Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea sa incepem sa gandim regional

ro

24 Oct, 2013 19:44 977 Marime text
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, sustine ca o reorganizare a tarii in regiuni administrative necesita si o schimbare a abordarii generale cu privire la dezvoltare: "Sper ca anul viitor sa fie anul in care toate institutiile publice, toti actorii locali, toti functionarii, sa incepem sa invatam sa gandim regional, sa cream cadrul institutional si anul 2014 sa fie anul de pregatire a viitoarei regionalizari administrative".
 
Declaratia a avut loc in contextul afirmarii intentiei de a spori rolul actualelor Consillii de Dezvoltare Regionala (CDR) in etapa de consultare a proiectelor cu impact asupra dezvoltarii regiunilor. "Intentionam ca, incepand cu anul 2014, fiecare investitie pe care un minister vrea sa o dezvolte intr-o regiune de dezvoltare sa fie realizata dupa o cosultare atat a strategiei de dezvoltare regionala din regiunea respectiva, cat si printr-o colaborare cu acele CDR-uri care sunt formate din reprezentantii tuturor alesilor locali", a afirmat Liviu Dragnea.
 
Atribuirea de noi competente CDR-urilor ar putea fi realizata in cursul anului viitor, conform viceprim-ministrului Liviu Dragnea: "In acest moment, nu putem vorbi despre posibilitatea infiintarii unor regiuni, pentru ca nu avem aceasta notiune in Constitutie, trebuie sa asteptam cel putin un an. Dar, spre deosebire de momentul initial, cand hotarasem ca finalul acestui an sa permita modificarea Constitutiei generand infiintarea regiunilor administrative, acum abordarea noastra e putin diferita, in sensul ca vom folosi anul viitor pentru a crea un cadru institutional in cadrul limitelor legale pe care le avem in vigoare in prezent".
 
Tot in legatura cu dezvoltare regionala, viceprim-ministrul a mentionat ca, in viitoarea programare financiara europeana multianuala (2014-2020), va fi stimulata asocierea intre localitati, astfel incat sa poata implementa impreuna proiecte integrate, care sa contribuie la dezvoltarea tuturor localitatilor asociate: "Polii de crestere care sunt acum vor beneficia in continuare de sume distincte. Celelalte municipii resedinta de judet care nu sunt poli de crestere vor beneficia si ele de o suma dedicata pentru a implementa proiecte de dezvoltare. Orasele si municipiile care nu sunt resedinta de judet vor fi definite ca si poli de dezvoltare zonala, centre de dezvoltare regionala, si vor primi sume distincte, pentru ca in final sa avem o retea de dezvoltare intre toate localitatile Romaniei. Este singura modalitate pe care noi o avem in vedere care sa ne dea siguranta ca nu vor mai ramane portiuni mari din teritoriul Romaniei in care cetatenii sa nu aiba acces la dezvoltare".
 
Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei „Dezvoltarea regionala din perspectiva economica”, organizata astazi la Arenele BNR de Oxygen Events, cu sprijinul Bancii Mondiale si al Bancii Nationale a Romaniei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii