Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:09 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul culturii şi patrimoniului naţional muzeul de arheologie Callatis Mangalia

ro

31 Oct, 2011 20:06 3113 Marime text
dsc00667.jpgMuzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Școala nr. 5 Gala Galaction Mangalia, cu sprijinul primarului Mihai Claudiu Tusac, au organizat luni, 31 octombrie 2011, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, o lecție deschisă de istorie intitulată: Modul de viață al dacilor și romanilor.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, le-a vorbit elevilor despre istoria românilor din spațiul carpato-danubiano-pontic, în perioada când Imperiul roman s-a extins până pe teritoriul țării noastre.

dsc03029.jpg"Romanii au ajuns în Dobrogea de astăzi încă din secolul I î.Hr.. În urma războiului dintre aliații pontici și romani, din anii 72-71 î.Hr., coloniile pontice au fost învinse, iar Roma și Callatis au încheiat un tratat prin care cetatea Callatis era recunoscută ca fiind aliată a Romei. După un deceniu, callatienii s-au revoltat și au ieșit de sub stăpânirea romană.

Ofensiva a fost reluată în anii 29-28 î.Hr. și, la sfârșitul războiului, romanii au luat din nou în stăpânire, pentru mai multe secole, teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră. Așadar, romanii au ajuns în Dobrogea de astăzi încă din secolul I î.Hr.

În secolul I d.Hr., strategia politicii romane era aceea de a elimina amenințările de la granițele sale, între ele fiind și Dacia creată de Burebista, în secolul I î.Hr., prin unirea triburilor geto-dace.

În urma a trei războaie cu dacii, desfășurate în anii: 85-89, 101-102 și 105-106, Imperiul roman a cucerit o mare parte din Dacia. Noul teritoriu cucerit a fost organizat ca provincie a Imperiului roman", a menționat dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Muzeograf Liliana Bădin le-a vorbit elevilor despre: modul de viață al triburilor geto-dace unite de regele Burebista, cucerirea romană și organizarea din Dacia romană, extracția și prelucrarea metalelor și în special a aurului și a argintului, agricultură și creșterea animalelor, locuințe, îmbrăcăminte, obiceiuri, religie și altele.

La lecția deschisă au participat elevii clasei a IV-a B, ai Școlii nr. 5 Gala Galaction din Mangalia, însoțiți de învățător Mona Bistea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii