Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Mangalia, Siturile arheologice sunt, de astăzi, mai curate

ro

12 May, 2012 19:59 2973 Marime text
1.JPGLa inițiativa primarului Mihai Claudiu Tusac, municipiul Mangalia s-a implicat în Proiectul ecologic național Let's Do It, Romania! Anul trecut, 406 membri ai Parlamentului European au semnat Declarația nr. 3/2011, prin care este sprijinită Comunitatea Let's Do It, World! La nivel global sunt implicate peste 100 de state, ele participând la cel mai mare eveniment de voluntariat din istoria omenirii, cu peste 300 milioane de persoane.

Cu această ocazie, primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, a declarat: "Am fost alături de copiii din Mangalia, în această amplă acțiune de curățare a siturilor arheologice, parte a istoriei orașului nostru. Este ca și când am fi legat trecutul de prezent. Elevii au avut parte de două lecții: una de ecologie și alta de istorie locală, deoarece au reconstituit, cu ajutorul imaginației, cetatea Callatis ale cărei ruine le-au curățat, iar eu am fost onorat să iau parte la această demonstrație de educație non-formală."

Directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menționat: "În curând va începe sezonul estival și numărul turiștilor va crește considerabil în sudul litoralului românesc. Mulți dintre ei vor vizita Muzeul Callatis și siturile arheologice. De aceea, este foarte important ca aceste puncte de interes turistic să nu fie pline de gunoaiele aruncate de unii dintre semenii noștri. Toate cele trei situri arheologice sunt incluse în proiectul cu finanțare europeană numit: Callatis - istorie la Malul Mării Negre. Dar până vor începe lucrările de restaurare, conservare și punere în valoare a acestor monumente antice, este firesc ca ele să fie pregătite pentru a primi vizitatori.

Împreună cu dl. primar Mihai Claudiu Tusac și cu dl. dr. Mihai Ionescu, directorul Școlii nr. 3 Mangalia, am stabilit să facem curățenie la monumentele arheologice din zona Mangaliei. Primul sit arheologic, unde am făcut curățenie, a fost necropola romano-bizantină datată în secolele IV-VI, aflată pe str. Oituz. Al doilea sit arheologic curățat a fost colțul de nord-vest al cetății Callatis. Situl se află pe șos. Constanței, lângă parcul arheologic. La final am curățat perimetrul în care se află: zidul de nord al cetății Callatis, palatul episcopal și edificiul bazilical, monumente antice din vecinătatea străzii Izvor, în apropierea Mării Negre. În total, elevii coordonați de dr. Mihai Ionescu și prof. Dumitru Șerban au adunat aproximativ 30 de saci de gunoaie aruncate de concetățenii noștri mai puțin educați.

După acțiunea de curățare a siturilor arheologice, elevii Școlii nr. 3 din localitate au vizitat gratuit Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, pentru a vedea artefactele descoperite pe locurile unde ei au făcut curățenie. Bineînțeles că au văzut și alte exponate antice, precum și fotografii ale singurului papirus descoperit în România, readus de la Moscova în vara anului trecut. "

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii