LUCIAN despre provenienţa vinului din acel bidon a fost infirmată de către martorii BONDREA ION (care a relatat că niciodată nu i-a dat inculpatului băuturi alcoolice) şi ALDEA MARIA (care a relatat că nu i-a dat nici băuturi alcoolice şi nici bidonul de 10 litri inculpatului). În consecinţă, bidonul a fost ridicat şi trimis la Institutul de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în vederea efectuării unei constatări tehnico-ştiinţifice biocriminalistice (ADN), laolaltă cu obiectele de îmbrăcăminte ale victimelor şi alte corpuri delicte găsite în locuinţa acestora.


În primă fază, când au fost audiaţi ca potenţiali suspecţi, ambii inculpaţi au disimulat adevărul, motivându-şi amândoi atitudinea nesinceră prin temerea că vor suferi răzbunarea consătenilor victimelor, întrucât au aflat că în comuna Corbu se zvonea că dacă vor fi prinşi, autorii dublului asasinat vor păţi ceea ce au păţit şi victimele, adică vor fi ucişi în acelaşi mod ca cele două victime.
Martorii TRANDAFIRESCU ALEXANDRU-CRISTIAN, PETRIŞOR ŞTEFAN şi NECHITA ADRIAN, ultimii doi agenţi de pază, au relatat că în noaptea de 01/02 august 2009, în jurul orelor 0300-0330, cei doi inculpaţi au părăsit barul „ The crow”, când LICĂ LUCIAN a fost dat afară de agenţii de pază, deoarece deranja clienţii, cei doi îndreptându-se către zona în care se afla şi locuinţa victimelor, iar că amândoi erau în stare de ebrietate avansată.
 La data de 20 august 2009, când organele de poliţie locale l-au contactat pe inculpatul LICĂ LUCIAN, pentru a fi citat în cursul zilei următoare în vederea testării la poligraf, dându-şi seama că nu mai pot ascunde adevărul, ambii inculpaţi au comunicat organelor de poliţie că doresc să se predea, deoarece sunt autorii dublului asasinat, astfel cum s-a consemnat în procesul verbal de depistare. În consecinţă, cei doi inculpaţi au relatat organelor de poliţie, apoi şi procurorului despre modul şi împrejurările în care au comis faptele, iar declaraţiile acestora s-au coroborat cu rezultatele cercetării la faţa locului şi ale necropsiei. În acest sens, inculpaţii au explicat că fiind în stare avansată de ebrietate, au intrat în locuinţa victimelor cu intenţia de a sustrage băuturi alcoolice, însă când au fost surprinşi de victime cotrobăind prin casă, au luat hotărârea comună de a le ucide pe acestea, aşa încât LICĂ LUCIAN a ucis-o prin aplicarea mai multor lovituri pe TACHE GHERGHINA, iar GRĂDINARU FLORIN-VALENTIN l-a ucis pe TACHE STAN în acelaşi mod, fiecare inculpat folosindu-se de propriul briceag. După uciderea victimelor, au incendiat locuinţa acestora, pentru a-şi acoperi urmele, apoi au părăsit casa incendiată, luând din locuinţă doar un bidon de 10 litri cu vin roşu, adică bidonul reclamat de către fiica şi ginerele victimelor. În baraca inculpaţilor, pe patul inculpatului GRĂDINARU FLORIN-VALENTIN a fost găsită o agendă, în care la pagina literelor QR acesta îi lăsa un mesaj patronului său, BRAN ILIE, prin care îi comunica împrejurarea că n-au avut încotro şi că trebuie să se predea poliţiei, rugându-l pe acesta să nu îl deconspire părinţilor săi şi să le spună lui Nicu şi Silvia să îl viziteze.
 Având în vedere probele administrate în cauză, respectiv procesul-verbal de cercetare la faţa locului, cu planşa foto, procesul verbal de consemnare a concluziilor medico-legale provizorii de necropsie, declaraţiile părţii vătămate HODOR VICTORIA, ale martorilor HODOR ION, BRAN ILIE, BONDREA ION, ALDEA MARIA, BOBEŞ ŞTEFAN, TRANDAFIRESCU ALEXANDRU-CRISTIAN, PETRIŞOR ŞTEFAN şi NECHITA ADRIAN, procesul-verbal de predare a bidonului tip PET de la stâna inculpaţilor, procesul verbal privind găsirea agendei inculpatului GRĂDINARU FLORIN-VALENTIN cu biletul în care a precizat că se va preda poliţiei, procesul-verbal de depistare a inculpaţilor şi declaraţiile de recunoaştere ale ambilor inculpaţi, probe din care rezultă existenţa infracţiunilor reţinute în sarcina acestora, precum şi împrejurarea că amândoi se află în situaţia prevăzută de art.148 lit.f din C.pr.pen., deoarece pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunile comise este închisoarea mai mare de 4 ani şi lăsarea lor în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică, concretizat prin aceea că cercetarea în stare de libertate a unei persoane învinuite de săvârşirea unor infracţiuni grave, cum sunt cele din cauză, cu o rezonanţă socială negativă deosebită, prin modul josnic de săvârşire şi oroarea provocată în rândul populaţiei, ar crea în sânul comunităţii rurale un sentiment de insecuritate şi de neîncredere în autorităţile judiciare care concură la înfăptuirea justiţiei, putând da naştere la o stare de temere datorită faptului că aceste autorităţi nu acţionează cu suficientă fermitate pentru sancţionarea unor fapte de asemenea natură şi putând încuraja alte persoane predispuse la săvârşirea unor astfel de infracţiuni să acţioneze fără teama unei reacţii imediate a justiţiei, precum şi prin crearea condiţiilor favorizante pentru acţiuni vindicative din partea rudelor şi apropiaţilor victimei şi ale persoanelor din colectivitatea în care a avut loc evenimentul, în baza art.136, 144 şi 1491 din C.pr.pen., propunem luarea măsurii arestării preventive  faţă de inculpaţii LICĂ LUCIAN şi GRĂDINARU FLORIN-VALENTIN.
Inculpaţii, faţă de care a fost luată măsura reţinerii pe timp de 24 ore, prin ordonanţele procurorului din data de 21 august 2009, orele 0045 şi 0215 vor fi prezentaţi în faţa instanţei de judecată şi au ca apărători din oficiu, LICĂ LUCIAN pe doamna avocat MATEI GEANINA-IONELIA, iar GRĂDINARU FLORIN-VALENTIN pe doamna avocat GHINEA ANA.
Anexăm dosarul cauzei care conţine două volume.

       PRIM PROCUROR,                                         PROCUROR,
               ADINA FLOREA                                          SADÎC ZAFER

Red. S.Z.
Ex.2

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii