Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul Callatis a fost vizitat de participanții la Sesiunea științifică internațională Pontica 2011

ro

08 Oct, 2011 23:41 927 Marime text
Vineri, 7 octombrie 2011, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia a fost vizitat de participanții la sesiunea științifică internațională Pontica 2011, organizată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

"Este un moment deosebit de important pentru instituția noastră, luând în considerare faptul că numeroși oameni de știință au vizitat noua expoziție permanentă a muzeului callatian și, cu acest prilej, au putut vedea și singurul papirus din România, pe care l-am expus, pentru scurt timp, în locul unde a fost descoperit în anul 1959.

Așa cum am precizat și zilele trecute, vizita participanților la sesiunea științifică internațională Pontica 2011, la muzeul nostru, am stabilit-o împreună cu directorul MINA Constanța, dr. Gabriel Custurea. Motivele principale au fost: reorganizarea expoziției permanente a muzeului callatian și readucerea în țară a renumitului papirus. Una dintre comunicarile nostre, la sesiunea științifică Pontica 2011, s-a intitulat: Readucerea în țară, după 52 de ani, a singurului papirus din România. Propunerea d-lui Custurea a fost să ne susținem comunicarea la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, acolo unde a fost descoperit și unde ne-a fost înapoiat, oficial, în ziua de 22 august 2011, de către dr. Alexander Lesovoy, directorul Centrului de conservare I.E. Grabar din Moscova.

În cadrul comunicării am prezentat istoria descoperirii papirusului și trimiterii lui la Moscova pentru restaurare și conservare. Am vorbit apoi despre rolul deosebit de important pe care l-a avut dr. Ion Pâslaru pentru regăsirea lui, iar, în final, am subliniat contribuția primarului Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, pentru readucerea în țară a acestui deosebit de important artefact pentru istoria Dobrogei.

Prin urmare, am fost deosebit de bucuroși că specialiști și experți în istorie și arheologie au apreciat pozitiv noua înfățișare a expoziției permanente a muzeului. De asemenea, ne-am bucurat pentru numeroasele felicitări, primite din partea oamenilor de știință, pentru reușita recuperării celui mai vechi papirus din Europa și a singurului papirus din România," a declarat directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC.

Data: 07.10.2011

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii