Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

18 noiembrie 2011 - deschiderea Muzeului Deşeurilor la Cluj Napoca

ro

18 Nov, 2011 17:44 1175 Marime text

Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, cu sprijinul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Cluj Napoca şi Expo Transilvania, anunţă deschiderea primului Muzeu al Deşeurilor din Europa la Cluj-Napoca.

Muzeul Deşeurilor a fost prezent şi în Bucureşti în perioada 23 noiembrie 2010 - 30 mai 2011. În această perioadă au fost peste 20.000 vizitatori, s-au organizat peste 100 de cursuri de conştientizare şi informare despre reciclare şi colectare. De asemenea, în cadrul muzeului s-a încercat încurajarea creativităţii vizitatorilor prin organizarea săptămânală a unor ateliere de creaţie, încercând astfel îmbinarea interesului lor pentru ecologie cu latura lor artistică. Astfel, au fost organizate împreună cu cei de la Green Arts 42 de ateliere de creaţie unde copiii au fost încurajaţi să-şi dezvolate latura creativă şi artistică.

Avem plăcerea de a vă anunţa deschiderea Muzeului şi în Cluj - Napoca.

Muzeul Deşeurilor propune o nouă perspectivă asupra impactului pe care-l au „deşeurile" asupra vieţii noastre cotidiene de la disconfort la ameninţare şi, mai ales, necesara lor integrare în ciclul limitat şi imuabil al resurselor - temporar transformate în obiecte care, erodate de timp devin „deşeuri".
Muzeul va avea 13 zone dedicate diverselor deşeuri municipale şi fluxuri de gestiune a acestora - de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal) la DEEE-uri (deşeuri electrice, electronice, electromenajere)- inclusiv surse de lumină arse şi baterii, de la biodegradabile la cele periculoase, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolări la colectarea selectivă, de la reutilizări la reciclare.

"Primul muzeu din Europa dedicat în exclusivitate deşeurilor a avut un impact deosebit asupra publicului la Bucureşti şi sunt convins că va fi la fel şi în Cluj Napoca. Sper ca atitudinea noastră faţă de această problemă să se schimbe substanţial, iar aici un rol important îl pot avea copiii. Ei sunt foarte receptivi, învaţă să păstreze mediul curat şi mâine vor fi adulţi. Mai mult decât atât, am văzut cazuri în care copiii îşi atenţionau părinţii să nu mai arunce mucul de la ţigară pe jos, sau să pună ambalajul de la pachetul de biscuiţi la coşul de gunoi", declara Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

„Toţi implicaţi - toţi responsabili ar putea fi motto-ul acestui muzeu", declară Ilie Brie, Preşedintele Asociaţiei CEDD.

Accesul în muzeu se va face gratuit, 7 zile din 7, între orele 10.00 şi 18.00 .

Locaţia: Expo Transilvania.

Vă aşteptăm !

Organizatori: Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Mediului şi Pădurilor, ARPM Cluj Napoca şi Expo Transilvania.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii