Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:30 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arestare preventiva - 02.09.2009

ro

02 Sep, 2009 19:58 2199 Marime text

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa
Nr.  205/IP/2009          02.09.2009

COMUNICAT DE PRESĂ

Parchetul de pe lângă  Tribunalul Constanţa a formulat propunere de arestare preventivă la Tribunalul Constanţa astăzi, 02.09.2009, faţă de inculpaţii
LICĂ CONSTANTIN CIPRIAN, în vârstă de 28 de ani, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată, înşelăciune, transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute în cadrul unei societăţi comerciale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 215 alin. 1, 2, 3, 4 C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen., art. 215 alin. 1, 2, 3, 5 C.pen., art. 2801 din Legea nr. 31/1990 republicată şi art. 290 alin. 1 C.pen., toate cu aplic. art. 33 lit. a C.pen., precum şi faţă de
DINU SORIN PUIU, în vârstă de 34 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute în cadrul unei societăţi comerciale, prev. de art. 215 alin. 1, 2, 3, 4 C.pen. şi art. 2801 din Legea nr. 31/1990 republicată, cu aplic. art. 33 lit. a C.pen.
S-a reţinut în sarcina inculpaţilor următoarea situaţie de fapt:
La data de 21.07.2009, acţionând în calitate de administrator al SC „LICĂ” SRL Mangalia, inculpatul LICĂ CONSTANTIN CIPRIAN a indus în eroare o societate de leasing, cu ocazia încheierii unui număr de 12 contracte de novaţie cu schimbare de utilizator, în baza cărora a preluat în sistem de leasing un număr de 12 autocamioane marca „IVECO”, în valoare de 778.016 euro, pe care ulterior le-a înstrăinat.
Ca mijloc fraudulos de inducere în eroare a societăţii de leasing, inculpatul a folosit un contract de cooperare cu o societate comercială privind utilizarea autocamioanelor achiziţionate în sistem leasing pe care l-a întocmit în fals, precum şi un contract de colaborare cu altă societate comercială al cărui termen de valabilitate încetase din data de 01.08.2008
Acţionând în continuare în scopul obţinerii pentru sine a folosului material injust realizat ca urmare a inducerii în eroare a societăţii de leasing, la data de 04.08.2009 inculpatul LICĂ CONSTANTIN CIPRIAN a întocmit în mod fictiv o hotărâre a Adunării Generale a Asociaţilor SC „LICĂ” SRL Mangalia, în cuprinsul căreia a inserat menţiunea nereală privind cesionarea integrală a părţilor sociale deţinute în cadrul acestei societăţi în favoarea numitului T.S.
La data de 31.08.2009, numitul T.S. s-a prezentat din proprie iniţiativă în faţa organelor de poliţie, formulând un denunţ în cuprinsul căruia a învederat faptul că, la începutul lunii iulie 2009, a fost contactat de către inculpaţii LICĂ CONSTANTIN CIPRIAN şi DINU SORIN PUIU, care i-au propus să preia fictiv funcţia de administrator al SC „LICĂ” SRL Mangalia, în schimbul sumei de 3.000 RON, propunere pe care, iniţial, denunţătorul a acceptat-o, fără a avea cunoştinţă despre scopul infracţional urmărit în realitate de către cei doi inculpaţi.
Ulterior, realizând însă caracterul fraudulos al activităţilor derulate de către inculpaţii LICĂ CONSTANTIN CIPRIAN şi DINU SORIN PUIU, numitul T.S. a decis să aducă la cunoştinţa organelor de poliţie aceste împrejurări, menţionând totodată că, în ziua de 01.09.2009, conform unei înţelegeri prealabile stabilite în urma ameninţărilor ce i-au fost adresate de către sus-numiţii, trebuia să se prezinte la sediul unui cabinet individual de avocatură, în vederea semnării unui proces – verbal fictiv de predare – primire a documentelor contabile ale SC „LICĂ” SRL., unde inculpatul LICA CONSTANTIN CIPRIAN a fost surprins în flagrant, având asupra sa un exemplar al procesului – verbal de predare – primire întocmit la data de 08.08.2009, purtând menţiunea de dată certă acordată de cabinetul de avocatură.
Cu acelaşi prilej, în apropierea sediului cabinetului de avocatură, a fost identificat şi inculpatul DINU SORIN PUIU, care îl aştepta pe inculpatul LICĂ CONSTANTIN CIPRIAN şi care le-a fost indicat lucrătorilor de poliţie de către numitul T.S. ca fiind cea de-a doua persoană care i-a propus preluarea fictivă a părţilor sociale ale SC „LICĂ” SRL, iar, ulterior, i-a adresat ameninţări în vederea finalizării tranzacţiei.
Totodată, cu ocazia depistării sale, asupra inculpatului LICĂ CONSTANTIN CIPRIAN a fost identificată şi o delegaţie întocmită la data de 17.08.2009, în baza căreia T.S., în calitate de asociat unic şi administrator al SC „LICĂ” SRL, îl împuternicea pe inculpat să se ocupe în continuare de derularea activităţii comerciale şi reprezentarea societăţii în relaţiile cu terţii, aspect de natură a demonstra o dată în plus caracterul fictiv al cesiunii părţilor sociale, precum şi intenţia inculpatului de a-i induce şi menţine în eroare pe reprezentanţii societăţii de leasing, atât cu ocazia încheierii, cât şi pe parcursul executării celor 12 contracte de novaţie cu schimbare de utilizator, în baza cărora preluase în sistem de leasing un număr de 12 autocamioane marca „IVECO”.
În sarcina inculpatului LICA CONSTANTIN CIPRIAN s-a mai reţinut că, la datele de 09.08.2009 şi 18.08.200, în calitate de pretins administrator al SC „LICĂ” SRL Mangalia, i-a indus în eroare pe reprezentanţii altor două societăţi comerciale, cu ocazia achiziţionării unor bunuri, şi a emis în vederea efectuării plăţii două file CEC în valoare de 96.292,95 RON şi, respectiv, 47.459,23 RON, care au fost ulterior refuzate la plată pe motivul lipsei totale de disponibil din contul bancar al societăţii emitente.
Privitor la inculpatul DINU SORIN PUIU, persoană având acelaşi domiciliu cu inculpatul LICĂ CONSTANTIN CIPRIAN, s-a stabilit faptul că, procedând de o manieră similară celei utilizate de către inculpatul mai sus menţionat, la data de 04.06.2009, în calitate de pretins administrator al SC „SOR PLAST TERM” SRL  23 August, jud. Constanţa, i-a indus în eroare pe reprezentanţi unei alte societăţi comerciale, cu ocazia achiziţionării unor bunuri, şi a emis în vederea efectuării plăţii o filă CEC în valoare de  47.908,20 RON, care a fost ulterior refuzată la plată pe motivul lipsei totale de disponibil din contul bancar al societăţii emitente. În realitate, inculpatul DINU SORIN PUIU a cesionat la rândul său, în mod fictiv, la data de 06.05.2009, părţile sociale deţinute în cadrul SC „SOR PLAST TERM” SRL  23 August, jud. Constanţa în favoarea numitului T.I., persoană care, în declaraţiile formulate în faţa organelor de poliţie la data de 01.09.2009, a confirmat caracterul fictiv al acestei cesiuni, afirmând că nu a primit din partea inculpatului mai sus menţionat niciunul din actele constitutive sau contabile ale SC „SOR PLAST TERM” SRL  23 August, jud. Constanţa şi că nu a exercitat în fapt atribuţiile specifice funcţiei de administrator al acestei societăţi comerciale.
Cu ocazia depistării celor doi inculpaţi au fost identificate, în autoturismul folosit de aceştia, numeroase documente constitutive şi contabile ale SC „LICĂ” SRL şi SC „SOR PLAST TERM” SRL, carnete de file CEC, facturiere, precum şi ştampile ale acestor societăţi, bunuri şi înscrisuri a căror existenţă în posesia inculpaţilor nu poate fi explicată decât prin aceea că cesionarea celor două societăţi s-a realizat în mod fictiv, întrucât, potrivit actelor întocmite cu ocazia acestor pretinse cesionări, documentele respective ar fi trebuit să fie predate martorilor T.S. şi, respectiv, T.I..
  La percheziţia domiciliară efectuată la locuinţa comună a celor doi inculpaţi în dimineaţa zilei de 02.09.2009 au fost descoperite numeroase acte de identitate, în original şi în copie, a unor persoane fizice, un paşaport turistic, precum şi o puşcă de vânătoare marca „Shul” cu 10 cartuşe de calibru 13, bunuri ce au fost ridicate în vederea continuării cercetării în cauză şi a verificării caracterului licit al deţinerii armei.


  Faţă de cei doi inculpaţi a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore, urmând ca Tribunalul Constanţa să dispună cu privire la propunerea de arestare preventivă formulată de parchet.

BIROUL DE PRESĂ AL PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii