Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

ro

22 Mar, 2023 13:22 1248 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore
 
În cursul zilei de ieri, 21 martie a.c., pompierii militari harghiteni au intervenit în 13 situații de urgență, 10 misiuni dintre acestea fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență de către echipajele SMURD.
Totodată, echipajele de stingere au acționat pentru lichidarea a 3 incendii, din care un incendiu a fost provocat de un scurtcircuit, unul a fost generat de coșul de fum necurățat al unei case și unul de fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.
Seara trecută, peste 35 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, SVSU Mihăileni și SVSU Văcărești au acționat, cu cinci autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ o oră, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins, în totalitate, o anexă gospodărească din satul Nădejdea, comuna Mihăileni. În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un scurtcircuit determinat de un conductor electric cu izolația deteriorată, au ars circa 600 kg fân și întreaga anexă din lemn, pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:
- verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;
- nu folosiţi instalații electrice improvizate. Fie că este vorba de reparația unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranțe, improvizațiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolație poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;
- nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;
- nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduce direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun și provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;
- nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu;
- fiți atenți la prize și prelungitoare pentru a nu le supraîncărca!
- nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent; 
- asigurați-vă de faptul că fiecare consumator mare este alimentat de la o priză dedicată. În caz contrar, conductorii se pot încălzi cu precădere în zona contactelor priză-ștecher și pot topi izolația producându-se astfel scurtcircuitul electric.
Un alt incendiu generat, cel mai probabil, de coșul de fum necurățat de funingine, izbucnit la o locuință din municipiul Gheorgheni, a fost stins de echipajele Detașamentului de Pompieri Gheorgheni, tot în cursul serii trecute, în jurul orei 21.30. Evenimentul, observat la timp, nu s-a soldat cu pagube, arzând doar funinginea din interiorul coșului de fum.
Tot pompierii militari de la Detașamentul Gheorgheni au intervenit la un incendiu izbucnit la o ghenă de gunoi subterană din cartierul Florilor, municipiul Gheorgheni, arzând deșeuri din hârtie și carton.  
În continuare, salvatorii harghiteni rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.                                                          
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii