Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sedinta de autoevaluare a activitatii Statului Major al Fortelor Aeriene in anul 2009

ro

14 Jan, 2010 19:39 1141 Marime text

Nr.  007

14 ianuarie  2010                                                               
Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a participat joi, 14 ianuarie, la şedinţa de autoevaluare a activităţii Statului Major al Forţelor Aeriene în anul 2009. La activitate au fost prezenţi secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Viorel Oancea, şi şeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin.

Ministrul Gabriel Oprea le-a transmis participanţilor la activitate că secretul reuşitei este lucrul în echipă şi eliminarea barierelor între diferitele structuri. Ministrul a mai spus că pentru îndeplinirea obiectivelor este necesară gestionarea eficientă a resurselor: „Fondurile pentru investiţii sunt limitate în acest an, de aceea trebuie utilizate în funcţie de priorităţi. Obiectivul principal al programului strategic de investiţii al Forţelor Aeriene este reprezentat de avionul multirol. Va fi o decizie politică strategică a României care se va lua în Parlament, la comisiile de specialitate şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Acest efort de înzestrare va consolida poziţia Armatei României în NATO şi în structurile militare europene”, a precizat domnul Gabriel Oprea.

Secretarul de stat Viorel Oancea a apreciat că se observă o evoluţie în activitatea Statului Major al Forţelor Aeriene de la instalarea noii echipe de comandă. „Problemele din Forţele Aeriene sunt rezolvabile, dar trebuie bani şi măsuri care să ducă la o mai mare rigurozitate în îndeplinirea sarcinilor. Trebuie pus un mai mare accent pe instrucţie şi reconfigurarea activităţilor pe bugetul existent”, a mai adăugat secretarul de stat.

Referindu-se la această categorie de forţe, amiralul Gheorghe Marin a accentuat importanţa instruirii prin folosirea optimă, în mod alternativ, a simulatoarelor şi a aeronavelor şi a remarcat faptul că susţinerea logistică a trupelor româneşti din teatrele de operaţii s-a realizat prin capacităţile de transport proprii. De asemenea, şeful Statului Major General a subliniat necesitatea prioritizării activităţilor în condiţiile restricţiilor bugetare existente, în aşa fel încât să nu fie afectată capacitatea operaţională, cerând militarilor să acţioneze pe viitor cu realism, responsabilitate şi rigoare în îndeplinirea misiunilor.

Generalul-maior dr. Ion-Aurel Stanciu, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a reliefat rolul acestei categorii de forţe în realizarea serviciului de poliţie aeriană şi a transportului trupelor şi materialelor în şi din teatrele de operaţii. Şeful SMFA s-a referit la sistemul logistic al Forţelor Aeriene, subliniind necesitatea modernizării acestuia. Un punct aparte în autoevaluarea SMFA l-a constituit pregătirea pentru asigurarea interoperabilităţii cu Forţele Aeriene ale statelor NATO, demonstrată prin participarea la exerciţii organizate în ţară şi străinătate.

În anul 2009, Forţele Aeriene au executat peste 14.300 de ore de zbor, iar militarii acestei categorii de forţe au participat la aproximativ 80 de exerciţii şi activităţi internaţionale.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii