Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:32 10 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Buletin informativ - 12.10.2022

ro

12 Oct, 2022 15:47 810 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Bilanțul misiunilor din ultimele 2 zile
 
O pondere de aproape 95% din totalul intervențiilor, înregistrate în ultimele 48 de ore, a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD ( 16 cazuri din totalul celor 17 situații de urgență gestionate).
Ieri dimineață, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, în cooperare cu SVSU Stânceni, au localizat și lichidat rapid un incendiu  provocat, cel mai probabil, de un coș de fum deteriorat, la o casă din localitatea Stânceni, județul Mureș, limitând pagubele la circa 2 metri pătrați astereală acoperiș.
În această perioadă a anului, cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt: neizolarea coşurilor de fum faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, precum şi necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum. Reamintim că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate de persoane specializate şi autorizate. De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. 
Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
 În perioada de referință, au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în Bălan.  
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.
În continuare, pompierii harghiteni rămân la datorie pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii