Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Comunicat de presă - 03.01.2023

ro

03 Jan, 2023 11:38 673 Marime text
                                                                                      Nr.01 din 03 ianuarie 2023      
 
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
 
Bilanțul misiunilor de ANUL NOU
 
În perioada 30 decembrie 2022 - 02 ianuarie 2023, pompierii ialomițeni au asigurat, zilnic, misiuni specifice de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.
În cele patru zile, la nivel județean, s-au înregistrat 83 de intervenţii, dintre care 6 pentru stingerea incendiilor, 72 de cazuri SMURD, 3 accidente rutiere și 2 misiuni de asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la activități cultural-artistice.
 
  • În  data de 30.12.2022, trei echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la un magazin, în comuna Sfântu Gheorghe. Au ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, o cameră frigorifică de aproximativ 6 metri pătrați, aparatură frigorifică, marfă reprezentând bunuri alimentare și obiecte de mobilier. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric.
Reamintim măsurile necesare pentru preîntâmpinarea incendiilor de acest gen, care pornesc de la scurtcircuitele electrice:
- efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat;
- nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
- verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
- nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
- nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
- instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
- amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede.
 
  • Pompierii ialomițeni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, în municipiul Slobozia, în data de 31 decembrie 2022. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spații deschise.
 
  • Tot în data de 31 decembrie 2022, salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești au intervenit la un accident rutier produs pe Autostrada Soarelui, km 142, în care a fost implicat un autoturism, în urma căruia a rezultat o victimă. După acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului, victima a refuzat transportul la spital.
 
  • De asemenea, în data de 31.12.2022, în jurul orei 20.00, pompierii ialomițeni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la un accident rutier produs între două autoturisme, în urma căruia au rezultat 4 victime. În sprijin au intervenit și două echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. După acordarea primului ajutor medical, pacienții au refuzat transportul la spital.
 
  • În data de 01 ianuarie 2023, Detașamentul de pompieri Urziceni a intervenit la un accident rutier produs pe raza localității Coșereni, în care a fost implicat un autoturism. În urma coliziunii au rezultat două victime conștiente, cooperante și neîncarcerate, care au fost evaluate și monitorizate de echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior refuzând transportul la spital.
 
  • Detașamentul de pompieri Urziceni a intervenit în data de 01 ianuarie 2023, în jurul orei 19:30, pentru lichidarea unui incendiu produs într-un apartament din municipiul Urziceni. Au ars obiecte de mobilier din bucătărie. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric. Echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale proprietarei care prezenta un atac de panică, ulterior aceasta a refuzat transportul la spital.
 
  • Salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit în data de 02.01.2023, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, în municipiul Slobozia. Au ars vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 
  • Două echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință, în comuna Alexeni. A ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coș de fum, burlan defect sau neizolat față de materialele combustibile.
Coșurile de fum deteriorate, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din alcătuirea construcțiilor, pot constitui o cauză specifică de izbucnire a incendiilor la locuințele și anexele gospodărești. 
Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor și evitarea unor situaţii neplăcute ce pot avea urmări grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al județului Ialomița vine in sprijinul cetăţenilor cu următoarele măsuri de prevenire:
•        verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
•        coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
•        coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
Având în vedere temperaturile scăzute specifice acestei perioade, recomandăm cetățenilor să manifeste prudență sporită la utilizarea mijloacele de încălzire, să verifice coșurile de evacuare a fumului, să nu suprasolicite instalațiile electrice și să nu depoziteze materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reșourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură.
 
  •   În data de 02 ianuarie 2023, trei echipaje de intervenție din cadrul Stației de pompieri Țăndărei, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD au intervenit pentru stingerea unui incendiu de furaje, în comuna Scânteia. Au ars aproximativ 120 de baloți de paie și lucernă. Echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical unei persoane de sex feminin ce prezenta un atac de panică, ulterior acesta refuzând transportul la spital.
 
  •  Pompierii militari ialomițeni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor pe durata  desfășurării a două evenimente cultural-artistice desfășurate în zilele de 30 și 31 decembrie, în Piața Revoluției din municipiul Slobozia.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii