Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maria Basescu a revenit, la muzeul Callatis, pentru a vedea papirusul (galerie foto)

ro

24 Aug, 2011 22:29 2257 Marime text
IMG_0733.jpgPentru scurt timp, astăzi, 24 august 2011, Maria Băsescu a vizitat din nou Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

"Doamna Maria Basescu a venit și anul trecut, însă motivul pentru care a revenit astăzi a fost acela de a vedea singurul papirus din România și cel mai vechi papirus din Europa, pe care noi l-am readus, recent, de la Moscova. Domnia sa a rămas plăcut impresionată și de noua înfățișare a expoziției permanente, care a fost renovată și reorganizată în primăvara acestui an.

Despre papirus, doamna Băsescu aflase informații anul trecut, de la muzeograf Liliana Vioiu, când încă nu eram siguri că acest deosebit de important artefact mai există. Astăzi a aflat însă și întreaga istorie a demersurilor pe care, împreună cu dl. dr. Ion Pâslaru și dl. primar Mihai Claudiu Tusac, le-am făcut timp de doi ani, pentru regăsirea și readucerea lui în țară.

IMG_0760.jpgPapirusul a fost expus timp de două zile într-o vitrină a muzeului, dar, începând cu data de astăzi, l-am închis din nou, pentru că nu vrem să ne asumăm riscul deteriorării sale, expunându-l prea mult timp unor condiții improprii de prezentare.

Ca urmare a faptului că specialiștii din Rusia l-au păstrat în condiții perfecte de conservare mai mult de jumătate de secol, împreună cu dl. primar Mihai Claudiu Tusac am hotărât să comandăm o vitrină specială de la Moscova, care să-i asigure condiții ideale pentru conservare, protecție și securitate. Însă, până la sosirea acestei vitrine, vizitatorii pot vedea fotografiile color ale papirusului, de mari dimensiuni (formatA3), pe care noi le-am expus deja în muzeu.

La plecare, doamna Maria Băsescu a cumpărat replici ale exponatelor din muzeu și ne-a promis că va reveni", a declarat cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, director al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii